Sardalleida

Balaguer tindrà un monument a la sardana al centre de la ciutat

Balaguer tindrà un monument a la sardana al centre de la ciutat
Autoria imatge: Jume Marvà

El monument serà de l'artista Gerard Pons

Balaguer Capital de la sardana clourà definitivament les seves activitats com associació amb la inauguració d'un monument dedicat a la sardana en ple centre de la ciutat. Sens dubte una reivindicació dels sardanistes balaguerins que finalment veurà la llum. Publiquem la nota de premsa enviada per Jaume Marvà, president del Col·lectiu Sardanista de Balaguer, entitat hereva de la Capital de la Sardana.

Balaguer tindrà un monument dedicat a la sardana al centre de la ciutat. Així ho ha decidit l'Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022 aquest dilluns 12 de febrer. A la trobada s'han valorat diferents opcions per destinar els recursos de l'entitat, que està en procés de dissolució, i s'ha optat per fer el monument. Segons Jaume Marvà, president de l'entitat, sempre es va tenir clar que la sardana havia de tenir més protagonisme a la plaça que porta el seu nom, i que això implicava ubicar-hi un monument a la sardana. 

Marvà ha explicat que això ha estat possible gràcies a la trentena d'empreses i particulars que van aportar diners per a tirar endavant la capitalitat, amb donatius que van anar des dels més modestos de 50 € fins a donatius de fins a 600 €. Des de l'associació s'ha volgut agrair els donatius rebuts, i s'ha detallat que el cost del monument es finançarà íntegrament amb el romanent que va sobrar un cop acabada la capitalitat. Així mateix, s'ha volgut agrair les facilitats posades per part de la Paeria de Balaguer per tirar endavant amb la proposta.

Està previst que el monument s'ubiqui al centre de la Plaça de la Sardana, al costat sud, al damunt de dues figures cilíndriques, conegudes popularment com les aspirines. I l'encàrrec se li ha fet al Gerard Pons, un artista serraller de Vilanova de Bellpuig que ja té experiència amb aquest tipus d'actuacions. Segons Marvà, la tria s'ha fet perquè la proposta de monument ha agradat, perquè encaixava en el pressupost, i també pel compromís de la família Pons amb la sardana. El mateix Gerard Pons havia estat membre de la colla Sol Ixent i de la cobla Tres Turons, i en l'actualitat el seu pare Xavier Pons resideix a Balaguer i és un destacat dinamitzador sardanista.

De moment encara no hi ha data per a la inauguració del monument, que està previst que es faci durant els mesos vinents. Un fet que segons fonts de l'associació es decidirà conjuntament amb la Paeria, en funció del temps que es trigui a tenir el monument enllestit. Aquest monument no serà l'únic del municipi dedicat a la sardana, ja que al Parc de les Franqueses, a quatre quilòmetres de la ciutat, hi ha l'espai sardana, amb un monument commemoratiu.

L'Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022 es va fundar l'any 2021 amb l'objectiu d'organitzar les activitats vinculades amb la capitalitat sardanista, en coordinació amb la Paeria de Balaguer i les diferents entitats sardanistes implicades. I un cop acabada la capitalitat, el març de l'any passat, va aprovar la seva dissolució. Ha estat la junta liquidadora de l'entitat, ampliada a tots els voluntaris que hi van participar, qui ha pres aquesta decisió.

La plaça on s'ubicarà el monument

Imatge Jaume Marvà
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA