Sardalleida

Premi Rotllana pel Futbol Club Barcelona

Premi Rotllana pel Futbol Club Barcelona
Autoria imatge: Acte comiat Spotify Camp Nou (2023). Foto Germán Parga / FC Barcelona

El guardó es lliurarà en el transcurs de la Nit de la Sardana


La Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, atorga el Premi Rotllana 2024 al Futbol Club Barcelona. El Premi Rotllana és un guardó únic que la Federació atorga a persones o entitats que, estant o no directament vinculades al món sardanista de les nostres comarques, ajuden a difondre i normalitzar el món sardanista des de la seva quotidianitat. I al mateix temps contribueixen a donar al sardanisme una projecció exterior.

El Premi Rotllana el recollirà en Josep Ignasi Macià, membre de la junta del FC Barcelona en representació del club, en el marc dels actes de la Nit de la Sardana que se celebraran aquest dissabte 27 de gener a Agramunt.

La Federació considera que el Futbol Club Barcelona, amb la inclusió de la sardana en molts actes que s'han celebrat en el Camp Nou, contribueix a la difusió i projecció de la dansa catalana de forma excepcional gràcies al gran ressò que l'entitat esportiva té arreu del país i de tot el món.

La inauguració del Camp Nou, el dia de la Mercè de 1957, va comptar amb la participació de centenars de sardanistes que van ballar una sardana formant quatre cercles concèntrics. En el comiat del vell Camp Nou, per donar pas a les obres del futur estadi, la sardana també va estar present amb colles sardanistes d'arreu del territori.   

Segurament, una de les últimes imatges que queden en la retina de molts seguidors és, en la mitja part del Barça contra l'Atlètic de Madrid el passat Sant Jordi, els milers d'aficionats presentes en aquest partit dempeus ballant a ritme de la popular Coti x Coti del grup The Tyets.

L'any 2012, la colla sardanista de Banyoles, Claror de Goges, va ballar en la mitja part, la Sardana del Barça, del compositor Víctor Boix i enregistrada per la cobla la Principal de Terrassa. 

La celebració dels títols amb els jugadors fent rotllana al centre del camp s'ha convertit en tot un clàssic, al que cal sumar el propi que han fet les jugadores del primer equip amb el Coti x Coti com himne del grup. En contacte amb el club blaugrana ens responen a les preguntes; 

Segurament que ens deixem en el tinter altres importants manifestacions sardanistes que s'han celebrat en el Camp Nou. En citeu alguna?

A més dels dies que citeu vosaltres, hi va haver ballades sonades en els actes del 75 aniversari del Club, l'any 1974, i en l'homenatge a les Penyes del 1981. A més, durant molts anys l'aniversari del Camp Nou (24 de setembre) es va celebrar amb ballades sardanistes. Especialment destacable és la de 1994.

"Més que un club" inclou també la promoció de la cultura popular catalana en les manifestacions esportives? 

Rotundament, sí. Des de la nostra fundació, l'any 1899, ens hem obert al món sense renunciar mai a les nostres arrels i la nostra catalanitat. És per això que la cultura popular del nostre país ha estat sempre present en els principals esdeveniments que hem celebrat.  

Pels sardanistes és molt emocionat veure ballar una sardana en mig del camp del Barça. Aquestes accions tindran continuïtat en el remodelat estadi?

Així és, el FC Barcelona sempre tindrà en compte la cultura popular catalana en els grans esdeveniments que tinguin lloc al nou estadi.

Avancen a bon ritme les obres del nou estadi per reprendre la competició al novembre de 2024?

Si, les obres avancen segons el calendari previst i esperem la tornada de l'equip i dels socis i sòcies i aficionats i aficionades a l'Spotify Camp Nou el novembre de 2024

Les sinergies entre esport i cultura són realment difícils de trobar, i més, en l'àmbit esportiu professional de clubs i equips de primera línia. Sens dubte que, les imatges de rotllanes sardanistes al mig del Camp Nou en importants cites del club, fan la volta al món contribuint a la normalització, difusió i promoció de la sardana com a símbol d'identitat catalana. Des de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida i de la resta de sectorials, encoratgem a totes les entitats esportives de qualsevol disciplina i categoria, incloure la sardana i altres manifestacions culturals catalanes en els actes de celebració dels seus respectius clubs amb un intent de lligar l'esport i la cultura i alhora normalitzar el fet que són dos àmbits que no estan enfrontats, al contrari que poden treballar plegats.

Sens dubte, el camí obert pel Futbol Club Barcelona ha de ser exemple a seguir des dels clubs més petits als més grans. Desitgem molts èxits esportius i professionals a tota la gran família del Futbol Club Barcelona.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA