L'organització espera incrementar el nombre d'inscrits
El sector de l'ensenyament de la sardana de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, Saltem i Ballem, està mantenint converses amb diferents centres escolars de la província per poder tancar la seva participació en el programa d'ensenyament de la sardana que porta a terme la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida per a l'any vinent. "Saltem i Ballem" la branca de l'ensenyament sardanista a la nostra demarcació imparteix, a través de monitors preparats i federats, cursos i tallers per aprendre a ballar sardanes, dissenyats específicament per a joves en edat escolar per programar de cara al nou inici de l'any escolar.
A falta de tancar tot l'organigrama d'escoles, cursos, tallers i monitors encarregats de l'ensenyament, ja són cinquanta-quatre les escoles que han manifestat el seu interès en el programa, de les quals una cinquantena ja han tancat dates i horaris. Per aquesta edició s'incorporen cinc nous centres escolars, tres d'Alcarràs, un d'Alguaire i un altre d'Artesa de Segre.
Des de l'organització es continua apostant per consolidar i alhora introduir l'ensenyament de la sardana en les comarques pirenaiques. A les escoles d'Oliana i Sort, s'espera que s'incorporin dos centres educatius de Tremp i un de la Torre de Capdella. La resta de comarques que participen en el programa són, el Segrià, la Segarra, les Garrigues, el Pla d'Urgell, la Noguera i l'Urgell.
En la passada edició, hi van participar 2.673 alumnes de 58 centres educatius de 9 comarques de la demarcació de Lleida, dels quals aproximadament 800 nenes i nens van participar en la Trobada Intercomarcal Escola del Saltem i Ballem que es va celebrar a Tàrrega el divendres 3 de maig de 2024. Almacelles acollirà la Trobada Intercomarcal Escolar el 9 de maig de 2025.
L'interès dels centres escolars en programar aquesta activitat sardanista queda de manifest en les xifres de participació que creixen de forma exponencial any darrere any.
Els objectius dels cursos o tallers són, donar a conèixer i valorar la dansa i la música de la sardana, com a una de les expressions de la cultura popular catalana, aprendre el punteig de la sardana i el galop. També, com a part integrant de la sardana, conèixer la cobla i els instruments que la formen i promoure les diferents manifestacions sardanistes i activitats lúdiques de la cultura popular que tinguin lloc a l'Escola, a la mateixa població o comarques per tal de dinamitzar la cultura catalana.
El Saltem i Ballem, al llarg dels més de 30 anys d'experiència en col•laboració amb altres entitats, grups o persones, disposa de recursos que estan a l'abast de monitors/es, mestres, escoles i agrupacions sardanistes. Els monitors i monitores compten amb una metodologia innovadora, jocs educatius i nous recursos pedagògics, perquè el curs o taller es recordi com una bona experiència.
Saltem i Ballem per a adults
El programa del Saltem i Ballem també es promociona en els Centres Cívics i Casals de la Gent Gran de la Demarcació. Les activitats les programen els diferents centres i compten amb monitors del programa educatiu com a guies dels diferents cursos.
El passat 16 de juny se celebrà a Balaguer la Trobada Sardanista Adults, en el marc de la Matinal Sardanista organitzada pel Col•lectiu Sardanista de Balaguer. En la trobada hi van participar prop de 200 dansaires de diverses poblacions del territori.
0