La ciutat acollirà una nova edició de la Nit de la Sardana
El pròxim dissabte 27 de gener de 2024, Agramunt serà la seu de la 28a edició de la Nit de la Sardana, la festa anual del sardanisme lleidatà la qual aplega tots els àmbits del món de la dansa catalana.
La ciutat de referència del torró i la xocolata a la pedra ho és també de la cobla i de les sardanes. Agramunt és una ciutat cultural dinàmica i que projecte aquest dinamisme més enllà de les seves fronteres naturals. Amb un important patrimoni artístic i cultural com l'església de Santa Maria amb la seva famosa portalada romànica, el pont vell també d'estil romànic, el mateix edifici de l'ajuntament, les places porxades i els més actuals museus com l'Espai Guinovart i La casa de poesia visual Lo Pardal de Guillem Viladot.
Pel que fa al moviment sardanista, Agramunt compta amb dues agrupacions sardanistes, el Grup Sardanista Estol i l'Agrupació Sardanista Barretina, les cobles Jovenívola d'Agramunt, Vents de Riella i una jove cobla en procés de consolidació sorgida de l'Escola Municipal de Música d'Agramunt. I com a cirereta del pastís, des de fa tres anys l'escola de música amb el suport de l'ajuntament organitzen un concurs de composició de sardanes.
Per conèixer millor aquesta realitat, parlem amb la Sr. Sílvia Fernández, alcaldessa d'Agramunt.
• Alcaldessa, si hagués de vendre Agramunt a una persona que no l'ha visitat mai, que li diria?
Agramunt és municipi d'uns 5500 habitants situat entre la Serra d'Almenara i la Serra de Montclar, al nord de la comarca de l'Urgell i al centre de la Ribera del Sió. El municipi d'Agramunt es compost per 6 pobles: Almenara Alta, Agramunt, la Donzell, Mafet, Montclar i Les Puelles. Agramunt és un poble molt actiu culturalment que compta amb un gran teixit associatiu, que és el veritable motor de la Vila. També compta amb diferents elements patrimonials i arquitectònics de gran rellevància i tenim un gran patrimoni cultural, gastronòmic i artístic. És un poble compromès amb la cultura catalana i amb una gran tradició sardanista i que en aquests moments compta amb una amb dues cobles (sorgides des de l'Escola Municipal de Música) i dues agrupacions sardanistes.
• Agramunt ha aconseguit situar-se en el panorama econòmic i cultural del país. A què atribueix aquest fet tan remarcable en una població de 5.500 habitants?
Jo crec que aquest fet remarcable ho devem a tots els agramuntins i agramuntines que ens han precedit. Agramunt a part de tenir un potent i actiu teixit associatiu també tenim un teixit empresarial molt potent i emprenedor, que és referent en diversos sectors.. A més Agramunt tot i no ser capital de comarca, som un municipi referent en molts serveis i podem dir que comptem amb gairebé els mateixos serveis que una Capital de Comarca i a més per la nostra idiosincràsia, els Agramuntins i Agramuntines ja històricament som uns bons acollidors de les persones nouvingudes d'arreu i fem que aquestes amb molt poc temps es sentin i siguin un agramuntí o agramuntina més.
• Parlem de sardanes. Dos potents grups sardanistes, dues cobles consolidades, una en els seus inicis i un concurs de composició sardanista. Alcaldessa, com s'explica aquest fet que deixa enrere ciutats molt més grans?
Jo crec que això és degut a una aposta valenta que hi ha hagut de moltes persones d'Agramunt i també dels diferents consistoris amb el seu compromís vers la música i la cultura catalana. Tenim una Escola de Música referent des de fa molts anys, a la què els diferents consistoris hi ha anat apostant. Fet que ens porta fins al dia d'avui, on el nostre municipi compta amb dos cobles, i una que està en cocció, i també dues agrupacions sardanistes. I una bona mostra en són els diferents esdeveniments que tenim a Agramunt relacionats amb les sardanes: el concurs de colles sardanistes, l'aplec de sardanes, les ballades de sardanes dels diumenges d'estiu, el concurs de composició de sardana.
• La festa del Vi coincideix amb el concurs de colles sardanistes que se celebra cada any en la població. Aquesta confluència d'actes creu que ajuda a donar a conèixer el món sardanista.
Sí, jo crec que aquests dos grans esdeveniments s'ajuden l'un amb l'altre, i és un valor afegit el fet que els visitants de la Mostra de Vins puguin gaudir del Concurs de Colles Sardanistes.
• Agramunt serà la seu d'una nova edició de la Nit de la Sardana. Quin ha estat el motiu perquè el consistori acceptés acollir aquesta festa?
Per Agramunt és un honor i un orgull poder acollir una nova edició de la Nit de la Sardana perquè és una mostra més del nostre compromís vers la nostra dansa i la nostra cultura, la cultura catalana.
....
El programa de la Nit de la Sardana dedicarà un espai a les colles sardanistes amb el lliurament de premis i obsequis de la 48a edició del Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma organitzat per l'Acstell. El Grup Estol, l'Agrupació Sardanista Barretina, l'Ajuntament d'Agramunt i la Federació Sardanista ultimen els detalls del programa que comptarà amb la participació de les cobles de la població.
Agramunt va ser la seu de la Nit de la Sardana amb anterioritat, concretament els anys 1998 i 2007. Agraïm a la Sra. Sílvia Fernández, alcaldessa d'Agramunt l'atenció que ha prestat al departament de comunicació de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida.
0