Sardalleida

Dos joves músics lleidatans guanyen el certamen de composició d'Agramunt

Dos joves músics lleidatans guanyen el certamen de composició d
Autoria imatge: Jaume Marvà

Tercera edició del premi de composició sardanista

El balaguerí Jan Castells i el bellvisenc Pere Baixes van guanyar la tercera edició del concurs de composició de sardanes d'Agramunt. Castells de setze anys i Baiges de vint-i-quatre, es van endur el primer premi amb la sardana "La iaia Sunsión", obra inspirada en la popular sèrie televisiva "Prats Bruts". Per Castells, músic de trombó i bateria és la seva primera sardana, Per Baiges, músic de gralla i tenora, ja es va estrenar com a compositor amb la sardana "23 d'abril de 1995" estrenada a Preixana l'any 2022.

En declaracions als mitjans de comunicació, Jan Castells va destacar que¸ "tot va començar com un joc perquè volíem una sardana simpàtica i balladora, ens volíem desmarcar del caràcter seriós i formal de la majoria de sardanes». I ha afegit que van triar el nom de ‘La iaia Sunción' perquè «vam creure que la Iaia Sunción representava el caràcter que volíem transmetre a la sardana".

Pere Baiges, en declaracions a comunicació de la Federació; "Amb el Jan fa molts anys que ens coneixem i toquem junts, els dos som grallers, a part de tocar altres instruments, i ens agrada també aventurar-nos en la composició. Fa uns mesos, ell em va ensenyar que havia començat a escriure una sardana, però només tenia els curts. Jo també tenia algunes idees, que havia escrit en forma de solo de tenora. Quan vaig veure a les xarxes el concurs de composició li vaig comentar que podíem provar d'ajuntar les idees, a veure si funcionava. El concurs era només l'excusa per provar de  veure fins on érem capaços d'arribar a nivell compositiu, un àmbit que hem estat bastant autodidactes. Com que vam veure que la sardana, tot i partir de dos temes molt allunyats musicalment, ens encaixaven, vam passar moltes hores estudiant l'harmonia que havia de tenir, que també ens va servir per aprendre més sobre el tema. En cap moment esperàvem guanyar, en el fons no esperàvem ni ser seleccionats entre els tres primers, i encara menys veient els competidors, músics amb una llarga trajectòria i experiència, que hem escoltat moltes sardanes seves per poder aprendre recursos i tècniques compositives"

Pere Baigés com a sardanista, actualment és dansaire de la colla Dolç Infern i monitor d'una de les colles del Grup Sardanista Montserrat de Lleida.

Jordi Guixé, professor de l'Escola Municipal de Música d'Agramunt, en nom del jurat, en el moment de lliurar el premi ha destacat de l'obra guanyadora, "els diferents canvis de caràcter que ofereix, amb els seus matisos desenfadats, gairebé humorístics". Guixé també ha destacat la condició molt jove dels dos guardonats, i que es tracti de dos autors de les Terres de Ponent.

Els guanyadors s'han imposat per davant de reconeguts músics i compositors com el guanyador del segon premi, Xavier Ventosa amb la sardana "Baldufa" i Joan Molinar amb "Infants de Riella". Set noves composicions de sardana es van presentar en aquesta tercera edició.

El concert de lliurament dels premis ha anat a càrrec de la cobla Vents de Riella, i és organitzat per l'Escola Municipal de Música d'Agramunt. L'obra guanyadora s'ha emportat un premi de 1.000 €, gentilesa de l'Ajuntament d'Agramunt, i l'obra que ha quedat segona un premi de 500 € gentilesa de la IGP Torró d'Agramunt. En el decurs de l'acte també s'han donat a conèixer els guardonats del cinquè Concurs Musical de Santa Cecília.

0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA