Sardalleida

Tres sardanes d'estrena en la ballada de festa major de Balàfia

Tres sardanes d
Autoria imatge: Joaquim Fabrés

Teresa Prats homenatjada amb la sardana "Perseverança lleidatana"

El passat diumenge 22 d'agost es va celebrar una ballada de sardanes amb la cobla Contemporània en el marc de la Festa major del barri de Balàfia de la ciutat de Lleida.

A banda de destacar l'èxit de dansaires que no es van perdre la ballada, la sorpresa va ser l'estrena de tres noves sardanes, fet molt poc habitual en un mateix dia i en una sola ballada.

Segons Teresa Prats, del Grup Sardanista Balàfia, dues de les sardanes estaven guardades a l'espera de poder-les estrenar. La crisi sanitària provocada per la Covid-19 no ha permès realitzar la tradicional ballada de sardanes com a cloenda dels cursos que imparteix el grup i que se celebrava habitualment en el mes de juny. En aquesta cloenda, el Grup Sardanista aprofitava l'esdeveniment per estrenar una sardana. Recordem que la primera estrena va tenir lloc el 2004 amb la sardana Balàfia de Martí de Joan, el qual va repetir amb la composició Lleida Sardanista 2011 que li va valer el Premi popular de la Sardana de l'any d'aquella edició.

Les sardanes estrenades el passat diumenge van ser; Gratitud sardanista dedicada a Maria José Cirera del compositor Josep Antoni López i Benvingut Jordi de Martí de Joan dedicada al net de la Teresa.

Perseverança lleidatana, va ser la tercera sardana d'estrena. Composició del mestre Josep Antoni López i dedicada a la Teresa Prat de Balàfia. Aquesta sardana està enregistrada i forma part del repertori del Cd Sardanes i altres músiques publicat aquest mateix 2021 amb la cobla La Principal de la Bisbal dirigida per Francesc Cassú. L'enregistrament consta d'un volum dedicat a sardanes del compositor, i un segon amb altres músiques com valsos, una balada i una havanera. 

Segons la biografia del compositor publicada en el llibret de l'enregistrament, Josep Antoni López i Álvarez neix a la ciutat de Girona el 10 de juliol de 1947. Fou dansaire de diverses colles gironines. Als disset anys inicià els estudis musicals en el Conservatori de Música de Girona amb la tenora. Amb vint-i-vuit anys finalitza els estudis d'harmonia i composició en el Conservatori de Música del Liceu a Barcelona. Actualment l'autor compte amb més de cent quaranta sardanes de la seva composició, una vintena de ballables i cançons casolanes entre la seva llarga producció.

L'enregistrament compta amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya. L'entitat col·labora en l'enregistrament de música de sardanes en una clara aposta per fomentar i divulgar la dansa catalana.  

El Grup Sardanista Balàfia preveu recuperar els cursos de sardanes a principis del mes d'octubre si la normativa sanitària dictada pel Procicat ho permet. Els cursos es desenvolupen d'octubre a juny i se celebren en el Centre Cívic de Balàfia. El Grup Sardanista Balàfia està format per un centenar de sardanistes i es caracteritza per ser un grup molt actiu i participatiu.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA