Sardalleida

Setanta-set anys d’història del moviment sardanista a la capital de l’Urgell

Setanta-set anys d’història del moviment sardanista a la capital de l’Urgell
Autoria imatge:
El moviment sardanista ha estat, al llarg de la seva història, un puntal cultural de la ciutat de Tàrrega i referent, en èpoques molt complicades, per la resta de les contrades lleidatanes.

El desembre de l’any 1941 es constituí la “Agrupación de Danzas Regionales de la Obra Sindical de Educación y Descanso” amb la finalitat de poder organitzar ballades i concursos sardanistes sota l’atenta mirada de la dictadura imperant en aquell moment.

En aquests primers anys de l’entitat, l’activitat sardanista a Tàrrega omple places i carrers amb ballades pràcticament tots els diumenges i també com a seu de nombrosos concursos. En la primera dècada, l’Agrupació va comptar amb quatre colles sardanistes grans i dues en infantils.

L’any 1959 l’agrupació canvia el nom per “Amics de la Sardana”. També és en aquest any quan s’emet per primer cop un programa d’informació sardanista amb el nom ”La nostra dansa”. A través de les ones de Ràdio Tàrrega podem escoltar, des de fa més de vint anys, el programa “Germanor” tots els dissabtes de 9 a 10 del matí i de 4 a 5 de la tarda i un segon programa, “Escoltant Sardanes”, per la mateixa emissora, tots els diumenges de 10 a 11 del matí i de 4 a 5 de la tarda conduïts ambdós per Josep m. Castelló i en Carles Vall.

La Plaça del Carme acollirà el pròxim diumenge 13 de maig el 35è Aplec de la Sardana de Tàrrega amb les cobles Jovenívola d’Agramunt i Tàrrega en ballada de matí i tarda. El Parc de Sant Eloi serà el marc del 34è Concurs del Campionat Colles Sardanistes de les Comarques Lleidatanes el diumenge 9 de setembre de 2018.

L’entitat està presidida en l’actualitat per en Carles Vall Rusines.

0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA