Sardalleida

Es recupera la sardana que va escriure un soldat republicà durant la Guerra Civil

Es recupera la sardana que va escriure un soldat republicà durant la Guerra Civil
Autoria imatge: Francesc Boix (Arxiu Nacional de Catalunya)

Ballada de sardanes als jardins del Sant Crist de Balaguer

El Col·lectiu Sardanista de Balaguer, organitza per aquest diumenge 18 de juny, a ¾ d'11 del matí en els jardins del Sant Crist i amb la Bellpuig Cobla, una ballada de sardanes en el marc del Dia Universal de la Sardana. 

Amb el títol "Ballada Urgellenca" el Col·lectiu Sardanista presenta una ballada amb composicions sardanistes dedicades a la comarca i que clourà amb la sardana unitària escollida per aquesta edició del Dia Universal de la Sardana 2023, "Placidesa" del compositor Lluís Albert, del qual se celebra el centenari del seu naixement. 

En el programa destaca la sardana "Montsec" de Jaume Vilà, escrita un cop acabada la guerra civil i retornat a l'Escala, d'on era originari, i estrenada l'any 1943. La sardana descriu els horrors que va viure Jaume Vilà al Front del Segre, i la va voler dedicar a tothom que havia patit la guerra. Se sap que els soldats d'aquestes unitats organitzaven ballades de sardanes els dies de descans. Després del conflicte bèl·lic Jaume Vilà es va incorporar a la cobla la Principal de l'Escala, i anys més tard a la cobla la Principal de Figueres. El músic empordanès va escriure un total de 15 sardanes.

"Castelló de Farfanya" de Josep Maria Bernat, "Retrobament a Térmens" de Josep Prenafeta, "L'harpia de Balaguer" de la compositora Bàrbara Ardanuy, "Montsec" de Jaume Vilà, "Els Claverol i els Montoliu" d'Enric Sauret; "Bellmunt d'Urgell" de Josep Masó, "Sota l'esguard del Sant Crist de Balaguer" de Josep Cassú, "Jocs de plaça" de Josep Borràs i tancarà "Placidesa" de Lluís Albert, completen el programa.

La diada sardanista, s'iniciarà a les 10 del matí com en anys anteriors, amb la tradicional missa del Dia Universal de la Sardana, que comptarà amb la ballada al voltant de l'altar de la sardana 'Sota l'esguard del Sant Crist de Balaguer' del Josep Cassú a càrrec de les colles sardanistes de la ciutat.

La Matinal Sardanista està organitzada pel Col·lectiu Sardanista de Balaguer, amb la col·laboració de les colles sardanistes Verge del Miracle, Santa Maria de les Franqueses, Castell Formós i Força Barres i Escacs i amb el patrocini del Consell Comarcal de la Noguera i la Paeria de Balaguer.

Dossier informació ballades en el transcurs de la Guerra Civil: Enllaç
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA