Sardalleida

La Paeria de Balaguer i el Museu de la Noguera recuperen la dansa "La Galop de Balaguer"

La Paeria de Balaguer i el Museu de la Noguera recuperen la dansa "La Galop de Balaguer"
Autoria imatge: Joaquim Fabrés

Reunió de treball entre la Federació, Paeria i l'associació Balaguer Capital de la Sardana

La Paeria de Balaguer i el Museu de la Noguera van recuperar aquesta dansa a partir de les partitures i escrits del Costumari Català d'en Joan Amades. Era una dansa que es ballava al setembre en el marc d'una antiga fira de bestiar, coneguda com la Fira dels Enamorats. La recuperació de la música ha anat a càrrec del Xavier Piñol, professor de l'Escola Municipal de Música de Balaguer, i la dansa a càrrec de l'Albert Bonet, director de la Xemeneia.

Per aquest motiu i amb la col·laboració del Saltem i Ballem, s'han organitzat unes classes especials que es duran a terme el dia 4 de març a les nou del vespre en l'espai de dansa La Xemeneia, ubicada en el primer pis del pavelló Impacsa de Balaguer a càrrec d'Albert Bonet. Des del Saltem i Ballem conviden a monitores, monitors, dansaries de colles sardanistes i a tothom que vulgui aprendre a ballar-la a participar d'aquest taller. 

Aquesta dansa s'inclourà en el "Gira i Gira d'en Polcasol3" i la Bellpuig Cobla a la Trobada Intercomarcal escolar del Saltem i Ballem que se celebrarà el 30 d'abril a Balaguer. En la trobada s'estrenarà la versió per a cobla a càrrec del músic i compositor Dani Gasulla. 

Reunió de treball entre la Federació, Paeria i l'associació Balaguer Capital de la Sardana

El dilluns 21 de febrer es va celebrar en l'espai Lapallavacara de la capital de la Noguera, una reunió en la qual van participar representants de la Paeria, l'Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022 i la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida.

La trobada va servir per posar fil a l'agulla als actes anuals de la Federació que aquest any se celebraran a Balaguer amb motiu de la capitalitat. Les trobades sardanistes infantils i d'adults, la Nit de la Sardana, reunions i trobades de les diferents sectorials han estat uns primers actes posats damunt la taula.

Carles Vall, president de la Federació, destaca la bona predisposició i entesa amb la institució municipal i l'associació sardanista per tal d'aconseguir d'organitzar uns actes de gran qualitat i interès pels sardanistes i també com no, per tothom que vulgui participar-hi.