Sardalleida

Més de quaranta colles sardanistes en la gran final de Balaguer

Més de quaranta colles sardanistes en la gran final de Balaguer
Autoria imatge: Miguel Bustos

Sardana d'estrena del compositor Òscar Barqué

El diumenge 13 de novembre es disputarà a Balaguer una nova edició de la Final del Campionat de Catalunya en categoria Gran i Veterans i també l'últim concurs de la 47a edició del Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma.

El concurs s'iniciarà a les 12 del migdia en la Plaça Mercadal de la capital de la Noguera amb la participació de quaranta-una colles sardanistes d'arreu del país i en les quatre categories en què es divideix el campionat. La cobla Maricel de Sitges interpretarà les sardanes a concurs.

El galop de presentació donarà el tret de sortida perquè les colles trepitgin per primer cop la plaça del Mercadal, protagonista destacada del concurs amb la reconeguda imatge de Santa Maria al capdamunt de la ciutat.

La primera sardana de lluïment serà "Balaguer Capital de la Sardana 2022" del compositor Dani Gasulla i serà defensada per totes les colles participants. Seguirà la sardana revessa també obligatòria per a totes les colles en totes les categories. La tercera serà la sardana en modalitat de lluïment, "Em recordo" de René Picamal i la ballaran les colles Grans i Veterans del Campionat de Catalunya i les colles de les categories Alevines, Infantils i Juvenils del Campionat de la Terra Ferma. 

Seguidament, les colles que ho desitgin demostraran les seves habilitats en la modalitat de Punts Lliures interpretant la sardana "Els primers 65" del compositor Jaume Oliver. La gran final continuarà amb la tercera sardana de lluïment, "Vespres de juliol a Tiana" que defensaran les colles Grans del Campionat de Catalunya i també la categoria Grans i les que participen fora de Concurs del Campionat de la Terra Ferma.

Sardana d'estrena del compositor Òscar Barqué

La Gran Final de Balaguer comptarà amb l'estrena de la sardana "Diada balaguerina" del compositor ponentí Òscar Barqué. Una sardana que totes les colles participants i tot el públic assistent podran gaudir i ballar com a sardana de Germanor i cloenda del campionat.

L'organització dedica la sardana especialment: al concurs de colles sardanistes Trofeu Ciutat de Balaguer, que se celebra anualment el diumenge de Festa Major, però també, a totes les colles que hi participen, convertint la final del campionat en una vibrant diada de concurs. 

L'any 2016, també com a sardana de germanor, es va estrenar "Lo pont de Balaguer" del compositor Dani Gasulla, composició que va participar en el concurs de la Sardana de l'Any i va guanyar l'accèssit del jurat. L'any 2021 es va estrenar en format per a cobla "Aimat Balaguer" d'en Ricard Viladesau, estrenada i composta originalment per Coral i encarregada per l'Orfeó Balaguerí.

Dolç Infern arriba a Balaguer com a campiona de la Demarcació de Lleida

Les colles de la Terra Ferma es juguen els últims punts del campionat de la demarcació en el concurs de Balaguer. "Dolç Infern" de Lleida arriba a l'últim concurs amb la tranquil·litat de liderar el campionat i proclamar-se campiona de la 47a edició del Campionat de la Terra Ferma organitzat per l'Acstell. L'emoció se centrarà per conèixer qui conquistarà el segon lloc en un vibrant final entre les colles "Fonts de Valldans" de Ponts i "Verge del Miracle" de Balaguer.

Els primers llocs de les altres categories també seran ocupats per les colles del Grup Sardanista Montserrat de Lleida, proclamant-se guanyadores les colles "Guspira" en Juvenil, "Escarlata" en Infantil i "Dimoniets" en Aleví.

"Dolç Infern" i "Escarlata" lideren la classificació en Punts Lliures en les respectives categories i "Somnis del Pla" de Mollerussa en la modalitat de Revesses.

Final del campionat de Catalunya en categoria Grans i Veterans

El concurs de Balaguer també tanca el Campionat de Catalunya de Colles Sardanistes en les categories Grans i Veterans organitzat per la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya. 

Una cita sardanista en la qual, les millors colles actuals d'arreu de país mostren el seu gran nivell d'execució de la sardana esportiva.

En aquesta edició, les colles que competiran per alçar-se campiones de Catalunya en categoria Grans són; "Violetes del Bosc" i "Mare Nostrum" de Barcelona, "Mirant al cel" de Sabadell i "Mans amigues" de Cassà de la Selva.

En categoria Veterans, hi participaran les colles; "Claror de Goges" de Banyoles, "Toc de Dansa" de Tarragona, "Dansaires de maig" de Barcelona, "Aires Gironins" de Girona, "Sabadell" i "Ressò" de Sabadell, "Enèrgica" de Terrassa i "Amics dansaires" de Cassà de la Selva.

Èxit de participació de colles sardanistes d'arreu del territori

El concurs de Balaguer, a banda de les dotze colles que participen en la gran final del Campionat de Catalunya, també aplega un important nombre de colles sardanistes d'arreu de Catalunya que concursaran en el Campionat de la Terra Ferma.

"Amunt i crits" i "La Lira vendrellenca" de Terrassa,  "Més Xàldiga" de Barcelona, "Novembre" de Vic i "Continuïtat" del Vendrell participaran en categoria gran conjuntament amb les colles lleidatanes "Dolç Infern" de Lleida, "Estol-Espígol" d'Agramunt, "Xalem" de Bellvís, "Fonts de Valldans" de Ponts, "Somnis del Pla" de Mollerussa, "Brut Natura" de les Borges Blanques, "Sol Ixent" de Vilanova de Bellpuig i "Verge del Miracle" de Balaguer.

Fora de concurs i participaran les colles "Grup Sardanista Balafia" de Lleida, "Dansaires del Pi" d'Alpicat, una segona colla de "Fonts de Valldans" de Ponts i "Santa Maria de les Franqueses" i "Força barres i escacs" de Balaguer. 

En categoria Juvenil competiran les colles; "Cabirols" de Sabadell, "Xàldiga" de Barcelona i "Guspira" de Lleida. En Infantil les colles, "Demà Jovencells" de Cervera, "Petits Amunt i Crits" de Terrassa, "Noves branques" de Vilanova de Bellpuig i "Escarlata" de Lleida. I els més petits, la categoria Aleví hi competiran les colles, "Dimoniets" de Lleida, "La Guineu saltirona" de Vilanova de Bellpuig, "Trapelles" de Sabadell i les escoles de Balaguer del pla del Saltem i Ballem.





0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA