Sardalleida

Presentació de projectes i novetats en les agendes sardanistes de la Federació i sectorials

Presentació de projectes i novetats en les agendes sardanistes de la Federació i sectorials
Autoria imatge: Federació Sardanista de les Comarques de Lleida

Els màxims responsables dels sectors presenten les activitats per aquest 2022

Els responsables del món sardanista en l'àmbit de la demarcació de Lleida, han donat a conèixer les novetats, objectius i propostes en una trobada, celebrada a l'Amistat de Mollerussa, amb el departament de comunicació de la Federació. La presentació va ser enregistrada i s'ha publicat l'audiovisual en els canals de comunicació de l'entitat.

En la presentació hi van participar en Carles Vall, president de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, Albert Masagué, president de l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes, Ester Llovera, presidenta de la Coordinadora d'Aplecs de la Sardana de les Comarques Lleidatanes i Pilar Torrades, presidenta del Saltem i Ballem, sector de l'ensenyament de la sardana a Ponent.

Totes i tots els presents en la trobada van remarcar com a objectiu principal la recuperació i activació de l'agenda sardanista a les comarques de Lleida. Una agenda que s'ha caracteritzat al llarg dels anys com una de les més actives del país i que amb la finalització de les mesures sanitàries les quals dificultaven en molts casos la celebració d'actes sardanistes, pretén recuperar l'activitat arreu del territori lleidatà.

El Saltem i Ballem recupera xifres de participació anteriors a la pandèmia

Pilar Torrades, presidenta del Saltem i Ballem, va remarcar en la seva intervenció que malgrat les dificultats que va comportar la pandèmia en la celebració d'activitats en les escoles, l'any 2021 més de 1.400 alumnes de 39 centres educatius van realitzar tallers de sardanes. El que si va quedar pendent i no es van poder celebrar l'any 2020 ni el 2021 van ser la Trobada Intercomarcal del Saltem i Ballem, la Trobada de Sardanistes Adults, i les Trobades de Centres Escolars de Lleida ciutat i Mollerussa

Per aquest 2022 s'ha confirmat la participació d'escoles de Lleida ciutat, el Segrià, les Garrigues, la Segarra, la Noguera, el Pla d'Urgell i l'Urgell arribant als 1994 alumnes de 41 centres educatius. Entre els objectius principals destaca la continuada labor amb el Departament d'Educació per introduir la sardana en el currículum escolar, la campanya per recuperar els cursos i talles en les comarques dels Pallars Jussà, Sobirà o Alt Urgell en una primera acció, i uns primers contactes amb empreses dinamitzadors d'esplais i casals d'estiu perquè la sardana formi part de les activitats d'aquestes entitats.

Tres nous aplecs de la sardana 

En l'àmbit dels aplecs de la sardana s'han programat vint-i-una trobades per aquest 2022. Destaquem els nous aplecs de Ponts previst pel 20 d'agost, el de Bellcaire d'Urgell l'1 de maig i el recuperat aplec de les Franqueses a Balaguer pel 8 de maig. Ester Llovera, presidenta de la Coordinadora d'Aplecs, a banda de les novetats presentades, va voler fer remarcar la gran valentia de les agrupacions i entitats lleidatanes que davant el caos que va significar les restriccions sanitàries i la dificultat en organitzar les diferents activitats, van saber reconvertir-se i adaptar les agendes a la normativa imperant en cada moment. Aplecs d'una sola ballada o reconvertits en concerts,  van permetre de gaudir de la música de la sardana al llarg d'aquests dos anys de crisi.

Llovera també va apuntar el desig de la Coordinadora de tornar a programar  de forma periòdica reunions i trobades amb els organitzadors d'aplecs per tal de posar en comú idees, novetats i projectes. Aquestes àgores de diàleg es van engegar l'any 2019 amb molt bona acceptació per part de tots els agents implicats. Des de la Coordinadora esperen que la relaxació de les mesures sanitàries comportí la recuperació del format d'aplec amb les dues ballades i els tradicionals sopars de germanor. 

Dinou concursos de colles sardanistes

L'Agrupació de Colles Sardanistes (Acstell) arranca aquest nou any amb nous projectes, objectius i amb tres nous concursos de colles sardanistes elevant el nombre total en el Campionat de Lleida a dinou concursos. Per aquest 2022 es recupera el concurs de Rosselló previst pel 3 d'abril, el concurs de Bellcaire d'Urgell el 15 de maig i lel de Golmés el 18 de juny  que passa d'exhibició a concurs puntuable.  

Albert Masagué, president de l'Acstell, ha remarcat que, a banda de la celebració del 47è Campionat de Colles Sardanistes de la demarcació de Lleida, i celebrar aquests tres nous concursos, els esforços de l'entitat se centraran en la promoció de la sardana a través del món de les colles sardanistes, mitjançant dos projectes audiovisuals que s'estrenaran al llarg de l'any.

A grans trets, la iniciativa arranca amb la intenció de donar a conèixer a la ciutadania com és viu, com es gaudeix, quines històries hi ha al darrere de les colles i dels sardanistes. En unes pròximes setmanes, es presentaran de forma personalitzada i amb més detall. Ambdós projectes de promoció parteixen des de dos punts de vista diferents però sempre amb la sardana i la competició com a teló de fons. "Sardanistes de Ponent" és un projecte de recuperació de la memòria històrica dels concursos de sardanes a través de les vivències i records dels seus protagonistes, tanmateix sense oblidar les experiències i vivències dels joves dansaires dels nostres temps.

Un segon projecte "Món de colla" vol donar a conèixer i apropar a la resta de la ciutadania que és una colla sardanista, com es viu el fet de pertànyer a una colla i els valors que transmeten. Un enregistrament audiovisual en format videoclip de les actuals colles que participen en el campionat, amb la finalitat de promocionar l'activitat sardanista entre totes les capes de la població.

Arribar a tot el territori, objectiu principal de la Federació

Carles Vall, president de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida va concloure la presentació de les agendes i novetats de l'entitat i de les sectorials que la componen per aquest 2022. Un dels reptes marcats per la Federació és intentar arribar a tot el territori lleidatà amb la promoció dels cursos de sardanes, els aplecs i els concursos de colles. Una de les primeres mesures és encoratjar a les sectorials de programar reunions i trobades informatives fora de Mollerussa. La secretaria de la Federació té la seu en unes oficines de la Capital del Pla d'Urgell, cedides per l'ajuntament de la ciutat des de l'any 1990. Aquest fet i per la disposició de sales per celebrar les trobades ha condicionat molts cops no cercar altres seus.

Vall va agrir a les diferents juntes de les sectorials el gran esforç dut a terme al llarg d'aquests dos últims anys per mantenir viu l'esperit sardanista a les nostres contrades i remarcar l'agraïment a les institucions com la Diputació, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, ajuntaments i altres institucions el suport constant al moviment sardanista lleidatà.

Podeu visionar l'enregistrament en el canal de YouTube de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida.


VÍDEO RELACIONAT



0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA