Sardalleida

Els Amics de la Sardana d'Alguaire celebren 25 anys de l'entitat

Els Amics de la Sardana d
Autoria imatge: Amics de la sardana d'Alguaire

L'aplec de la sardana de la vila se celebrarà el dissabte 2 de setembre

Celebrar aniversaris d'entitats sardanistes sempre és motiu de joia i alegria. Les efemèrides d'entitats i agrupacions reafirmen que el món sardanista continua incansable en la seva tasca de promoció i difusió de la dansa catalana arreu del territori. Una tasca no sempre fàcil, però amb les ganes, empenta i el suport dels sardanistes a les juntes de les entitats fa que el motor del nostre moviment continuï girant.

Aquest any 2023, l'entitat Amics de la sardana d'Alguaire celebra els vint-i-cinc anys de la seva fundació. Una important data en la història del sardanisme alguairenc i que ben segur celebraran com es mereix el dissabte 2 de setembre en la dotzena edició de l'Aplec de la Sardana Vila d'Alguaire.

Qui millor que l'Ester Llovera, presidenta dels Amics de la Sardana d'Alguaire, perquè ens faci un resum dels inicis i del que ha estat i representat la trajectòria de l'entitat al llarg d'aquests anys. L'Ester així ens ho explica:

Alguaire és un poble amb una forta tradició sardanista. En la dècada dels seixanta es va formar un grup que ballava en principi ballets tradicionals catalans i sardanes.

Durant molts anys, la colla "La Flor del Segrià" que així es deia, va participar  en tots els concursos que es feien a les terres de Lleida, i no cal dir que va col•laborar en tots els actes que es feien al poble. Si hem d'atendre a les cintes que estan recollides en l'estendard que representa la colla, aquesta inicià el seu recorregut el 1967: al febrer d'aquest any participà en el Concurs Regional de Colles Sardanistes a Ponts i d'allí fins al 1982, en què se celebrà el IX Concurs de Colles Sardanistes d'Alguaire, el dia 30 de maig, segurament durant la Fira.

No obstant això, la jovenalla que formava la colla, es va fer gran, i per diferents motius aquella colla va desaparèixer.

En l'any 1998 es crea la colla "Els Amics de la Sardana d'Alguaire". Tot va començar en la celebració de la cloenda del Saltem i Ballem al nostre poble l'any 98-99, en acabar la festa vam decidir que volíem continuar ballant, donar a conèixer més si cal la nostra dansa i continuar  els vincles d'amistat  que havien sorgit.

Arran d'aquests desigs vàrem organitzar cursets, ballades, sortides, a l'estiu sardanes a la fresca per les places del poble. Vam començar com una família que de mica en mica s'ha anat ampliant fins a arribar a assolir uns 200 socis en l'actualitat.

Ara per ara, col•laborem amb les diferents festes que s'organitzen al poble, com al Correllengua, el dia del riu i l'Onze de Setembre entre altres. També participem en ballades organitzades pel Consell Comarcal del Segrià en els mesos estivals.

Durant aquests anys hem fet cursets per tal d'ensenyar i divulgar la nostra dansa. Hem  portat el nom d'Alguaire a Montserrat, Calella, Salou, Sant Carles de la Ràpita, Cambrils, Roquetes,  Madrid davant el monument de la sardana, juntament amb el casal català a Madrid, a la plaça del Pilar de Saragossa i a l'aplec d'Andorra la Vella. 

Alguns membres més agosarats han ballat  a Holanda, Alemanya,  Luxemburg, Perpinyà a més a més de la majoria d'aplecs i ballades que es duen a terme a les terres de ponent.

Alguaire compta amb quatre sardanes dedicades; "El Santuari del Merli" de Jaume Ventura, "El nostre Joan" i "Recordant Lladonosa" de Tomàs Gil i Membrado i "Alguaire d'aplec" de M. Mercè Navarro.

Alguaire tenia tres colles sardanistes als volts de l'any 2010, "Els Merlinets" amb dues colles infantils i en adults "La Colla Alguairenca". Aquesta colla adoptà posteriorment el nom de   l'antiga colla de la població "Flor del Segrià" amb el qual competí fins a finals de l'any 2018.

Actualment, l'agrupació Amics de la Sardana d'Alguaire continua oferint cursos per adults i infants tots els divendres de l'any, organitza l'aplec de la Sardana Vila d'Alguaire, coincidint amb el primer dissabte de setembre,  participa en la Volta comarcal de Sardanes a la Fresca i organitza diverses activitats sardanistes a la població com la ballada del dia universal de la sardana i la ballada en la Festa dels Jubilats el primer diumenge de maig entre altres.





0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA