La festa sardanista arriba a la vint-i-vuitena edició
El passat dilluns 30 d'octubre es va celebrar en dependències de la Casa de la Vila d'Agramunt, una primera reunió per definir el programa de la que serà la 28a edició de la Nit de la Sardana, la gran festa del sardanisme lleidatà.
En la reunió hi van participar; Sílvia Fernàndez, alcaldessa d'Agramunt, Amanda Cardona, regidora de cultura, Anna Pallàs i Josep M. Coll en representació de l'Agrupació Sardanista Barretina; Antonieta Tella, Jordi Llorens i Gemma Morell en representació del Grup Sardanista Estol. Per part de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, Pepita Solsona com a presidenta, Josep Antoni Farré i Noemí Giribet, en representació de l'Acstell, Joaquim Fabrés com Aplecs i comunicació i Eva Vall, secretaria de la Federació.
Els representants de les entitats sardanistes agramuntines van expressar el seu desig d'organitzar una gran festa amb la introducció d'algunes novetats i intentar donar un caire de gran gala sobretot en el moment dels reconeixements i lliuraments de premis i des de la Federació, es van assenyalar les parts més urgents del programa i de les necessitats tècniques per avançar en aquests temes. L'alcaldessa va oferir el Pavelló Firal com espai per celebrar la festa sardanista i el sopar de germanor, en ser un gran pavelló cobert, calefactat i amb la possibilitat d'instal·lació de totes les necessitats tècniques i logístiques que requereix un esdeveniment d'aquestes característiques.
Aquestes primeres propostes lliguen perfectament amb la línia traçada, ja en la passada edició, amb el canvi de data de novembre a gener i intentar dotar la festa de la importància i reconeixement que mereix el món sardanista lleidatà en totes les seves branques, colles sardanistes de competició, aplecs de la sardana, ensenyament, la informació i divulgació.
La Nit de la Sardana se celebra per primera vega l'any 1995 i neix amb l'objectiu de ser un espai de trobada del sardanisme lleidatà amb la participació de dansaires, colles, monitors, agrupacions, músics i públic en general. Una gran festa organitzada i consensuada per totes les branques integrades en la Federació; l'Acstell, la Coordinadora d'Aplecs de la Sardana, el Saltem i Ballem i els Informadors Sardanistes.
Premis Rotllana i Sardalleida
En el transcurs de la festa es lliuren els premis Rotllana i Sardalleida, els dos guardons més significatius que lliura la Federació cada any. El Premi Rotllana és un guardó únic que la Federació de les Comarques de Lleida atorga a persones o entitats que, estant o no directament vinculades al món sardanista de les nostres comarques, ajuden a difondre i normalitzar el món sardanista des de la seva quotidianitat. I al mateix temps contribueixen a donar al sardanisme una projecció exterior.
El Premi Sardalleida, és un reconeixement conjunt de les diferents sectorials de la Federació i s'atorga a persones o entitats de les nostres comarques que destaquen per la seva aportació o treball a favor de la sardana, no només des d'un dels sectors sinó donant-li una visió més global, sigui com a dansaire d'aplecs o de colla, monitor/a o per la seva tasca de difusió de la sardana.
Els premis Rotllana més recents han estat atorgats a Toni Albà, Pilar Rahola, Pilarín Bayés, Martí Gironell, Arnau Tordera, Carles Puigdemont i Xavier Solà.
Els últims premis Sardalleida han guardonat a nissagues musicals de casa nostra com a la família Saladrigues de Bellpuig, la cobla Jovenívola d'Agramunt pels trenta anys de la fundació, a músics i compositors com Òscar Barqué per la seva trajectòria i als mitjans de comunicació com el Diari Segre per vint-i-cinc anys per la publicació de la pàgina sardanista "Sardanejant" en el seu mitjà i menció pel diari La Mañana també per la publicació de la pàgina d'informació "Sardalleida".
Premis i reconeixements a les colles sardanistes
Una part molt important del programa de la Nit de la Sardana és el lliurament de premis i reconeixements a les colles sardanistes que han participat en la 48a edició del Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma. Un acte que reconeix l'esforç de totes i tots els dansaires de competició que fan al llarg de l'any en els dinou concursos celebrats aquest 2023.
Un reconeixement que tanca una edició del campionat i alhora anuncia i dona el tret de sortida a la següent amb el concurs de colles sardanistes de Ponts a principis de febrer de 2024.
0