Sardalleida

Cinquanta anys del Grups Sardanista Montserrat de Lleida

Cinquanta anys del Grups Sardanista Montserrat de Lleida
Autoria imatge: Josep Blasi. Final Campionat Punts Lliures Balaguer 2022

L'entitat organitza diversos actes per celebrar l'efemèride

El Grup Sardanista Montserrat de Lleida celebra aquest any 2023 els cinquanta anys de la seva fundació amb tot un seguit d'actes per commemorar aquesta fita de l'entitat. Per aquest motiu, han estat distingits amb un premi Capital de la Sardana a la Continuïtat, el qual, els hi serà lliurat en el transcurs de l'acte Premis Capital que se celebrarà a Sant Cugat del Vallès el pròxim mes de desembre.

Els actes de commemoració van començar el passat dissabte 4 de març amb la Diada del Soci amb la celebració de l'Assemblea General i una calçotada de germanor i amb el dinar de gala de tot el grup el dissabte 25 de març.

Una de les activitats més espectaculars es durà a terme el mes d'agost amb una acció a l'estranger per part d'alguns membres del grup. També tenen en cartera altres activitats com una excursió de cap de setmana de totes les colles del grup, dia de les famílies, renovació de marxandatge i uniforme, i un espectacle en Escala Hi-fi programat pel mes de desembre.

El Grup Sardanista Montserrat es va fundar l'any 1973 encara que els seus inicis tenen lloc l'any 1971 amb la posada en marxa d'un curset d'ensenyament de sardanes en el col·legi Maristes Montserrat de la ciutat de Lleida. L'any 1972 se celebrava en el pati del mateix col·legi, el 1r. Campionat Sardanista Escolar. Aquest mateix any van participar en el concurs de Ponts i en la Festa Major de Lleida.

El Grup, entitat sense ànim de lucre, té com a objectius principals difondre i promoure la sardana i la cultura catalana, principalment entre els joves i infants, per tal de fomentar el seu coneixement i pràctica activa. Educar des del vessant de la difusió de la cultura popular i la sardana permet atansar els joves a una part important de la riquesa cultural i alhora, una manera diferent de gaudir dels temps de lleure. El grup es caracteritza per restar obert a tota mena de projectes i iniciatives tant d'àmbit local, provincial com nacional. 

El grup s'organitza com a esplai de lleure en el qual, l'ensenyament de la sardana, és l'eix vertebrador de les activitats. Els més petits, alhora que realitzen jocs i activitats d'esplai, aprenen a ballar sardanes i també, hàbits de participació en els concursos de colles.

Les actuals colles del Grup Sardanista Montserrat que participen en el Campionat de Colles Sardanistes de la territorial de Lleida són: Dolç Infern en categoria gran, Guspira en categoria juvenil, Escarlata en categoria infantil i Dimoniets en Alevins. 

Cal destacar que les colles del Grup Sardanista Montserrat han estat les campiones en totes les categories i modalitats sardanistes del Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma en la passada edició, alhora que la colla "Dimoniets" es va proclamar campiona de Catalunya en Punts Lliures el passat mes de novembre a Balaguer. En aquest campionat també hi va participar les colles "Escarlata" i "Guspira" en Juvenils i  "Dolç Infern" en categoria Gran.

Una de les característiques de les colles del Grup Sardanista Montserrat és la línia unificada de la vestimenta amb la qual participen en els concursos, un vestuari que ha perdurat amb el temps amb incorporacions d'algunes modificacions. Així les colles petites, Dimoniets i Petits Dimoniets, els identifica el color groc. El color bordeus la colla Escarlata, Guspira el blau marí i el vermell per Dolç Infern.

El grup Sardanista Montserrat, a banda de les activitats setmanals d'assaig i aprenentatge de la sardana, cada colla organitza una sortida de cap de setmana individual i en indrets diferents de les altres. També organitzen les Colònies d'estiu en diferents grups. Així els nens i nenes de 5 a 8 anys gaudeixen a l'estiu de cinc dies de connivències. Els d'edats compreses entre els 9 i 13 anys la durada de les colònies s'allarga a deu dies, i els més grans participen en un camp de treball també de deu dies de durada. El Grup Sardanista Montserrat és una entitat participativa en els actes de ciutat, com el Carnestoltes, la Castanyada, Sant Jordi, la Festa Major o el Cucalocum. 

Important també la participació de dansaires de les colles més grans en aplec sardanistes de les nostres contrades, amb exhibicions de sardanes de punts lliures i com a dinamitzadors de les trobades sardanistes. També les nombroses exhibicions de les colles més petites de l'entitat per tal de donar visibilitat al món sardanista en escoles i altres manifestacions.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA