Sardalleida

Lliurament dels Premis Capital de la Sardana a Balaguer

Lliurament dels Premis Capital de la Sardana a Balaguer
Autoria imatge: Federació Sardanista de les Comarques de Lleida

Concert de la Cobla Mediterrània dirigit per Dani Gasulla

La ciutat de Balaguer acollirà el dissabte 17 de desembre de 2022 una nova edició del lliurament dels Premis Capital de la Sardana i la presentació de la Guia Sardanista 2023 en el marc dels actes de la capitalitat.

L'acte, que tindrà lloc en el Teatre Municipal de Balaguer i serà presentat per Imma Pujol, s'iniciarà a 2/4 de 7 de la tarda amb la benvinguda i la presentació de la Guia Sardanista 2023. En el mateix acte, es repartiran exemplars de la guia de la qual s'han editat 12.000 exemplars per ser distribuïts entre entitats, agrupacions organitzadores d'aplecs, concursos, en punts d'informació turística i en ajuntaments sense entitat sardanista per tal d'afavorir la contractació de cobles per a ballades i concerts. La Guia també estarà disponible en versió en línia.

Seguidament, Sant Cugat del Vallès, presentarà la seva proposta com a Capital de la Sardana 2023, i a continuació, es donarà a conèixer la ciutat que serà nomenada Capital de la Sardana 2025. Recordem que Manresa ostentarà la capitalitat el 2024.

Abans de donar pas al lliurament dels Premis Capital de la Sardana, la cobla Mediterrània, que acompanya l'acte, estrenarà la sardana del compositor Olivier Marqués, "Moltíssimes gràcies". 

En el capítol dedicat al lliurament als Premis Capital de la Sardana destaquem els premis a la "Dedicació" atorgats els sardanistes balaguerins Josep Amorós i Dora Prats.

Segons consta en el díptic informatiu; Josep Amorós el rebrà "per la seva activitat sardanista des del 1965. Va ser un dels fundadors de les colles Verge del Miracle i Barres i Escacs, va cooperar a activar les colles infantils i juvenils de Balaguer. Membre de la junta dels Amics de la Sardana de la ciutat, va formar part de la junta directiva de l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes  monitor del Saltem i Ballem". 

Dora Prats i Prats "per la seva tasca continuada durant més de cinquanta anys en el món de la sardana, primer com a dansaire i més endavant com a capdansera de la colla Verge del Miracle. Com a monitora del Saltem i Ballem, de la qual ha format part de la junta directiva membre de l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes".

També serà distingit amb el Premi a la Continuïtat, l'Aplec de Preixana que ha celebrat la cinquantena d'edicions. 

Destaquem al targarí Anton Ferran, dansaire, mestre i activista cultural, el qual serà distingit amb la Medalla al Mèrit de la dansa per; "dedicar bona part de la seva vida a la dansa tradicional i associativa de Tàrrega. Als 11 anys va entrar a formar part de l'Esbart Albada al qual va participar activament durant quaranta-tres anys, dinou com a director artístic. Va reactivar i difondre el Ball de l'Eixida perquè fos ballat en aquella ciutat durant la Festa Major entre altres activitats". 

L'acte de lliurament el clourà els parlaments de les diferents autoritats presents en l'acte. La cobla Mediterrània, al llarg d'aquesta primera part del programa, a banda de la sardana d'estrena,  interpretarà les sardanes balaguerines; "Aimat Balaguer" de Ricard Viladesau; "Sardanes al Mercadal" de Joan Molinar i "Balaguer Capital de la Sardana" de Dani Gasulla.

"Viatge pels clàssics d'arreu del món"

El concert de la cobla Mediterrània sota la batuta de Dani Gasulla amb el nom "Viatge pels clàssics d'arreu del món" s'iniciarà a 2/4 de 8 de la tarda en el mateix Teatre Municipal amb un mòdic preu d'entrada de €. A la cobla els acompanyaran les veus de la soprano Sílvia Sabater, del baríton Dani Morales i Jaume Yelo a la percussió.

La Cobla Mediterrània interpretarà un repertori de música clàssica instrumentada per a cobla, amb arranjaments de Dani Gasulla. Els assistents podran escoltar àries d'òperes com "Va Pensiero" de Giuseppe Verdi, "Ave Maria" de Charles Gounod o "Nessun Dorma" de Giacomo Puccini. Els darrers temes del concert serà una composició del mateix Gasulla a partir de cinc melodies d'en Jordi Barre, un dels compositors referents de la Catalunya Nord.





0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA