Sardalleida

Pepita Solsona relleva a Carles Vall en la presidència de la Federació Sardanista

Pepita Solsona relleva a Carles Vall en la presidència de la Federació Sardanista
Autoria imatge: Joaquim Fabrés

Celebrades les assemblees de la Federació Sardanista i les sectorials

La Biblioteca de Tàrrega, ha estat la seu el dissabte 11 de març, de la celebració de les assemblees generals ordinàries de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida i de les sectorials de l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes, la Coordinadora d'Aplecs de la Sardana de les Comarques Lleidatanes i el Saltem i Ballem.

Amb la participació d'una cinquantena de representants de les diferents entitats, agrupacions i colles sardanistes, la reunió s'ha iniciat a 2/4 d'11 del matí amb la presentació i benvinguda per part de Carles Vall, president de la Federació i de Joan Ventura, Coordinador d'Entitats de la Confederació Sardanista de Catalunya.  

El nomenament de Pepita Solsona com a nova presidenta de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida ha estat la gran notícia de la jornada. Una renovació que posa per primer cop una dona al capdavant de la primera entitat sardanista a les comarques de Lleida. Carles Vall, deixa el càrrec després de dotze anys com a president. En un emotiu discurs d'acomiadament, Vall ha donat les gràcies a totes les persones amb les quals ha compartit grans moments en aquesta dècada, ha encoratjat  a la nova junta a continuar treballant de valent pel sardanisme a casa nostra i ha desitjat molts èxits a la nova presidenta. 

S'incorpora també a la nova junta Andreu Rodríguez de l'Agrupació Sardanista de les Borges Blanques, i continua com a secretaria Judit Teixiné, com a tresorera Elena Santamaria, Albert Masagué com a president de l'Acstell, Joaquim Fabrés com a president de la Coordinadora d'Aplecs i Pilar Torrades com a presidenta del Saltem i Ballem.

Carles Vall ha presentat els comptes de l'entitat que han estat aprovats per majoria i també ha informat dels actes i activitats sardanistes celebrats a la província i la resta del país en els quals, ell mateix com a president o altres membres de la junta han representat a la Federació. Vall, en nom del sardanisme lleidatà, ha felicitat a Balaguer i a l'Associació Capital de la Sardana pels èxits aconseguits al llarg d'aquest any de capitalitat i per l'alt nivell demostrat tant en la programació com en l'organització dels diferents actes. 

La creació de noves colles sardanistes és el gran repte de l'Acstell

L'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes (l'ACSTELL) ha estat la primera entitat a celebrar la seva assemblea. Albert Masagué, president, ha posat en coneixement dels participants l'estat de comptes, amb els diferents ingressos i despeses anuals, els quals han estat aprovats per unanimitat. Masagué, en el seu informe de presidència s'ha mostrat satisfet de l'activitat celebrada l'any 2022 i la prevista per aquest 2023. Ha posat en relleu la importància dels projectes audiovisuals patrocinats  per l'Acstell com "Món de colla" centrat en les colles de competició i "Sardanistes de Ponent" que ha donat veu i posat cara a sardanistes veterans en un projecte per salvaguardar els records i vivències del món sardanista. 

Per aquest any 2023, l'agenda del 48è Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma, estan previstos la celebració de divuit concursos de colles, xifra que es manté pràcticament invariable en els últims anys. Masagué també ha destacat la falta de colles sardanistes perdonar un relleu natural d'aquí a uns anys. Per intentar superar aquest important escull que pot representar aquesta mancança de colles en les categories Juvenil, Infantil i Aleví, l'Acstell patrocina un nou projecte del Saltem i Ballem per crear un grup de monitors de colles sardanistes.

El president també ha posat en coneixement dels assistents la nova norma aprovada per la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, la qual permetrà ballar fins al màxim de dotze persones en una rotllada de competició amb indiferència de gènere. Aquesta nova norma s'estableix en un intent que les colles puguin participar en un concurs sense estar subjectes a formar les parelles tradicionals d'home i dona. 

En el capítol de renovació de junta, formada actualment per Albert Masagué, Dora Prats i Joan Corbella, s'incorporaran, Rosa Soria del Grup Sardanista Montserrat, Pilar Artero i dos dansaries juvenils en representació de les colles sardanistes de Vilanova de Bellpuig,  Josep Antoni Farré de la colla Xalem de Bellvís i Pere Baiges Minguella com a dansaire independent. La nova junta ja va ser proposada i ratificada en l'última reunió de capdansers celebra a Juneda.

El concurs de fotografia, punt estrella de la Coordinadora d'Aplecs