Sardalleida

Balaguer estrenarà nou format de final del campionat de colles sardanistes

Balaguer estrenarà nou format de final del campionat de colles sardanistes
Autoria imatge: Paeria de Balaguer

Les colles de la demarcació de Lleida es disputen els últims punts del Campionat de la terra Ferma

El passat dilluns 23 d'octubre es presentava, en la casa de la Paeria de Balaguer, un nou format de concurs de colles sardanistes amb el singular nom de "Campionat de Campions". Una nova competició per tancar el Campionat de Catalunya 2023 el qual té la intenció de convertir-se en una recopa de les colles campiones d'arreu de Catalunya. El concurs repartirà un total de 1.000 € entre les quatre millors colles.

Segons informa la Paeria en nota de premsa; Tradicionalment, el concurs de colles sardanistes de Balaguer acollia la final del Campionat de Catalunya. Però a partir d'enguany els calendaris s'han avançat, i el campionat ja s'ha acabat. De manera que s'ha transformat el concurs de Balaguer per convertir-lo en una recopa on només podran participar les vuit millors colles de sardana esportiva per a cada franja d'edat, infantils, juvenils, grans i veteranes.

Això vol dir que a part del Campionat de la Terra Ferma on hi prenen part les colles locals d'arreu de Ponent, el concurs d'enguany també veurà competint les colles que hagin quedat campiones en algun dels campionats que s'han celebrat durant l'any arreu de Catalunya. Una nova recopa que rep el nom de Campionat de Campions, i que se celebra a Balaguer per primer cop.

Per estimular que les colles punteres participin al concurs també s'ha dotat d'un important premi econòmic. Es repartirà 1.000€ entre les quatre colles que guanyin en les quatre categories. Això vol dir que correspondrà un premi de 250€ a la colla campiona de cada franja d'edat. A més a més, la colla guanyadora de la categoria gran s'emportarà el Trofeu Ciutat de Balaguer.

L'estrena de la sardana de l'Any Vallverdú clourà un programa musical amb moltes obres locals

En l'àmbit musical el moment més important serà la sardana de germanor, ja que s'hi estrenarà la sardana commemorativa de l'Any Vallverdú. L'estrena és una iniciativa del Col·lectiu Sardanista de Balaguer per homenatjar Josep Vallverdú, i s'ha encarregat a la compositora de Tarragona Anna Abad.

Abad ha escrit una vintena de sardanes, a més de suits i obres lliures per a cobla, i ha guanyat el Premi Joventut en les dues darreres edicions del certamen ‘La sardana de l'any'. També és intèrpret de tible, i compagina la música de cobla amb la cançó d'autor amb el projecte Anna d'Ivori.

Aquesta obra d'estrena no serà l'única obra local del concurs, ja que les colles ballaran dues obres que es van estrenar durant la capitalitat. Es tracta de ‘Sota l'esguard del Sant Crist de Balaguer' de Josep Cassú, i ‘Soc de l'Oest' del David Esterri. La cobla Vila d'Olesa serà l'encarregada d'interpretar un programa musical que també inclourà un galop d'entrada, la famosa ‘La puntaire' com a sardana de punts lliures, i la sardana revessa que és una sardana incògnita.

Un concurs consolidat que vol créixer en qualitat

La diada de colles sardanistes de Balaguer és un dels concursos de sardana esportiva més importants i més antics de Catalunya. S'han celebrat més de 70 edicions, i aquests darrers anys s'ha proposat de créixer en qualitat, tal com ha explicat Jaume Marvà, del Col·lectiu Sardanista de Balaguer. Que ha afegit que el repte és de mimar les colles i cuidar tots els detalls, per tal que sigui una diada festiva i emotiva per a tots els participants.

En aquest sentit, enguany s'obsequiarà les colles participants amb productes típics de Balaguer, com pot ser una coca de recapte o una mostra de torró de la comarca. A més les colles participants s'emportaran el CD Connectats de la cobla Bohèmia, un enregistrament d'alta qualitat que s'ha publicat aquest octubre i que inclou la sardana ‘Balaguer Capital de la Sardana 2022'.

Des del Col·lectiu Sardanista també s'ha presentat el cartell de l'edició d'enguany, que cada any s'encarrega a un dissenyador diferent. En aquesta edició l'obra la signa la dissenyadora balaguerina Núria Fortuny, i dona el protagonisme a les espardenyes envetades. Segons Fortuny és l'element més icònic dels vestits tradicionals que porten les colles sardanistes de competició. En altres edicions el cartell ha estat signat per il·lustradors com Miguel Bustos, Jordi Calvís, Arnau Torrente o Dolors Martínez.

Una altra novetat és que enguany per primer cop s'oferirà la sala gran del Casal Lapallavacara com a espai per dinar per a tots els dansaires que s'hagin emportat el dinar de casa. A més a més, i com és habitual, s'habilitarà com a zona d'aparcaments l'espai que hi ha proper al Consell Comarcal, i com a zona de vestidors l'escola Àngel Guimerà.

En la presentació, en la qual també s'ha presentat tot el programa de la festa major de la Capital de la Noguera, hi ha participat Lorena González, paera en cap, Jesús Agelet, pregoner, Olga Montoliu, dissenyadora del cartell de la festa major, Antonieta Martínez, tècnica de Festes i Jaume Marvà, president del Col·lectiu Sardanista de Balaguer.

0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA