Sardalleida

Positiu balanç de l'activitat sardanista a les comarques de ponent

Positiu balanç de l
Autoria imatge: Federació Sardanista de les Comarques de Lleida

Presentació de les agendes i calendaris de les diferents sectorials. 

En una entrevista enregistrada el passat dijous en els estudis de Ràdio Tàrrega pel programa sardanista Germanor que s'emetrà el dissabte 23 de desembre a les 9 del matí, Pepita Solsona presidenta de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, Albert Masagué president de l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres  Lleidatanes (Acstell), Joaquim Fabrés, president de la Coordinadora d'Aplecs de la Sardana de les Comarques Lleidatanes i Pilar Torrades presidenta del programa educatiu Saltem i Ballem, han fet balanç de les activitats d'aquest any 2023 i presentat les diferents agendes i novetats per l'any que ben aviat iniciarem.

Pepita Solsona en el seu primer any al capdavant de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida fa un balanç molt positiu de tota l'activitat que es dur a terme en la demarcació de Lleida. Valora el gran esforç de les agrupacions i entitats per mantenir unes  agendes anuals amb tot l'esforç que això representa. Segons Solsona "el càrrec m'ha donat una visió més global de tot el que representa el món sardanista a casa nostra. També m'ha sorprès la gran quantitat de persones implicades en l'organització i el bon funcionament de les entitats". Solsona, però recalca que, "hem de començar a treballar de manera conjunta, oblidant els individualismes, perquè tot aquest esforç al final obtingui la seva recompensa".

Vint-i-cinc aplecs sardanistes al llarg de l'any 2024

L'agenda de la Coordinadora d'Aplecs de la Sardana arriba a vint-i-cinc trobades sardanistes per aquest 2024. L'Aplec de Preixana a l'Ermita de Montalbà el Dilluns de Pasqua dona, com és habitual, el tret de sortida a l'agenda d'aplecs a la Terra Ferma. Es consoliden els aplecs de la sardana del Castell del Remei que celebrarà una segona edició el dia 1 de maig i també el Palau d'Anglesola que programa la trobada sardanista pel dissabte 20 d'abril. 

En el mes de maig també se celebraran els aplecs d'Almacelles el dia 4, Tàrrega el diumenge 5 i Mollerussa, que canvia de data i de format el dissabte 18 de maig coincidint amb la Festa Major de la Capital del Pla d'Urgell i en horari de matí. Pel mes de juny s'han programat els aplecs de Torres de Segre el dia 1, Alpicat el 15, Balaguer el dia 16, El 22 Agramunt i tanca el mes l'Aplec d'Andorra la Vella el dia 29.

En el mes de juliol l'agenda contempla un aplec per cada dissabte de mes essent el primer l'aplec de Rosselló el dia 6, Juneda el dia 13, Bellvís el dia 20 i Arbeca el dissabte 27. Al llarg del mes d'agost s'han programat els aplecs de les Borges Blanques el dissabte 3, Organyà el dissabte 10 i Ponts pel dia 24. El mes de setembre també és un més amb una àmplia programació d'aplecs de la sardana. Encamp el dia 1, Alguaire del 7, Alfés el dissabte 14, Bellpuig l'endemà diumenge 15 i Balaguer el 21.

Tanquen l'agenda sardanista els aplecs de Vilanova de Bellpuig el diumenge 6 d'octubre i el d'Artesa de Segre el 23 de novembre.

Joaquim Fabrés, president de la Coordinadora destaca l'activisme d'aquesta popular trobada sardanista de ben segur és l'activitat que més dansaire mous arreu del territori. Fabrés també destaca que aquest any 2023 s'ha celebrat el concurs de fotografia "Aplecs de la Sardana" conjuntament amb els Amics de la Foto de Lleida. El resultat del concurs es donarà a conèixer el llarg del mes de gener i els premis i la inauguració de l'exposició se celebrarà en el transcurs de l'aplec del Castell del Remei.

L'Agenda de l'Acstell contempla setze concursos de colles sardanistes 

El Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma, organitzat per l'Acstell, arriba a la 49a edició amb una agenda anual que compta amb setze concursos de colles sardanistes.

Inaugura l'agenda el concurs de Ponts el diumenge 13 de febre, al que segueixen els concursos d'Almacelles el 3 de març i Rosselló el 7 d'abril. En el mes de maig els concursos de Lleida el dia 11, Linyola el 18, Bellcaire d'Urgell el 19 i Agramunt el 25. El diumenge 9 de juny concurs a Mollerussa i el 31 d'agost a Encamp. En el mes de setembre els concursos de les Borges Blanques el diumenge 1, Vilanova de Bellpuig el dia 7, Tàrrega el 8, Verdú el dissabte 21 i Cervera diumenge 22.

Tancaran l'agenda els concursos de Bellvís el diumenge 27 d'octubre i el de Balaguer el diumenge 10 de novembre.

Segons Albert Masagué, president de l'Acstell, l'objectiu principal és intentar la creació de noves colles sardanistes que puguin sorgir arran dels cursos de monitors de colles sardanistes, del si mateix de les colles i del programa d'ensenyament de la sardana. Encara sense data està previst celebrar una reunió amb el cos de jurat dels concursos de colles sardanistes i més endavant amb els capdansers de cara a les línies bàsiques de la normativa 2024.

Cinquanta-una escoles han participat dels cursos del Saltem i Ballem

El Saltem i Ballem fa un balanç molt positiu d'aquest any 2023 quant al nombre d'escoles i alumnes que han participat dels cursos i tallers. Destaquen la recuperació dels tallers a les comarques del Pallars Sobirà i Pallars Jussà. 

Cinquanta-una escoles de vuit comarques, amb un total de 2.240 alumnes és el positiu balanç de la passada edició del Saltem i Ballem que va tacar a Mollerussa amb la presència de més de 600 alumnes en la Trobada Intercomarcal. 

Per aquest any 2024, i encara amb contactes amb diferents centres escolars s'han confirmat cinquanta-dues escoles amb uns 2500 alumnes aproximadament i la incorporació de la comarca de l'Alt Urgell. Una xifra que pot incrementar-se a principis de gener quan els centres escolars tanquin les activitats pel segon i tercer trimestre.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA