Sardalleida

Catorze concursos ompliran l'agenda del Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma.

Catorze concursos ompliran l
Autoria imatge: Josep Blasi

Mollerussa s'incorpora a l'agenda, Ponts canvia de data i se celebra el concurs de Solsona

Les novetats més destacades del calendari dels concursos de colles sardanistes organitzats per l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes (ACSTELL) en el marc del Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma (territorial de Lleida) són el nou concurs que tindrà lloc a Mollerussa el diumenge 28 d'abril a les 12 del migdia, el trasllat del concurs de Ponts al 15 de setembre per coincidència amb el concurs d'Almacelles i l'edició del concurs de Solsona el dissabte 14 de setembre.

Mollerussa recupera el concurs de colles sardanistes, després de 17 anys de no celebrar-se. EL concurs se celebrarà a l'Avinguda de la Fira (lateral dels pavellons firals) el diumenge 28 d'abril de 2019 coincidint amb les tradicionals festes culturals de Sant Isidori, patró de la capital del Pla d'Urgell. L'Agrupació de Mollerussa, organitzadora del concurs, vol retornar la ciutat a l'elit del sardanisme aprofitant l'empenta de la colla Somnis del Pla, la qual va debutar en el passat campionat, i alhora crear sinergies per aconseguir despertar l'interès per la sardana de competició.

El concurs de Ponts se celebrarà el diumenge 15 de setembre per coincidència amb el concurs d'Almacelles, el qual té marcada com a data en el calendari, el primer diumenge del mes de març, el qual es dona la circumstància que aquest 2019 coincideix amb la festivitat del Carnestoltes, diada en què se celebrava el concurs de Ponts.

I justament la vigília del concurs de la població de la Noguera, dissabte 14 de setembre, se celebrarà a les 6 de la tarda i en la Plaça del Camp el concurs de la vila de Solsona. Recordem que aquesta cita sardanista de la capital del Solsonès és biennal.

Les novetats també es produiran en l'àmbit de la promoció. Així, la junta de la FSCLL i la direcció de l'ACSTELL, a proposta del departament de comunicació, van aprovar la creació d'un cartell genèric per tal de publicitar cadascun dels concursos de forma individual. EL cartell mantindrà una línia per a tots els concursos i canviarà certs elements d'identitat de cada població. Aquesta proposta està pensada per facilitar la promoció i difusió dels concursos de colles sardanistes a les xarxes socials.

En la reunió que va tenir lloc el 21 de setembre entre representants de l'Acstell, les colles sardanistes i els jurats del campionat, en la qual es van aportar idees i iniciatives per millorar la realització dels concursos, tant des de la perspectiva de les colles com en l'intent de fer-los més visuals pel públic assistent, es va arribar a certs acords entre les parts implicades per aconseguir nous objectius i aplicar les propostes aportades per totes les parts participants en la reunió.

Així, s'acorda potenciar el galop de fantasia amb algun premi o reconeixement, almenys en dos concursos de la temporada, amb l'objectiu d'enriquir l'entrada  i presentació de la colla a la plaça del concurs. El galop tindria una durada d'un minut com a màxim per a colla participant. Cal recordar que el galop és una de les parts més visuals d'un concurs.

També es recomana a les entitats organitzadores la millora de la imatge global del concurs, sobretot en el que fa referència en el moment del lliurament de premis i reconeixements. Es recomana que els trofeus es presentin de forma correcta i ordenada damunt d'una taula en l'entarimat de la cobla, el qual també ha de ser la plataforma per al lliurament. També es recomana la presència de les autoritats locals en el moment del lliurament de trofeus i fomentar els premis i obsequis anomenats de KmO.

El cos de Jurats de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida va fer una crida a la incorporació de nous sardanistes com a jurats per tal de poder fer rotacions i poder descansar en algun concurs. Els jurats també van demanar a els colles, el fet de  ser més exigents en la manera de ballar la sardana revessa i la de germanor.

S'acorda donar un protagonisme especial a les colles sardanistes de les categories més petites situant les seves rotllanes en el centre de l'espai de competició, alhora que es descarta la creació de la categoria Veterana perquè desvirtuaria la categoria Gran en quedar molt reduït el nombre de colles que hi participaria.

També es demana a les colles un esforç per ampliar el número de participants en Punts lliures, modalitat que, per la seva vistositat, pot enganxar a més públic als concursos. 

Altres temes que es van acordar en la reunió és la creació d'un grup de missatges de caps dansers per compartir temes d'interès, la creació d'una borsa de dansaires, i la figura de representant del jurat perquè les colles es puguin dirigir a ell per saber de primera mà els punts febles a millorar i la valoració del concurs.