Sardalleida

Consolidar i incrementar l’activitat sardanista a les nostres contrades són objectius principals de la Federació

Consolidar i incrementar l’activitat sardanista a les nostres contrades són objectius principals de la Federació
Autoria imatge:
Carles Vall, President de la FSCLL, fa balanç del que ha estat l’any 2017 amb la mirada posada en el futur.

Ens trobem a les acaballes d’aquest any 2017 i com és tradició, els mitjans de comunicació omplen els seus espais d’informació i pàgines dels diaris amb especials recopilatoris de notícies i esdeveniments. És un bon moment també, per fer balanç en termes sardanistes d’aquest any que s’acaba i d’esbrinar quelcom de novetat per el nou any que ja pica a la porta.

Parlem amb en Carles Vall, president de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida.

• Carles, pregunta ràpida, l’any 2017 en l’àmbit sardanista a casa nostra, a estat positiu o negatiu?
Positiu. Hem mantingut i inclús incrementat les activitats i alhora s'està produint un relleu generacional en alguns sectors.

• Analitzem l’any per sectors i comencem pels aplecs. Quin balanç en fas:
Torres de Segre ha estrenat aplec, i malgrat la reconversió en ballades dels aplecs d’Oliana i Cap-pont, l’activitat sardanista s’ha mantingut. Destacar la participació de colles sardanistes en diferents aplecs que han dinamitzat l’activitat i la participació de més jovent sardanista.

• L’ensenyament de la sardana és un pilar fonamental per la continuïtat del moviment sardanista. Ha augmentat el nombre d’alumnes aquest 2017?
Hem mantingut els numero d'alumnes al voltant dels 1800 de l'any passat, en el qual es va experimentar un increment important respecte als últims anys gràcies a l'efecte de Mollerussa com a Capital de la Sardana 2016. Amb les novetats que s’estan acabant de definir esperem poder incrementar aquestes xifres.

• Els concursos de colles sardanistes passen per un bon moment?
Les colles grans i veteranes es mantenen, destaquem amb satisfacció que s'estan encarrilant dues colles alevines, Rosselló i Alguaire, i s'ha consolidat una colla infantil del grup sardanista Estol d'Agramunt, així com també em consta
que hi ha alguna colla gran que assaja de valent per estrenar-se ben aviat als concursos. Tanmateix però, s'ha reduït la participació del número de colles en alguns concursos i haurem de reflexionar sobre aquest tema. Com a novetat, en els darrers concursos de la temporada es va portar a terme un trivial sardanista anomenat Sardaquè amb molt d’èxit de participació.

• Ens trobem en la meitat del curs de monitors de sardanes que ha organitzat la Federació. Ens pots fer cinc cèntims d’aquest curs?
Estem molt contents amb el número d'inscrits, trenta-cinc, amb la participació de molts alumnes joves i amb moltes ganes d’aprendre. Les jornades realitzades fins ara han sigut molt instructives i amb molta implicació dels assistents.

• La Federació dona ple suport a la candidatura de la sardana com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Creus que aconseguir aquesta distinció pot ajudar a la dansa catalana entrar de ple en la vida cultural del país?
Vull creure que si. Es un esforç important tant material com econòmic. Crec que posarà en valor la unitat i determinació dels sardanistes en la consecució d'una fita comú molt important.

• Quins projectes o novetats te la Federació en cartera per el proper any?
Actualitzarem la web per adaptar-la a les noves tecnologies. Consolidarem els canvis introduïts. Sense deixar mai la unitat d'acció, continuarem dinamitzant i potenciant l'ensenyament als joves, buscant la formula perquè continuïn actius en el món sardanista i surtin més colles. Implicarem més gent perquè participin en les ballades, aplecs i altres actes sardanistes.

• Montblanc 2018, Perpinyà 2019, Sant Feliu de Guíxols 2020, la capital de la sardana hauria de retornar a terres lleidatanes el 2021?
Ben segur que seria positiu que així fos. Encara falta temps i es produiran molts canvis en les entitats i en els ajuntaments, però hem d'aprofitar aquest temps per treballar en una candidatura forta que pugui competir i estar a l'alçada de Mollerussa.

• I per acabar Carles, en deixem alguna cosa en el tinter?
En primer lloc voldria desitjar a totes i tots els sardanistes que gaudeixin d'unes bones festes. I de cara a l'any 2018 que ens mantinguem units, que participem en els màxims actes sardanistes possibles, i que continuem amb les conviccions fortes i clares per ser la punta de llança de la recuperació de les nostres llibertats. Bon any 2018.

0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA