Sardalleida

Nova campanya de promoció dels cursos de sardanes del Saltem i Ballem

Nova campanya de promoció dels cursos de sardanes del Saltem i Ballem
Autoria imatge: Josep Blasi

Els cursos i tallers s'iniciaran el febrer de 2024

El sector de l'ensenyament de la sardana de la Federació Sardanista de les Comarques e Lleida, Saltem i Ballem, ha enviat als centres educatius de la demarcació de Lleida l'oferta formativa del programa dels cursos i tallers per aprendre a ballar sardanes, dissenyats específicament per a joves en edat escolar per programar de cara al nou inici de l'any escolar.

En la passada edició hi van participar 2.240 alumnes de 51 centres escolars de la província de Lleida. La Trobada Intercomarcal Escolar del Saltem i Ballem de les comarques de Lleida, acte oficial de cloenda dels curosos i tallers, es va celebrar a Mollerussa el divendres 5 de maig. 

L'interès dels centres escolars en programar aquesta activitat sardanista queda de manifest en les xifres de participació que creixen de forma exponencial any darrere any. Com a exemple la recuperació dels cursos en comarques pirinenques del Pallars Jussà i Sobirà, els cursos en tots els centres educatius de Tàrrega, Ivars d'Urgell i El Palau d'Anglesola.

Els objectius dels cursos o tallers són,  donar a conèixer i valorar la dansa i la música de la sardana, com a una de les expressions de la cultura popular catalana, aprendre el punteig de la sardana i el galop. També, com a part integrant de la sardana, conèixer la cobla i els instruments que la formen i promoure les diferents manifestacions sardanistes i activitats lúdiques de la cultura popular que tinguin lloc a l'Escola, a la mateixa població o comarques per tal de dinamitzar la cultura catalana.

El Saltem i Ballem, al llarg dels més de 30 anys d'experiència en col·laboració amb altres entitats, grups o persones, disposa de recursos que estan a l'abast de monitors/es, mestres, escoles i agrupacions sardanistes. Els monitors i monitores compten amb una metodologia innovadora, jocs educatius i nous recursos pedagògics, perquè el curs o taller es recordi com una bona experiència.

Les comarques lleidatanes que van acollir cursos i tallers del Saltem i Ballem la passada edició van ser; el Segrià amb 4 escoles i 125 alumnes, les Garrigues amb 2 centres i 92 alumnes, la Segarra amb 2 centres i 53 alumnes, la Noguera amb 4 escoles i 122 alumnes, l'Urgell amb 10 centres educatius i 387 alumnes, el Pla d'Urgell amb 14 escoles i la participació de 752 alumnes, el Pallars Sobirà amb 1 centre educatiu i 98 alumnes i el Pallars Jussà amb 3 escoles i 164 alumnes. A més cal sumar les 11 escoles i 447 alumnes de la ciutat de Lleida.

Saltem i Ballem per adults

El programa del Saltem i Ballem també es promociona en els Centres Cívics i Casals de la Gent Gran de la Demarcació. Les activitats les programen els diferents centres i compten amb monitors del programa educatiu com a guies dels diferents cursos.

El passat 17 de juny se celebrà a Alpicat la Trobada Sardanista Adults, en el marc de l'aplec de la sardana de la població. En la trobada hi van participar un total de 189 dansaires d'onze poblacions. 

El passat 17 de juny se celebrà a Alpicat la Trobada Sardanista Adults, en el marc de l'aplec de la sardana de la població. En la trobada hi van participar un total de 189 dansaires d'onze poblacions. Un gran èxit de participació que ha convertit la Trobada d'Alpicat en una de les més participatives de les últimes edicions. Les entitats que hi van participar són, Associació 50 i més d'Alcarràs, Amics de la Sardana d'Alguaire, Amics de la Sardana d'Almacelles, Agrupació Sardanista Arbeca Nostra d'Arbeca i Associació de Dones Esplendor de Castelldans, Casal de la Gent Gran de les Borges Blanques, Casal de la Gent Gran de Cervera, Grup Sardanista Balàfia, Colla Fonts de Valldans, Escola Sardanista Torres de Segre, Colla Encara hi som, Dansaires del Pi d'Alpicat, i la participació de l'Escola Doctor Serés també d'Alpicat.

0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA