Sardalleida

Campanya del Saltem i Ballem en les comarques dels Pallars i Alt Pirineu

Campanya del Saltem i Ballem en les comarques dels Pallars i Alt Pirineu
Autoria imatge: Federació Sardanista de les Comarques de Lleida

Reprendre l'ensenyament de la sardana com a objectiu principal

El Saltem i Ballem, sector de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida que promou i s'encarrega dels cursos d'ensenyament de sardanes a les escoles i per a adults, ultima els detalls d'una campanya de promoció dels cursos i tallers que ofereix en les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alt Urgell.

L'objectiu principal és reprendre els cursos d'ensenyament de la dansa catalana en aquestes comarques i poder-hi celebrar en un futur alguna de les Trobades Intercomarcals Escolars.

Des de secretaria de la Federació s'enviaran cartes a tots els ajuntaments que conformen aquesta zona de la demarcació amb informació actualitzada del Saltem i Ballem i la predisposició d'establir contactes presencials o en línia per explicar en detall les noves normatives del curs.

Des del Saltem i Ballem, fan incís en el fet que en aquestes comarques no es parteix de zero en la implantació dels cursos en temes sardanistes. Recorden que monitors i monitores de les diferents comarques havien realitzat cursos d'ensenyament de sardanes a diferents escoles. La Seu d'Urgell va acollir la Trobada Escolar el curs 2005-2006, Organyà el 2011-2012 i a Sort l'any 2013-2014.

En la nota que es trametrà als ajuntaments també fan ressò de la importància d'aquest any al comptar com la ciutat lleidatana de Balaguer ostentarà la Capital de la Sardana, fet que pot contribuir a rellançar tot el programa sardanista en l'àmbit de la província.

Aquesta acció és un primer pas per fer arribar a totes les comarques lleidatanes l'ensenyament de la dansa catalana i recuperar zones on aquest moment s'ha perdut la seva pràctica.

Malgrat que són temps difícils per la crisi sanitària que afecta a tots els àmbits, la direcció del Saltem i Ballem recorda que se segueixen tots els protocols establerts en cada moment, respectant la normativa marcada pel departament d'Educació i adaptant el protocol de cada escola participant. L'any 2021 es van celebrar, seguint tota la normativa, els cursos sense registrat cap problema en la seva celebració.

Els principals objectius dels cursos i tallers del Saltem i Ballem són, donar a conèixer i valorar la dansa i la música de la sardana, com a una de les expressions de la cultura popular catalana. Aprendre el punteig de la sardana i el galop i conèixer la cobla i els instruments que la formen. Fomentar la participació en diferents manifestacions sardanistes i participar en activitats lúdiques al voltant de la sardana i la cultura popular que tinguin lloc a l'Escola, a la mateixa població o comarques per tal de dinamitzar la cultura catalana, entre altres.

L'oferta del Saltem i Ballem es basa en dues opcions; un curs de 12 hores de classe s l'escola i dues ballades, una en la mateixa escola i l'altra amb la participació en la Trobada Intercomarcal. La segona opció és un taller de 6 hores lectives i també les dues ballades.

Des de l'organització es recomana realitzar els cursos o tallers al llarg del segon trimestre i la ballada a l'escola o en la població el mes d'abril. Malgrat tot, s'intenta coordinar amb tots els agents implicats possibles canvis de dates i horaris. En aquesta edició 2022, els monitors estan preparats pe ensenyar també una dansa catalana o ball tradicional.

El Saltem i Ballem al llarg dels més de trenta anys d'experiència, en col·laboració amb altres entitats, grups o persones, disposa de recursos que estan a la disposició de monitors/es, mestres, escoles, agrupacions sardanistes, per tal de donar-los a conèixer. 
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA