Sardalleida

Balaguer es proclama Capital de la Sardana 2022

Balaguer es proclama Capital de la Sardana 2022
Autoria imatge: Federació Sardanista de les Comarques de Lleida

Més de 50 actes conformen l'agenda de la capitalitat

En un acte solemne que se celebrarà en la Sala d'Actes de la Paeria de Balaguer, la ciutat esdevindrà oficialment Capital de la Sardana 2022. La capital de la Noguera es converteix en la novena ciutat en ostentar el títol de Capital de la Sardana, projecte engegat per la Confederació Sardanista de Catalunya l'any 2013 i que va substituir les anomenades Ciutats Pubilles.

La Paeria de Balaguer, conjuntament amb l'Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022, van presentar als mitjans de comunicació una completa i variada agenda que recull més de cinquanta actes culturals i sardanistes des de la proclamació, el 19 de març de 2022 fins a l'últim acte a celebrar el febrer de 2023.

La ciutat acollirà els principals actes d'àmbit de país organitzats per la Confederació Sardanista de Catalunya. També serà la seu dels actes d'àmbit territorial per part de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida i de les sectorials i com no, els esdeveniments sardanistes anuals de la ciutat als que caldrà sumar els organitzats per celebrar la capitalitat.

El primer serà la Proclamació com a capital que se celebrarà el 19 de març a dos quarts de dotze del matí en la sala d'actes de la paeria amb la presència de les autoritats. Traspàs de la bandera, parlaments i la lectura del pregó formaran part de l'acte protocol·lari. Posteriorment, es descobrirà una placa commemorativa en la Plaça del Mercadal i se celebrarà una ballada de sardanes amb la Bellpuig Cobla. A dos quarts de set de la tarda i en el teatre Municipal tindrà lloc el concert inaugural de la capitalitat amb el cantautor Roger Mas acompanyat per la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona. Les entrades estan a la venda en les taquilles del teatre a un preu de 5€.

Pel que fa a la resta d'actes promoguts per la Confederació de Catalunya, el 14 de maig se celebrarà la 13a. Trobada de Casals d'equipaments Cívics de Catalunya. Aquest acte coincidirà amb la 27a edició de la Trobada Sardanista Adults del Saltem i Ballem de la demarcació de Lleida. La trobada tindrà lloc a les onze del matí al Parc de la Transegre amb ballada inclosa de sardanes a càrrec de la cobla Jovenívola d'Agramunt.  Seguidament se celebrarà un dinar de germanor al Pavelló Molí de l'Esquerrà. 

Organitzat per la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, el diumenge 27 de novembre tindrà lloc el Campionat de Catalunya de Punts lliures en el Pavelló 1 d'octubre. Els Premis Capital de la Sardana es lliuraran en un acte que se celebrarà en el teatre Municipal el dissabte 17 de desembre de 2022 coincidint amb la presentació de la Guia Sardanista 2023. La Festa de les Colles sardanistes, tancarà l'agenda el dissabte 25 i diumenge 26 de febrer de 2023 amb un gran concert en el teatre Municipal i ballada de sardanes amb la cobla Mil·lenària de Perpinyà.

Els principals actes del sardanisme lleidatà també tindran el seu espai en l'agenda de Balaguer Capital de la Sardana 2022. A la Trobada de Sardanistes Adults si sumarà la principal festa del món sardanista a Ponent, la Nit de la Sardana programada pel dissabte 28 de gener de 2023.

L'Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022 aposta per espectacles de fusió de gran qualitat adreçats a tota mena de públic i amb l'objectiu de traure la sardana del seu àmbit de confort. En una arriscada, però innovadora proposta, durant aquest any no es programaran més ballades de les habituals, però sí que durant tota l'anualitat hi haurà un important nombre d'espectacles culturals amb la sardana com a fil conductor.

Des de l'organització també volen potenciar i fer difusió d'espectacles de producció pròpia com el que es presentarà per la Festa Major o l'exposició sobre cultura popular que acollirà el Museu de la Noguera. Capital de la Sardana deixarà empremta en la ciutat en un monument que es presentarà en el marc del "Forma, espais d'art contemporani" i un mural del projecte "Balcons il·lustrats".

Altres plats forts de l'agenda seran el concert conjunt de la Bellpuig Cobla i l'Orfeó Balaguerí el 5 de juny a l'Església de Sant Domènec; el que protagonitzarà l'Elèctrica Dharma durant la Festa de la Transsegre al mes de juliol; el cantaor Pere Martínez o l'espectacle de fusió ‘Electro jota' amb el grup ‘A vore' en el marc del Festival Llavors del mes de setembre.

L'Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022 i la Paeria de Balaguer, conjuntament amb la Confederació Sardanista de Catalunya i la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, són les entitats i les institucions responsables de complir els objectius que Balaguer s'ha marcat com a Capital de la Sardana: contribuir a ampliar la difusió, el conreu i el prestigi social de la sardana, incrementar la seva cohesió en l'àmbit cultural i educatiu, promoure propostes de fusió per arribar a nous públics i projectar la ciutat en l'àmbit nacional.

En la presentació, la comissió organitzadora va destacar l'ampli suport i col·laboració del teixit associatiu de la ciutat, així com dels centres educatius que participen en el programa d'aprenentatge de la Sardana, Saltem i Ballem, els quals van demostrar l'interès creat amb la participació de més de 400 alumnes ballant sardanes el Dia Internacional de la Dona. Els joves sardanistes tornaran a demostrar tot el que han après en els tallers impartits el 30 d'abril  en el marc de la Trobada Escolar Intercomarcal del Saltem i Ballem a la Plaça del Mercadal amb l'espectacle Gira-gira amb la Bellpuig Cobla i els Pocasol3. Inclourà un taller in situ i posterior ballada de la Galop de Balaguer per part de totes les escoles de Ponent.

La presentació de l'agenda de la capitalitat va comptar amb la presència del paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; el paer de Cultura, Arnau Torrente; el president de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, Carles Vall i el president de l'Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022, Jaume Marvà.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA