Sardalleida

La Federació atorga el Premi Sardalleida a David Esterri "Lo Pardal Roquer"

La Federació atorga el Premi Sardalleida a David Esterri "Lo Pardal Roquer"
Autoria imatge: David Esterri

El premi es lliurarà en el transcurs de la Nit de la Sardana

La Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, d'acord amb la Coordinadora d'Aplecs de la Sardana de les Comarques Lleidatanes, l'Acstell i el Saltem i Ballem, han decidit atorgar el premi Sardalleida 2024 al músic i compositor David Esterri, conegut artísticament amb el nom de "Lo Pardal Roquer". Està previst que sigui el mateix David Esterri qui reculli el guardó en la Nit de la Sardana que se celebrarà a Agramunt el dissabte 27 de gener de 2024.

Amb aquesta distinció, les entitats sardanistes volen destacar la trajectòria del músic d'Alpicat i valorar de forma molt positiva el fet d'arrengar la seva cançó "Soc de l'oest", himne no oficial de ponent, en versió sardana. Sens dubte, adaptar melodies i cançons que han arribat al gran públic al format sardanista és una de les millors maneres de fer difusió de la dansa catalana i donar-la a conèixer a un gran i divers tipus de públic. 

David Esterri i Carrasquer, natural d'Alpicat,  és músic, compositor i pedagog català. És També instrumentista de violí, viola, guitarra i contrabaix. 

David, la música ja formava part del teu dia a dia des de ben petit. 

Doncs si, mon pare n'era un bon afeccionat, tocava el saxo i la guitarra, i el meu veí i amic de la família, l'oboè i el tible a la cobla de Lleida, quan n'hi havia.

Vas cursar estudis de música a Lleida, però també et vas llicenciar en Geografia i Història. La música al final ha marcat la teva carrera professional?

Sí, i vaig acabar el superior al conservatori del Liceu de Barcelona, amb especialitat en composició. Sí, és clar, em dedico a la música d'una manera o altra.

Compositor de cambra, d'òpera, obres simfòniques, cançons populars i molts altres gèneres musicals. En quin podem trobar al David més genuí? 

En tot, hi poso la mateixa dedicació i amor a tot. Els generes tan sols son etiquetes i barreres.

En el teu ampli repertori també hi figura la composició de diverses sardanes. Que et motiva a compondre una sardana.

El so característic i únic al món de la cobla, l'estructura concreta de la sardana, les possibilitats melòdiques i harmòniques i la seva arrel popular i al mateix temps simfònica.

Haurem d'esperar molt temps per gaudir d'una nova sardana d'en David Esterri?

Crec que no, per culpa vostra, m'esteu motivant enormement, gràcies. 

Des del mes de setembre que estàs vivint a Escòcia. Tornes a Catalunya o la teva tasca professional et portarà a residir a l'estranger.

Vaig i torno, hi estic per motius personals i familiars, no professionals, ara, la millor forma d'estimar Catalunya és des de l'estranger, com a la cançó d'Emili Vendrell.


David Esterri "Lo Pardal Roquer" va ser el guanyador del Certamen Ciutat de Mollet de Sardanes i Música per a Cobla l'any 2009 per la sardana Aurembiaix i un accèssit per Camins i rierols. 

La popular cançó «Soc de l'oest» va popularitzar-ne la carrera, i s'ha convertit com un himne no oficial de Ponent. La cançó ha estat versionada per grups com La Pegatina, Obrint Pas, Pastorets Rock o Quatre Vents, i compilada pel crític Jordi Bianciotto al llibre 501 cançons catalanes que has d'escoltar abans de morir. "Soc de l'oest" es va estrenar en format sardana el 25 de febrer de 2023 per la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona en el marc dels actes de Balaguer Capital de la Sardana 2022.

"Lo Pardal Roquer" ha compost un total de deu sardanes, a banda de les mencionades "Soc de l'oest", "Aurembiax" i "Camins i Rierols", podem citar, "Aimada Naima", "A l'escola de Sant Llorenç", "A la Jovenívola de Lleida", "Els Bastonets", "Estimat Tortell Poltrona", "Per a tu Núria" i "Petita Quelidònia".
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA