Sardalleida

Balaguer tanca el Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma

Balaguer tanca el Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma
Autoria imatge: Col·lectiu Sardanista de Balaguer

Les colles lleidatanes es disputen els últims punts del campionat.

La plaça Mercadal de Balaguer serà de nou l'escenari de l'últim concurs de colles sardanistes de la 48a edició del Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma organitzat per l'Acstell. Les colles lleidatanes, que compartiran escenari amb altres colles d'arreu del territori que participen en el nou format ideat per la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya "Campions de campions", competiran per aconseguir el màxim de punts en aquest últim concurs.

En aquesta edició, el Campionat ha constat de divuit concursos, començant el 19 de febrer a Ponts i acabant aquest diumenge 12 de novembre a Balaguer. El concurs de la Capital de la Noguera, Trofeu Ciutat de Balaguer, s'iniciarà a les 12 del migdia amb la cobla Vila d'Olesa en la interpretació de les sardanes i la participació, en les quatre categories i fora de concurs, un total de 39 colles sardanistes.

Les colles lleidatanes que aquest diumenge competiran en el campionat de Lleida i alhora en el de "Campions de campions" són; en categoria aleví i infantil "La guineu saltirona" de Vilanova de Bellpuig, "Dimoniets" i "Escarlata" ambdues de Lleida. En juvenil, "Guspira" de Lleida i "Noves Branques" de Vilanova de Bellpuig. En veterans "Fonts de Valldans" de Ponts i en categoria gran "Dolç Infern" de Lleida.

La resta de colles que disputen el campionat de la terra ferma i les diferents categories són; "Petits dimoniets" de Lleida, "Somnis del Pla" de Mollerussa, "Xalem" de Bellvís, "Verge del Miracle" de Balaguer, "Estol-Espígol" d'Agramunt i "Sol Ixent" de  Vilanova de Bellpuig.

En la modalitat de "Campions de campions" acompanyaran a les colles lleidatanes en Infantil "Xiroia" de Barcelona, "Ocells del Bosc" de Valls i "Petits Amunt i crits" de Terrassa. En Juvenils, "Xàldiga" de Barcelona i "Brots de Galzeran" de Rubí. En categoria gran acompanyaran a "Dolç Infern" de Lleida les colles "Galzeran" de Rubí i "Tarragona Dansa" de Tarragona. 

En la categoria Veterans competiran al costat de "Fonts de Valldans" de Ponts, les colles "Dansaires de maig" i "Carrilet" de Barcelona, "Sabadell" de Sabadell, "Continuïtat" de Terrassa i "Penedès" del Vendrell.

De la resta de Catalunya participaran en el concurs les colles; "Ocells de la Pessigolla" de Valls, "Amunt i crits" de Terrassa i "La Lira Vendrellenca" del Vendrell.

El concurs també comptarà amb un bon grapat de colles que participen fora de concurs. Veurem ballant a la plaça les colles en categoria més petites, la colla de l'Escola Marinada de Vilanova de Bellpuig i tres colles de l'Escola Pia de Balaguer. En gran s les colles fora de concurs són, "Bufa-focs" de Lleida, "Grup Sardanista Balàfia" de Lleida, "Dansaires del Pi" d'Alpicat, "Castell Formós" i "Santa Maria de les Franqueses" de Balaguer i una segona colla de "Fonts de Valldans" de Ponts.

Més quaranta alumnes de l'Escola Pia de Balaguer participaran en el concurs

Els alumnes de l'Escola Pia de Balaguer que estan realitzant els cursos d'aprenentatge de la sardana en el marc del programa Saltem i Ballem participaran en el concurs de colles sardanistes de Balaguer.

Està previst que hi participin una quarantena de nens i nenes, els quals ballaran en tres rotllanes diferents, segons l'edat dels alumnes. Actualment participen del "Saltem i Ballem" un grup d'alumnes de tercer, un altre de quart, però s'hi afegirà una tercera colla formada pels alumnes de cinquè i sisè, que van aprendre a ballar sardanes els darrers dos anys.

En un comunicat publicat pel Col·lectiu Sardanista de Balaguer, els tallers que tenen lloc a l'Escola Pia van a càrrec de la monitora Montse Minguell amb el suport de la mestra Laia Aran. Segons Minguella, el fet que l'Escola Pia s'hagi sumat al "Saltem i Ballem" ha facilitat que s'hi puguin desenvolupar els recursos pedagògics que aquest pla d'ensenyament de sardanes a les escoles està duent a terme des de fa més de trenta anys.

Segons fonts del Col·lectiu; les colles de l'Escola Pia, com la resta de colles participants en el concurs de Balaguer, es presentaran a la Plaça amb el tradicional Galop, continuaran demostrant el que han après al llarg dels tallers ballant dues sardanes de lluïment i acabaran ballant, conjuntament amb la resta de dansaires, la sardana de germanor.

En el mateix comunicat, Maria Pedra, professora de l'Escola Pia i una de les promotores de la iniciativa, des de l'escola han apostat per una matèria, que sota el nom de Creativitat, inclou diverses disciplines com són la sardana o el teatre. Es tracta d'una assignatura que s'ofereix als alumnes de tercer i quart, fet que garanteix que cada any els estudiants d'aquests cursos tenen contacte amb la nostra dansa. Segons Pedra, cal que les escoles donin a conèixer el patrimoni més proper, per tal que l'alumnat el conegui i se'l facin seu.

Sardana d'estrena de la compositora Anna Abad.

Com ja vam anunciar amb antelació, la sardana de germanor que clourà el concurs Trofeu Ciutat de Balaguer 2023 serà la sardana dedicada a l'escriptor Josep Vallverdú amb motiu del seu centenari i encarregada a la compositora tarragonina Anna Abad. 

Les sardanes que hauran de defensar els sardanistes del grup format per alevins, infantils i juvenils seran "Dolça Ester"  de Lluís Alcalà i "Som de l'oest" de David Esterri. El grup de grans i veterans "Sota l'esguard del Sant Crist de Balaguer" de Josep Cassú, i "Mariona i Magda" de Manel Saderra i Puigferrer.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA