Sardalleida

La Paeria de Balaguer, la Confederació Sardanista de Catalunya i l'Associació Balaguer Capital de la Sardana signen l'acord de col·laboració per la celebració de la capitalitat sardanista.

La Paeria de Balaguer, la Confederació Sardanista de Catalunya i l
Autoria imatge: Ràdio Balaguer

Roger Mas i la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona protagonistes de l'acte de proclamació.

El conveni signat el dimecres 27 d'octubre entre la Paeria de Balaguer, Confederació Sardanista de Catalunya i la creada Associació Balaguer Capital de la Sardana, oficialitza l'interès i la voluntat de les tres entitats en tirar endavant i donar tot el suport i reconeixement a l'agenda d'activitats que marcaran l'any de la ciutat de Balaguer com a Capital de la Sardana 2022. 

L'acte, celebrat en les dependències de l'edifici consistorial, ha comptat amb la presència del paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; el coordinador de la Capital de la Sardana, Víctor Sallés; el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras; i el president de l'Associació Balaguer Capital de la Sardana, Jaume Marvà. 

En el transcurs de la signatura el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, ha anunciat que l'acte de proclamació se celebrarà el dissabte 19 de març en el Teatre Municipal i comptarà com a destacat el concert que oferirà el cantautor Roger Mas acompanyant per la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Segons Vidal, l'agenda de la capitalitat vol potenciar les propostes de fusió per atansar la sardana i la cobla a un públic més ampli.

Al llarg de l'any 2022, Balaguer acollirà una seixantena d'actes relacionats amb el món de la sardana. Una impactant agenda sardanista i cultural oberta a tot el país i alhora amb la intenció mostrar la riquesa cultural, patrimonial i artística de la ciutat a tots els visitants.  

Jaume Marvà, president de l'Associació Balaguer Capital de la Sardana, en la seva intervenció, ha destacat l'important paper que tindrà al llarg de l'any vinent la implantació del programa d'ensenyament de la sardana "Saltem i Ballem" en totes les escoles de la ciutat dins de l'horari lectiu.

Marvà ha recordat que aquest final de mes d'octubre s'acaba el termini per presentar noves composicions en el certamen per escollir la sardana que representarà a la ciutat al llarg de la capitalitat. Ben aviat, es reunirà un jurat, integrat per persones vinculades al món de la sardana i de reconeguda qualificació musical o artística, per valorar el compliment de les bases dels originals i seleccionar les tres sardanes finalistes. Aquestes composicions seran interpretades en el tradicional concert de Reis de Balaguer. Recordem que el premi per a la sardana guanyadora està dotat amb 1.200 €, les altres dues finalistes amb 300 € cadascuna i 200 € per la favorita del públic.

Victor Sallés, coordinador dels actes de Capital de la Sardana, està convençut de l'èxit del projecte de Balaguer. Segons Sallés, crear sinergies amb tots els àmbits de la cultura catalana per treure la sardana del seu espai de confort, és una aposta molt atractiva.

Xavier Tresserras, president de la Confederació Sardanista de Catalunya, ha mostrat la seva satisfacció del fet que Balaguer sigui la Capital de la Sardana 2022, Tresserras ha comentat que: "és un lloc on s'ha de promocionar la sardana i fer de la capital de la Noguera una de les ciutats del país on la sardana sigui més ben valorada".

La capital de la Sardana té com a objectius contribuir a ampliar la difusió, el conreu i el prestigi social de la sardana, incrementar la seva cohesió en l'àmbit cultural dels territoris al nord i sud de Catalunya i Andorra, i també promoure i projectar el municipi designat com a capital de la Sardana tant a l'interior com a l'exterior de les fronteres polítiques del país.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA