Sardalleida

Òscar Barqué nou director artístic de la Cobla Jovenívola d'Agramunt

Òscar Barqué nou director artístic de la Cobla Jovenívola d
Autoria imatge: Jan Fité

El relleu es va formalitzar en l'acte de cloenda de celebració del 30è aniversari de la formació musical.

El Teatre Casal Agramuntí es va vestir de gala el passat dissabte 26 de gener per acollir l'estrena d'un nou enregistrament de la Cobla Jovenívola d'Agramunt, el qual tanca els actes de celebració del 30è aniversari de la fundació de la formació musical.

En el transcurs de la presentació també és produir el relleu en la direcció musical de la formació musical. Òscar Barquè, agafa les regnes en substitució d'en Gerard Pastor.

Òscar Barqué (Golmés, setembre de 1973) Inicia els seus estudis musicals amb el piano a 14 anys a l'Escola Municipal de Música Isidre Roig de Bellpuig. És en aquesta escola on descobreix la música per a cobla i té el primer contacte amb la creació musical de la mà d'en Lluís Guzmán, professor de llenguatge musical. Continua la seva formació en el Conservatori Municipal de Música de Cervera, on el seu antic professor, en Guzmán, li descobreix la composició en les classes d'harmonia, que el marcaran ja per sempre en el món de la composició. Estudia també en el Conservatori Superior del Liceu de Barcelona i en el Conservatori Superior de Música de Saragossa on acaba els estudis amb l'especialitat de trombó de vares.

Al llarg de la seva carrera musical, ha format part de la Cobla Tres Turons de Bellpuig, la Bellpuig Cobla, la Jovenívola d'Agramunt i actualment forma part de la Cobla Tàrrega. També ha participat i col·laborat tant en projectes musicals com en audicions amb rellevants formacions d'arreu del nostre país.

Com a compositor, amb una trentena de sardanes, destacar l'autoria de Mollerussa Capital de la Sardana 2016, Verdú a Sant Flavià, El mestre del poble o les dues últimes: Nadal a Mollerussa estrenada en la capital del Pla d'Urgell el passat 6 de gener de 2019 i la que inclou el nou enregistrament, Del Pilar a la Ribera del Sió.

Parlem breument amb l'Òscar Barquè: 

Òscar, quina pot ser la teva aportació com a director musical a la Jovenívola d'Agramunt?

M'agrada molt l'essència de la música, el que hi ha darrere de cada composició i treballo perquè els músics, a part de tocar, també vagin descobrint el que hi ha darrere de les composicions, com estan fetes, els seus acords, escales, estructures, harmonies, com tocar les línies de forma més musical, com entendre un dibuix en la seva essència, com jugar amb els colors de cada instrument de la formació, capgirar la visió musical de l'obra i donar recursos a l'intèrpret per arribar a transmetre amb més naturalitat aquella música que surt de la partitura. Això m'apassiona i aquesta passió és la que vull arribar a compartir amb ells.

Com afrontes aquesta nova etapa en la teva carrera musical?

Amb molta il·lusió perquè compto amb la professionalitat i predisposició de tots els components de la formació musical. 

Pots desvetllar o avançar algun projecte nou?

La meva incorporació com a director de la Jovenívola d'Agramunt arriba després de la curta i interessant etapa de Gerard Pastor que sols agafa la cobla per a un any. En aquest precís moment, l'objectiu principal de la meva escomesa era preparar el concert de cloenda dels actes previstos pels trenta anys de la Cobla. A partir d'aquí s'inicia una etapa amb diversos projectes i idees en ment però encara que necessiten el seu temps per madurar, concretar i consensuar amb els components de la cobla. 

Sí que puc dir que m'encanta proposar i crear transversalitat amb els diferents gèneres musicals incorporant la cobla com a instrument materialitzador d'aquests projectes.

Aquesta nova etapa amb els companys de la Jovenívola, espero que sigui de llarga durada, s'obren moltes més possibilitats a materialitzar idees i projectes. La Jovenívola es caracteritza per estar oberta a propostes innovadores i la cobla, com a formació musical, és un molt bon aparador per a fer-ho.

Ara però, hem de treballar per preparar la nova temporada, en fer noves propostes i alguna d'elles, fer-la realitat, el temps ho dirà.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA