Sardalleida

Carles Vall fa balanç de l'any sardanista

Carles Vall fa balanç de l
Autoria imatge: Federació Sardanista de les Comarques de Lleida

A les acaballes de l'any, es fa necessari una mirada enrere per veure el que ens ha deixat el 2018 i esbrinar les línies i objectius que marcaran el nou any que truca a la porta. 

Per saber el balanç que se'n fa des de l'àmbit sardanista lleidatà de l'any vençut i de les novetats que ens depara el 2019 en parlem amb en Carles Vall, president de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida.

Carles, d'entrada, quina seria la teva valoració sardanista global d'aquest 2018.

Certament ha estat un any força positiu. Hem continuat treballant tots junts i hem mantingut i inclús incrementat les activitats i continua el relleu generacional en alguns sectors.  S'ha fet una gran feina en comunicació i hem notat una major repercussió mediàtica a la premsa i a les xarxes. Hem posat en marxa una nova web molt més àgil i clara i preparada per les noves tecnologies i l'acabem amb una gran notícia com és la proclamació de Balaguer com a Capital de la Sardana 2021.

Fem un repàs amb més detall i ho fem per sectorials. Comencem pels Aplecs. Quin balanç en fas?.

S'ha consolidat l'aplec de Torres de Segre i n'ha començat un de nou, de moment amb format ballada però amb voluntat de ser aplec properament, que es el d'Alpicat. Va ser positiva una reunió que es va fer des de la coordinadora d'aplecs amb totes les agrupacions organitzadores, on es van discutir i posar en comú la problemàtica del sector. D'allí van sortir unes idees molt interessants.

Podem ressaltar alguna novetat en aquesta sectorial per l'any entrant?

De part de la junta de la coordinadora s'està treballant molt. Està prevista fer a una trobada de tots els implicats de cara al febrer. S'intentarà portar a terme un concurs popular per incentivar la participació i s'està treballant en que sigui atractiu per tots tipus de públic, tant el joves com els balladors més experimentats.

Parlem del Saltem i Ballem. Quines xifres, en col·legis participants, alumnes, tallers, cursos ens ha deixat aquesta edició.

Hem mantingut i consolidat el numero d'alumnes d'uns 1.800, de 43 escoles, amb 35 monitors de les comarques Segrià, Les Garrigues, la Noguera, la Segarra, el Pla d'Urgell i l'Urgell. Es continua potenciant la figura de tallers de sardanes amb els que esperem poder incrementar aquestes xifres. Molts ajuntaments estant receptius amb aquesta nova modalitat de cursos. De cara al curs que ve la nostra intenció és expandir-nos cap a la zona del Pirineu i de les comarques del nord de Lleida.

Aquest 2018 va començar amb un curs de formació de monitors. Hi ha previsió de revalidar de nous aquests cursos de monitores i monitors.

Hi ha la previsió de celebrar un gran acte per reconèixer com es mereixen els nous monitors de sardanes, lliurar-los el carnet, i que tinguin clar que són una figura molt important dins del món de la sardana. També està prevista una jornada de perfeccionament.

Sembla que es va mantenint el nombre de concursos de colles sardanistes.

Les colles grans i veteranes s'han mantingut enguany. Destaquem amb satisfacció  que s'han encarrilat dues colles infantils de Vilanova de Bellpuig i s'ha consolidat la colla jove del grup sardanista Estol d'Agramunt, Esbarzers, així com també s'ha estrenat amb força èxit la colla Somnis del Pla de Mollerussa participant amb molts concursos en categoria de lluïment i punts lliures, inclús resolen alguna revessa.

Pel que fa al món de colla, aquest any ha estat l'últim en actiu de la colla veterana Ferma de Ponent. En veurem alguna de nova en la nova edició del campionat?

Treballarem perquè surtin colles joves i com a mínim es mantinguin totes les altres.

I d'una notícia dolenta a una de bona. Acaben de nomenar la ciutat de Balaguer Capital de la Sardana 2021. Que representa pel territori acollir una nova seu de Capital de la Sardana.

Per la Federació de Lleida és molt important aquesta notícia perquè després de la gran experiència de Mollerussa 2016 que va deixar el llistó molt alt, una població com Balaguer, que assumeix el repte de representar les nostres comarques a nivell nacional i que durant tot un any serà la màxima representant del sardanisme és un fet molt rellevant i tinc el convenciment que serà tot un èxit.

A principis de la primavera se celebrarà l'assemblea de la Federació i de la resta de les sectorials. Es preveu algun canvi en les juntes i en les directrius de les entitats que formen la federació.

Cada sector és autònom i sap com té previst el relleu. Des de la Federació respectem aquesta autonomia si be considerem que en alguna sectorial seria bo la incorporació de persones joves que les dinamitzessin.

• Per acabar, ens deixem alguna cosa en el tinter?

Continuarem enriquint i potenciant la web per adaptar-la a les noves tecnologies. Consolidarem els canvis produïts. Sense deixar mai la unitat d'acció, continuarem dinamitzant i potenciant l'ensenyament als joves, buscant la formula perquè continuïn actius en el món sardanista i surtin més colles. Implicarem més gent perquè participin en les ballades, aplecs i altres actes sardanistes. I per acabar voldria desitjar  a tots els sardanistes que gaudeixin d'unes bones festes i de cara a l'any 2019 que ens mantinguem units, que participem en els màxims actes sardanistes, i que continuem amb les conviccions fortes i clares per aconseguir la recuperació de les nostres llibertats. Bon any 2019.

Carles Vall és el president de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida des de l'any 2013 i també és el president dels Amics de la Sardana de Tàrrega, entitat que organitza l'Aplec i el concurs de colles sardanistes de la capital de l'Urgell. Recordeu que podeu consultar tota la informació sardanista de les nostres contrades a www.sardalleida.cat.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA