Sardalleida

Bellpuig celebra els cinquanta anys de Ciutat Pubilla de la Sardana

Bellpuig celebra els cinquanta anys de Ciutat Pubilla de la Sardana
Autoria imatge: Arxiu. Ajuntament de Bellpuig

Diada sardanista per commemorar l'efemèride

El pròxim diumenge 3 de juliol, la vila de Bellpuig celebrarà una diada festiva i sardanista per commemorar els cinquanta anys de ser proclamada com a Ciutat Pubilla de la Sardana l'any 1972. L'Agrupació Sardanista i l'Ajuntament de Bellpuig han organitzat un conjunt d'actes per celebrar l'efemèride.

Les activitats s'iniciaran a les 12 del migdia amb la missa del sardanisme a l'església parroquial amb la participació del Cor Parroquial. Seguidament, a la una del migdia se celebrarà una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Lo Castell al Parc, a la Plaça Ramon Folc. Les activitats continuaran amb un dinar de germanor en l'Hotel Stop i acabaran a les sis de la tarda amb un concert al Teatre Armengol a càrrec de la Bellpuig Cobla.

L'organització informa de la gratuïtat de totes les activitats exceptuant el dinar, del qual trobaran tota la informació en la pàgina web de l'Ajuntament de Bellpuig. 

L'any 1972 Bellpuig va estrenar el monument a la sardana, obra de l'escultor Josep Castellana i la sardana "Bellpuig Ciutat Pubilla" del compositor Conrad Saló.

El monument a la sardana, instal·lat en la Plaça Ramon Folc, va se motiu d'una restauració el passat any 2021 per evitar una degradació irrecuperable.

L'operació de manteniment i restauració va consistir en un sorrejat per eliminar les múltiples capes de pintura existents i el restabliment i rehabilitació d'algunes lletres que hi  faltaven. Un tractament amb capa d'emprimació i de pintura respectant els colors originals ha fet que el monument recuperi el seu aspecte original i esplendor després de cinquanta anys.

La Ciutat Pubilla de la Sardana, instaurada per l'Obra del Ballet Popular l'any 1960, tenia com a objectiu designar cada any un municipi, al qual se li reconeixien els seus mèrits i la seva tasca de foment i difusió de la sardana. Amb uns inicis especialment reivindicatius del catalanisme, amb la vinguda de la democràcia es va convertir en una diada amb un caràcter més festiu. 

La inauguració del monument a la sardana, l'estrena d'una composició sardanista commemorativa, i altres activitats constituïen el pubillatge. 

Girona fou la primera designada com a Ciutat Pubilla i la població pirinenca lleidatana d'Organyà en fou l'última l'any 2011.

El projecte de Ciutat Pubilla dona pas a Capital de la Sardana, més adaptats als temps actuals gràcies a l'esforç comú de la Confederació Sardanista de Catalunya, l'Obra del Ballet Popular i la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya. Recordem que aquest any 2022, Balaguer ostenta la capitalitat.





0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA