Sardalleida

Lliuren setanta-cinc sardanes a l'Arxiu Comarcal de la Noguera i a la Biblioteca de Balaguer

Lliuren setanta-cinc sardanes a l
Autoria imatge: Balaguer Capital de la Sardana 2022

Balaguer Capital de la Sardana 2022 ha estat la promotora del lliurament

El passat vint-i-cinc de gener, Miquel Aige i Josep Maria Simón, membres de la Comissió de la música de l'Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022 van lliurar un fons de setanta-cinc sardanes a l'Arxiu Comarcal de la Noguera i a la Biblioteca Margarida Montferrat de Balaguer.

Les obres que Aigé i Simón han anat recollint al llarg de la celebració dels actes de Balaguer Capital de la Sardana 2022, són d'autors balaguerins, d'autors relacionats amb Balaguer, altres que, malgrat ser d'autors forans, estan inspirades amb la capital de la Noguera o que han estat estrenades en algun dels actes commemoratius de la celebració de la Capitalitat de la Sardana o en el decurs de la resta de l'any 2023. 

Segons expliquen en el comunicat enviat als mitjans de comunicació; aquest fons documental consta de  setanta-tres composicions, amb les seves respectives particel•les per als instruments de la cobla, quatre de les quals són, també,  al mateix temps, amb transcripció per a cor. Les dues restants són exclusivament per a veus mixtes.

El fons també recull les diferents sardanes incloses en el disc "Sardanes Balaguerines" i el CD "Balaguer Capital de la Sardana 2022".

Aige i Simon expliquen que; Sardanes Balaguerines va ser enregistrat l'any 1980, i va  comptar amb la col•laboració desinteressada de la Cobla Comtal de Balaguer i de l'Orfeó Balaguerí. Aquest disc va ser una de les activitats que el Col•lectiu Salvem Santa Maria va organitzar per recollir diners per a la restauració d'aquesta església emblemàtica. Per tal que avui tothom pugui escoltar les onze sardanes, en Lluís A. Armingol i l'Oriol García, de Ràdio Balaguer, han estat els encarregats de digitalitzar-les.

El CD Balaguer Capital de la Sardana 2022 va ser enregistrat per la Bellpuig Cobla. Compta amb setze sardanes. Totes elles formen part del recull lliurat. Les tres primeres són les finalistes del concurs que es va organitzar per escollir la sardana que portaria el nom de Balaguer Capital de la Sardana 2022. L'autor de l'obra guanyadora és el compositor Daniel Gasulla Prat, vinculat familiarment amb la ciutat.

L'Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022, a banda d'una atapeïda agenda, va destacar per l'estrena de nombroses sardanes i la recuperació d'altres que havien estat tancades en un calaix durant molts anys. La Federació Sardanista de les Comarques de Lleida feliciten els dos autors materials de la recopilació d'aquest fons, en Miquel Aige i Josep Maria Simón i com no, a l'equip de Balaguer Capital de la Sardana per la gran labor desenvolupada al llarg de l'any de la capitalitat.

0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA