Sardalleida

Sardanes del Comtat d'Urgell per commemorar la mort del comte Jaume

Sardanes del Comtat d
Autoria imatge: Ràdio Balaguer

Ballada en el marc de la nit de la cultura

Balaguer prepara una ballada on els protagonistes seran els llocs que van pertànyer a l'antic Comtat d'Urgell. Així ho han explicat Jaume Marvà president de l'Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022. Entre les sardanes, hi haurà l'obra 'Castellonroi de la Franja' d'Enric Aguilar, o la sardana 'Fonts de Valldans' de Ponts, de Jeroni Velasco. També s'interpretaran dues sardanes de compositors de Balaguer, concretament la sardana 'La meva vall' d'Enric Sauret, dedicada a la Vall d'Àger, i la sardana 'Aplec al Castell del Remei' del Domènec Cardenyes, dedicada a l'aplec d'aquest celler modernista de Penelles.

Està previst que la ballada permeti donar a conèixer alguna de les composicions que s'han estrenat recentment, com són la sardana 'Bellcaire dansa' d'Oscar Barqué, estrenada aquest maig, i el tema 'La Pepita de Bellvís' de Dani Gasulla, que es va estrenar per Sant Jordi. El programa també inclourà l'obra 'Aurembiaix d'Urgell' de Joan Moliner, estrenada durant l'Aplec de les Franqueses, i com cada any, s'acabarà amb la sardana 'Balaguer Ciutat Comtal', una cançó que es va estrenar poc després de la mort del dictador Franco, i que amb el temps s'ha convertit en un himne de la ciutat.

Un dels moments més emotius de la ballada serà el de l'homenatge al compositor Albert Serravinyals i Terés. Es tracta d'un músic vinculat a Algerri, que va morir l'estiu de 1985 a l'edat de 18 anys a causa d'un accident de tractor. Malgrat aquesta sobtada mort, el jove flabiolaire de la cobla Jovenívola de Sabadell havia escrit amb només 17 anys la sardana Algerrienca, un tema que també s'interpretarà durant la ballada.

La cobla Vents de Riella serà la responsable d'interpretar aquestes peces el dissabte 4 de juny a la placeta de Sant Domènec a partir de les sis de la tarda. La ballada està patrocinada pel Consell Comarcal de la Noguera, i s'inclou dins de la Nit de la Cultura de Balaguer. Està previst que a la mitja part es procedeixi a fer la tradicional ofrena floral al monument al Comte d'Urgell. Una activitat amb la que cada any institucions i entitats de la comarca commemoren la fi del comtat i reivindiquen la urgellitat d'aquestes terres.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA