La beca va dirigida a joves instrumentistes de cobla
L'Associació "Músics per a Cobla", conjuntament amb l'Ajuntament de Bellpuig, amb el suport de la Diputació de Lleida i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, han convocat la 29a edició de la Beca Josep Maria Bernat per a Joves Instrumentistes de Cobla. L'objectiu principal de la convocatòria és, segons consta en les bases de participació "promoure l'estudi dels instruments que conformen aquest conjunt musical tan peculiar i característic del nostre país i amb la voluntat d'honorar la memòria de qui fou un dels compositors de música per a cobla més emblemàtics i importants de les darreres dècades".
Els participants han de ser estudiants d'instruments de cobla joves, que no hagin complert els 21 anys. La Beca, amb una dotació de 2.500 €, es lliura a Bellpuig durant el tradicional Concert de Reis que cada any organitza l'Agrupació Sardanista amb la col·laboració de l'Ajuntament de Bellpuig el diumenge després del dia de Reis.
El procés per escollir el guanyador consta de dues parts. La primera és no presencial, ja que s'escullen cinc finalistes a partir d'una audició que fa el jurat amb els enregistraments que han fet arribar al mateix tots els participen en la convocatòria.
Segons consta en la pàgina web de Músics per la Cobla, Josep M. Bernat, va ser un dels compositors més rellevants de música per a cobla de la segona part del segle XX. A les seves més de trenta sardanes, cal afegir-hi la producció per a dues cobles: la "Suite nº 1", el poema simfònic "Un dia a la Noguera" i els "Quatre moviments en forma de simfonia".
Josep M. Bernat fou també director de diferents formacions de cobla: la Mediterrània, la Juvenil de Bellpuig i Tres Turons (també de Bellpuig), totes tres des de la seva fundació fins a la sobtada mort del mestre, així com d'altres com la Sabadell.
Però la seva relació amb Bellpuig i amb els joves instrumentistes de les cobles locals va anar molt més enllà d'una simple relació musical entre director i deixebles. En Josep Maria es convertí en un vilatà més, en una persona perfectament integrada a la vida local. D'aquí la iniciativa de donar el nom de Josep M. Bernat a aquesta beca.