Sardalleida

El sardanistes joves reclamen atenció per part de les entitats

El sardanistes joves reclamen atenció per part de les entitats
Autoria imatge: Joaquim Fabrés

Presenten un segon manifest en la Nit de la Sardana

El jovent sardanista, principalment dansaires de les colles joves participants en el campionat de la demarcació de Lleida, van posar la nota reivindicativa en la Nit de la Sardana celebrada a Balaguer el passat 28 de gener amb la lectura del segon Manifest Sardanista Jove. Representants de les colles Noves Branques i Saltirons de Vilanova de Bellpuig i Guspira i Escarlata de Lleida expressaven amb la lectura del manifest tot un seguit de reivindicacions per a la millora dels concursos de colles sardanistes principalment, però també una crida a les institucions sardanistes per afrontar amb valentia les reformes necessàries per actualitzar el món sardanista. Reproduïm el manifest:

Sempre es diu el mateix; el jovent ha de ser qui mogui el món i qui tiri endavant, sobretot amb la cultura que ens representa i uneix. Però no se'ns donen les facilitats perquè puguem treballar per millorar; així doncs hem decidit redactar aquest manifest, perquè aquesta nit ha de servir, entre altres coses, per marcar un punt d'inflexió en les colles i el campionat.

Tots sabem que la sardana, la dansa tradicional de Catalunya per excel·lència, no passa pel seu millor moment. I això ha quedat reflectit des de fa algunes temporades, en les quals només una colla juvenil ha participat en el campionat de la Terra Ferma. Per tant, ha arribat l'hora de començar a treballar de debò per revertir aquesta situació.

Quin problema hi ha darrere de tot plegat? El concepte de campionat tal com s'ha conegut fins ara ja està quedant obsolet. De debò cal ballar a les 12 del migdia sota del sol que fa a l'estiu? Som joves i, tot i que ens agradin les sardanes i ens ho passem molt bé ballant i competint, és molt desmotivador haver d'anar a un concurs on et jugues guanyar una insolació.

L'altra cosa que està obsoleta és el vestuari. Tot i que teòricament cada colla pot vestir com vulgui, tots sabem que el jovent no decideix pràcticament res del seu vestuari. Per què els nois han de ballar amb pantalons llargs a l'estiu i les noies amb faldilla i una brusa prima a l'hivern?

Per altra banda, i aquí ens podem fixar en l'exemple de la UCS. Perquè no es promouen activitats des de l'ACSTELL, com a sector de les colles, des del Saltem i Ballem, com a sector enfocat als infants i joves sardanistes i fins i tot des de la FSCLL, com a entitat que hauria de donar aixopluc a tots els sardanistes lleidatans, per crear nous vincles entre els infants i adolescents de les diferents colles lleidatanes? Unes colònies d'una setmana estarien bé, pensem-hi.

Per acabar, volem dir que estem orgullosos i orgulloses de poder dir que som sardanistes, que ens agrada ballar sardanes a les places i als concursos i que no volem deixar-ho perdre, però només aconseguirem atreure nous dansaires si entre tots treballem per aconseguir-ho.

I no dubteu que els que més saben què agrada als joves som, només, els joves.

0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA