L'ACSTELL organitza anualment el Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma. El campionat s'inicia a principis d'any i arriba fins el mes de novembre, on tradicionalment és el concurs de Balaguer el que clou actualment la competició.
Un concurs de colles sardanistes està format per:
• Galop d'entrada, dóna pas a les colles participants i és la seva presentació. Actualment existeix la variant lliure del Galop de fantasia, les colles que volen a banda de desfilar hi poden incloure les figures artístiques que desitgen, la majoria de les quals han estat inventades per elles mateixes.
• Sardanes de lluïment: les colles ballen de manera uniformada i homogènia i competeixen entre elles per tal de lluir-se en la interpretació i execució de la sardana, amb els passos convencionals de la mateixa (curts i llargs).
• Sardana revessa: és una modalitat de la sardana concebuda com un repte, l'objectiu d'una sardana revessa és esbrinar-ne el tiratge, això és, saber quants compassos formen els curts i quants els llargs. La persona que intenta resoldre sardanes revesses, i també qui les compon, és anomenada revessaire.
Durant la interpretació de la sardana revessa en un concurs de colles sardanistes, el revessaire està al costat de la colla fins a resoldre-la (com a màxim, fins al compàs 10 de la quarta tirada de curts), moment en què lliura una butlleta amb el tiratge al jurat. La colla, ja sense el revessaire, ha de continuar ballant fins a la fi de la sardana, repartint correctament la tercera i quarta tirada.
• Sardana de punts lliures: els dansaires introdueixen jocs de peus sense deixar el compàs o la rotllana. La dificultat rau en què tots els dansaires han d'estar coordinats i atents per ballar els passos que prèviament s'han inventat i memoritzat. Un dels dansaires va anomenant els diferents noms dels passos i tota la colla els ha d'executar en el moment precís. Generalment es balla en concursos i es valora no només la coordinació sinó la sincronia amb la música i els diferents punts ballats.
• Sardana de germanor: és el punt més important d'un concurs, on la sardana és ballada i representada per tot el simbolisme i els valors que representa, ja que es forma una sola rotllana entre les colles participants i el públic assistent que en vulguin formar part. Tothom pot ballar-la!
Posa punt final al concurs el lliurament dels trofeus, a partir de les puntuacions que les colles han obtingut i que són penalitzades i donades pels jurats.
Agenda Concursos Catalunya: Unió de Colles Sardanistes de Catalunya
Agenda Concursos Acstell: Agenda Acstell (Enllaç)
Normativa: Bases del Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma