Sardalleida

Bellvís recupera l’elit del sardanisme amb el Concurs Gran de Catalunya de colles sardanistes

Bellvís recupera l’elit del sardanisme amb el Concurs Gran de Catalunya de colles sardanistes
Autoria imatge:
“Tots som germans” o “Grans d’Or”, hi ha testimonis contradictoris, va ser la primera colla sardanista en formar-se a Bellvís l’any 1946. Una colla que va ballar únicament per la festa major d’aquest mateix any, conjuntament amb una de Lleida i una d’improvisada, i l’any següent en una exhibició al Poal.

L’Agrupació Sardanista de Bellvís es va fundar l’any 1962 gràcies a l’esforç del mossèn Robert Comes, el Sr. Isern i el jove de la població, en Miquel Serrano, el qual va ser el primer president de l’entitat. Els primers passos de l’agrupació acabada de crear, vans ser l’organització de les primeres ballades i concursos, alhora que fomentà la creació de dues noves colles sardanistes; Grans d’Or i Il·lusió Juvenil.

El mateix any de la fundació s’organitzava el primer concurs de colles sardanistes en el que participaren 21 colles d’arreu del territori i una de la població. Com anècdota apuntem que, el cost del concurs va ser de 5.500 pessetes, uns 33 euros, una important quantitat econòmica per l’època.

La dècada dels anys 70 foren els de màxima activitat sardanista per part de l’agrupació. Així es reflecteix en què per aquestes dates, s’organitzaren ballades al llarg de l’estiu en places i carrers, alhora que la població va arribar a comptar amb sis colles sardanistes: Grans d’Or, Il·lusió Juvenil, Poncells Bellvisencs, Marinada, Verge de Les Sogues i Bellvisenca.

Bellvís acollir l’any 1996 la 2a Nit de la Sardana de les Terres de Lleida, i també aquest mateix any dos sardanistes de la població, Ramon Solé i Anna Pijuan, van ser elegits per representar la sardana en els Jocs Olímpics d’Atlanta.

L’any 2015 l’Agrupació va organitzar una exposició, un dinar de germanor i una ballada de sardanes per celebrar els 50 anys de concursos a la vila i alhora retre també homenatge als 50 anys i escaig de l’entitat. En el marc de Calella Capital de la Sardana 2015, l’Agrupació Sardanista de Bellvís va ser distingida amb el Premi Capital de la Sardana a la Continuïtat per aquests 50 concursos realitzats en la vila.

Bellvís, a banda d’acollir un nou concurs de colles sardanistes de la territorial de Lleida, recupera la seu d’un dels concursos del Campionat Gran de Catalunya Final B el diumenge 28 d’octubre de 2018. Amb aquesta nova incorporació en el calendari de les colles, les comarques lleidatanes gaudiran de les millors colles sardanistes de competició d’arreu del país en els concursos de Lleida, Bellvís i la tradicional final del Campionat a Balaguer.

Una ballada de sardanes al voltant de Sant Jordi, (diumenge 22 a les 6 de la tarda a la plaça Catalunya amb la Cobla Lo Castell en aquesta edició), l’aplec de la sardana el 3r dissabte de juliol i el concurs de colles sardanistes per la festa major d’octubre són els actes més destacats que organitza l’agrupació al llarg de l’any.

Actualment l’Agrupació és gestionada pels dansaires de la Colla Xalem i presidida per Pepita Solsona.

0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA