Sardalleida

Un acte solemne proclama Montblanc Capital de la Sardana 2018

Un acte solemne proclama Montblanc Capital de la Sardana 2018
Autoria imatge:
L’antiga església de Sant Francesc es va omplir de sardanistes d’arreu de Catalunya i de veïns de la Capital i comarca de la Conca de Barberà que van voler estar presentes en l’acte de proclamació de la Vila de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018.

L’acte va recordar, amb una fila zero i amb llaços grocs, a les persones empresonades. El president Carles Puigdemont, en un vídeo des de Bèlgica va remarcar: “La de Montblanc és una distinció absolutament merescuda a una vila amb tanta història, tradició i fidelitat a l’herència del passat. De la mateixa manera que amb la sardana, s’adiu molt a què som com a poble”.

En aquesta ocasió el pregoner de la capitalitat en va ser en el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblete. En el seu pregó va fer un símil entre les torres medievals de la muralla de la ciutat amb els dansaires agafats de la mà. Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya, va recordar que al llarg de l’any, es duen a terme 3.300 activitats sardanistes arreu del territori amb tot el que representa com a moviment cultural i que reafirma que la sardana està molt viva. Francesc Benet, president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, va anunciar que l’ens atorgarà aquest any la distinció d’honor al Grup Sardanista del Museu Arxiu, per la seva tasca en la promoció i difusió de la nostra dansa.

La representació del sardanisme lleidatà va estar encapçalada pel president de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, en Carles Vall, i per nombrosos sardanistes de diferents agrupacions de les nostres contrades.

Marta Felip, alcaldessa de Figueres, va lliurar la bandera de la capitalitat a l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, tot destacant l’aportació de valors culturals que ha representat, per la capital de l’Alt Empordà, aquest intens any sardanista i cultural.

Premis Capital de la Sardana 2018

En el transcurs de l’acte de proclamació es van donar a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2018, els quals són un reconeixement a la tasca, difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La medalla al Mèrit Sardanista és pel conseller de Cultura, Lluís Puig pel seu constant suport a la cultura popular i tradicional. La medalla al Mèrit Musical per la musicòloga Anna Costal pel seu treball de recuperació de la sardana, i la medalla a la Dansa per Rosa Llorach per la seva tasca en recuperar-la i incorporar-la a totes les festes de Tarragona.

Els premis a la dedicació són per a Dante Miravet, Antoni Nadal, Francesc Fonalledas, Neus Fortuny i Martí Corominas. Els premis a la continuïtat pels aplecs de Manlleu, Cornellà, Palamós i Roquetes. El Club Excursionista Tiana i l’Agrupació Amics de la Sardana de Tiana, Queralt Pedemonte i Marc Vilalta i René Zamudio, han estat distingits amb els premis a Mitjans Audiovisuals. Els premis a la Divulgació Musical han estat per la Cobla Ciutat de Girona i l’Esbart Català de Dansaires. I els premis a la difusió i Promoció per la representació de la Comissió Europea a Barcelona i pels Sardanistes Franquesins, i per últim, els premis a les Iniciatives Renovadores al Grup GASP.

Estrena de la sardana de la capitalitat i inauguració del monument.

Un dels moments més esperats va ser l’estrena de la sardana Montblanc Capital de la Sardana 2018, obra del compositor tarragoní Alfred Abad i que va ser interpretada per la Cobla Ciutat de Girona en el transcurs de l’acte institucional de proclamació. Posteriorment va tenir lloc la inauguració del monument a la Sardana, obra de l’artista Jordi Figueras en la mateixa plaça de Sant Francesc i a peu de la muralla. A la tarda es va inaugurar l’exposició “Montblanc i la sardana. Orígens, clandestinitat i Capital” i posteriorment va tenir lloc el concert.

Agenda d’activitats de la Capital 2018

La sardana estarà molt viva en l’agenda cultural de la capital de la Conca de Barberà el llarg de l’any de la capitalitat. Destaquen la sardana que ballaran més de 30 gegants en la trobada anual gegantera el 12 de maig. La Trobada Sardanista d’Equipaments Cívics, el dissabte, 19 de maig o la Trobada d'escoles de cobla, el diumenge, 10 de juny.

Una de les activitats més espectaculars serà l’encerclament de la muralla de Montblanc per ballar una sardana coincidint amb l’Acampada Jove el 21 de juliol. El nou concurs experimental de sardana esportiva en format d’eliminatòries programada pel dissabte 28 de juliol, i també, l’actuació del cantautor Roger Mas amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, el dissabte, 8 de setembre.

Montblanc també serà la seu del Concurs Final del Campionat de Catalunya de Punts Lliures de sardana esportiva, el diumenge 25 de novembre, el lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2018 el dissabte 10 de novembre, la presentació de la Guia Sardanista 2019 programada pel dissabte 15 de desembre i la festa Anyal de cloenda de la temporada 2018 del Campionat de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya el febrer de 2019 que tancarà els actes de la Capital 2018.

Montblanc cedirà la seva capitalitat a Perpinyà el 2019 i a Sant Feliu de Guíxols el 2020. L’organització de Montblanc Capital de la Sardana 2018 va a càrrec de l’Ajuntament de Montblanc, el Grup Sardanista del Museu Arxiu, la Confederació Sardanista de Catalunya i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, la Diputació de Tarragona i de patrocinadors privats.

0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA