La trobada sardanista recupera l'agenda de l'agrupació arbequina
Dissabte 24 de juliol de 2021 se celebrarà la trentena edició de l'Aplec de la Sardana d'Arbeca. Una efemèride que "l'Agrupació Sardanista Arbeca Nostra" celebra de forma molt especial malgrat les restriccions decretades arran de la pandèmia sanitària.
L'Aplec s'iniciarà a 2/4 de 9 del vespre a la Plaça del Toll i comptarà amb la cobla Jovenívola d'Agramunt en l'apartat musical. Segons l'organització, i per complir amb les mesures decretades pel Prociact, l'aplec d'aquest any serà en format concert en comptes de doble audició. No fa falta inscriure's prèviament, s'assignarà seient en el moment d'inici del concert.
El primer aplec a la població es va celebrar el 20 de maig de 1979 a les escoles. Malgrat la voluntat de continuïtat, els dansaries més veterans es van fer grans i els més joves marxaren de la vila per estudis i treball, fet que va propiciar l'aturada del projecte durant uns anys.
La represa dels cursos de sardanes, l'any 1990 en el Casal de la Gent Gran, va propiciar l'interès de nou per la sardana i amb l'empenta d'un grup de veïns i veïnes de la població se celebra la segona edició de l'aplec de la sardana l'any 1993. El 24 de gener de 1994 es formalitzen els estatuts i neix "l'Agrupació Sardanista Arbeca Nostra". Des d'aquesta data, l'entitat ha organitzat els aplecs de manera ininterrompuda fins als nostres dies així com concerts, ballades i cursos de sardanes essent la cèntrica Plaça del Toll des de l'any 2005, seu de la trobada sardanista.
La tradició Sardanista a Arbeca ve de lluny, l'any 1944 en els durs principis de la dictadura franquista es van ballar sardanes l'any 1944 per la festa major. El punt àlgid del sardanisme a la població va ser entre els anys 60 i 70. En aquests anys, Arbeca comptava amb quatre colles sardanistes de totes les edats amb més de 40 dansaires que ballaven en; "Dansaires Arbequins", "Joia Arbequina", "Gentil primavera" i "Diví Tresor", les quals van participar en els concursos de colles arran de Catalunya.
Al llarg d'aquests anys l'aplec ha estat també motiu de celebració de les efemèrides sardanistes de la vila com la celebració dels cinquanta anys de la Colla "Dansaires Arbequins" o la commemoració dels trenta anys del primer aplec entre altres. És dona la coincidència que aquesta 2021 se celebra els seixanta anys de la creació d'aquesta primera colla arbequina.
En el primer aplec de l'any 1979 s'estrena la sardana "Aplec d'Arbeca" de Francesc Mas Ros. Altres sardanes dedicades són "Arbeca Nostra" composta per Manel Gras amb la col·laboració del mossèn Anton Bru i amb lletra d'Anna Maria Rovira. L'any 1996 i finançat per la Cooperativa de la població s'estrena el galop "L'Arbequina" de Josep Prenafeta. L'any 1980 "Cant al Puig del Corb" d'Anton Bru Borràs i el 2016, "Aplec d'Arbeca, noces d'argent" de Jeroni Velasco.
"Arbeca nostra" ha estat sempre una agrupació molt activa dins del món sardanista lleidatà. L'any 2011 van iniciar els cursos de sardanes adreçats a persones de mitjana edat creant un grup que es troba tots els divendres (excepte per l'aturada provocada la pandèmia) i que participa en ballades tant en el municipi com en altes ballades i trobades en diferents poblacions. L'agenda sardanista contempla les ballades per Sant Jordi, l'1 de maig, per Sant Joan, l'Aplec de la sardana, la Festa major, la celebració de l'11 de setembre i per Nadal amb la torronada. Els darrers cinc anys és desenvolupem cursos de sardanes en l'escola Albirka en el marc del "Saltem i Ballem" a nenes i nens de sisè curs.
Sens dubte un dels moments més recordats de la trajectòria de l'entitat és la inauguració del Monument de la Sardana l'any 2001 situat en al Plaça de la Unió de la República. Aquest mateix any també va ser la seu de la Trobada d'Adults dels cursos d'ensenyament de la sardana del "Saltem i Ballem"
L'actual junta de l'Agrupació Sardanista Arbeca Nostra està formada per; Adela Perelló com a presidenta, Montserrat Pla com a tresorera i les vocals, Rosa Bosch i Leonor Vall.
L'Aplec compta amb el suport de l'Ajuntament d'Arbeca i la col·laboració de la Coordinadora d'Aplecs de la Sardana de les Terres Lleidatanes i de la Unió d'Aplecs de Catalunya.
0