Sardalleida

Presentació del treball: "L'activitat sardanista ponentina: el cas del Pla d'Urgell"

Presentació del treball: "L
Autoria imatge: Joaquim Fabrés

L'estudi es va presentar en el marc de les Jornades d'Estudi de Macançà

L'antropòloga lleidatana Júlia Moncasi va presentar el seu treball "L'activitat sardanista ponentina: el cas del Pla d'Urgell" en el marc de les XII Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell organitzades per Mascançà i celebrades el dissabte 9 d'octubre a Barbens.

Segons Moncasi, el treball neix de curiositat d'esbrinar com arriba aquesta dansa a les nostres terres i de "si es parla tan de sardana en l'àmbit català, però no està reconeguda com dansa nacional en l'Estatut d'Autonomia de l'any 2006, que és el que ha passat?". L'estudi se centre en el Pla d'Urgell per la vinculació familiar de l'autora amb aquesta comarca. Moncasi va mantenir contactes i entrevistes amb els responsables de l'Agrupació Sardanista de Mollerussa, amb sardanistes de Bellvís, població natal del seu pare, i com no, amb referències més generals a la demarcació de Lleida.

L'antropòloga reconeix que li va sorprendre molt favorablement el món sardanista, amb una història i trajectòria poc coneguda, i que, en paraules de l'autora; "sobretot no ha acabat d'enganxar a un públic jove com ha passat en altres expressions de cultura popular". Al llarg del procés d'estudi a l'autora del treball destaca que, sorprenentment, les ballades de sardanes, tret dels primers anys del franquisme, no van estar prohibides com altres manifestacions culturals catalanes. Aquest fet es pot interpretar per la catalogació de la sardana com a dansa folklòrica per part del règim, fet que permetia mantenir viu el catalanisme a través de la dansa catalana en molts àmbits i inclús particularment,  però defugint de certs corrents polítiques i militants més extremistes.

Moncasi va anunciar, en el transcurs de la presentació, que el treball tindrà una segona edició actualitzada, ja que la primera edició data del 2017. Per redactar el treball l'autora va realitzar cent setze enquestes  per obtenir una radiografia a quina edat els sardanistes començaven a ballar, en quina colla, els motius per l'interès per la sardana, si continuaven ballant a l'època actual i alhora determinar la franja d'edat del sardanisme a ponent. Aquestes dates amb el pas dels anys queden obsoletes i per aquest motiu la intenció d'actualitzar-lo per tenir una visió més precisa del moment actual.

Podeu visualitzar l'entrevista completa realitzada per comunicació de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida en el canal de Youtube de l'entitat.



VÍDEO RELACIONAT



0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA