Sardalleida

Balaguer Capital de la Sardana 2021

Balaguer Capital de la Sardana 2021
Autoria imatge: Ajuntament de Balaguer

La capital de la Noguera serà la seu dels grans esdeveniments sardanistes d'àmbit nacional.

El passat 15 de desembre, en el marc del lliurament dels Premis Capital de la Sardana i de la presentació de la Guia Sardanista 2019, Victor Sallés, coordinador de la comissió Capital de la Sardana va desvetllar la decisió del comitè de designar Balaguer com a Capital de la Sardana 2021.

Amb aquest nomenament, les comarques lleidatanes tornaran a ser l'epicentre del món sardanista i gaudiran d'una excel·lent oportunitat per transmetre tota la cultura i  tradició de la nostra dansa a les contrades i alhora, el patrimoni d'una de les ciutats amb més història de les nostres terres.

Per saber el que representa, el que pot aportar i el que espera rebre la capital de la Noguera d'aquest important esdeveniment, parlem amb el Sr. Jordi Ignasi Vidal, Paer de la ciutat de Balaguer.

Sr. Vidal, el consistori, i vostè com a Paer en cap, com afronten aquest nomenament?

Amb molta il·lusió i alhora amb molta responsabilitat. Som conscients que durant tot l'any 2021 els ulls del món sardanista i cultural del país estaran mirant a Balaguer. Això ens omple de satisfacció però també ens fa ser conscients de la transcendència d'esdevenir capital de la Sardana.

Perquè han apostat per aquest repte que representa organitzar Capital de la Sardana?

Creiem que Balaguer ha d'esdevenir una de les ciutats referents en el camp cultural de Ponent i del país en sentit ampli, a més és capaç d'organitzar esdeveniments de màxim nivell. La capitalitat de la Sardana era un objectiu per enfortir a Balaguer la cultura popular i alhora per situar en un lloc preeminent la ciutat en el marc cultural del país.

Sabem que és molt aviat per parlar de projectes, però de ben segur que s'han marcat alguns objectius. Quins serien aquests objectius?

És evident que per damunt nostre encara hi ha Perpinyà i Sant Feliu de Guíxols, i això podria fer pensar que no cal amoïnar-se de moment. Però res més lluny de la nostra voluntat, volem començar a treballar-hi, de fet ja hi hem començat a treballar amb dos objectius. Per una banda aconseguir l'excel·lència en els actes de caire nacional que hem de fer i van lligats a la capitalitat, i per altra banda sorprendre i implicar la ciutat en aquesta capitalitat. Volem que la sardana impregni Balaguer, i que Balaguer mitjançant la sardana es posicioni en l'àmbit cultural català.

Creu que organitzar Capital de la Sardana també pot ser un punt positiu per altres entitats culturals de la població?

N'estem convençuts, ja hem tingut converses amb associacions i col·lectius de la ciutat i tothom ha rebut molt favorablement la iniciativa, de fet, ja ens han començat a fer arribar propostes d'actes per a la capitalitat. Aquesta predisposició ens engresca i pensem que podrem ser uns dignes successors de les anteriors capitals i aportar, a més a més, la nostra manera de fer i entendre la cultura i el país.

En quin moment es troba la cultura popular a la ciutat?

La cultura popular és molt diversa, tot i això, la diagnosi global és bona. Hi ha feina a fer en molts camps i molta capacitat de millora. En això el món sardanista no és una excepció, tenim tres colles però vàrem perdre la Cobla Comtal, tenim la final del campionat de colles sardanistes però ens falta un aplec de referència, tenim molta acceptació de l'oferta sardanista però ens falta arribar als més joves. Tanmateix, estem decidits a fer-ho i disposats a treballar en cadascun d'aquests camps. 

Balaguer és coneguda en el món sardanista d'àmbit nacional per ser la seu de la gran final del Campionat de Colles Sardanistes de Catalunya. La capitalitat pot activar l'afició per la sardana a la ciutat?

És un avantatge de fer la Festa Major tan tardana, és el final de la temporada i podem gaudir de l'emoció i qualitat d'aquesta gran final, i n'estem orgullosos. La final del concurs de 2017 va donar lloc a una fotografia preciosa que va ocupar una pàgina central desplegable del diari Ara, el campionat i la seva ubicació són una combinació guanyadora. Respecte a l'activació de l'afició creiem que cal apropar la sardana a l'escola, com ja vàrem començar el curs passat, i fer una oferta prou interessant que permeti a molta més gent apropar-se a aquest món fascinant. A més, en el moment polític actual, volem demostrar que som un poble que vol avançar, i ho  demostrem ballant junts i agafats de les mans en una dansa col·lectiva.

Sr. Vidal, com a màxim representant de la ciutat també és el seu principal comercial. Que pot trobar el sardanista i visitant en general a l'arribar a Balaguer?

Per una banda una ciutat vertebrada pel riu Segre, un riu que dóna caràcter i que aporta natura al bell mig de la ciutat. Això permet que l'skyline de Balaguer sigui tan reconeixible i fotografiat. Per altra banda, el centre històric, bé cultural d'interès nacional, amb els seus carrers i places, les muralles andalusines i medievals, les esglésies de Santa Maria i el Sant Crist senyorejant la plana d'Urgell, el monestir cistercenc de les Franqueses, l'església i el claustre gòtic de Sant Domènec, el centre d'interpretació de l'or on podran buscar-ne i trobar-ne tant al centre com a propi riu, el museu amb la seva mostra fixa del passat i peces úniques a nivell mundial com l'harpia... També trobaran una ciutat amb una vida cultural i esportiva amplíssima, que sap treure suc dels equipaments dels quals la ciutat disposa. Evidentment, hi trobaran productes gastronòmics de qualitat amb una oferta envejable de restauració i l'excel·lent ‘coca amb samfaina' i els seus derivats, un mercat de dissabte amb més de 800 anys d'història, i un territori amb una oferta de natura i esports d'aventura amplíssima i de qualitat. En definitiva, una ciutat mitjana emprenedora i orgullosa del seu passat, alhora que confiada en el seu futur.

Agraïm al Sr. Jordi Ignasi Vidal la seva atenció i des del món sardanista li desitgem tots els èxits possibles i alhora, estem convençuts que Balaguer serà una excel·lent amfitriona com a Capital de la Sardana 2021.

La Capital de la Sardana és una iniciativa de la Confederació Sardanista de Catalunya amb la voluntat de promocionar i difondre el moviment sardanista en la societat i alhora crear sinergies amb altres entitats de caràcter cultural i festiu.

Els actes principals de la capitalitat són: Presentació de la Guia Sardanista d'Aplecs i Concursos, la Festa de Cloenda del Campionat de Catalunya de les colles sardanistes, el Campionat de Punts Lliures, la Trobada de Centres Cívics de la Generalitat de Catalunya i la trobada d'Escoles de Cobla entre els més destacats.

Balaguer serà la Capital de la Sardana després de les edicions d'Arenys de Munt (2013), Barcelona (2014), Calella (2015), Mollerussa (2016), Figueres (2017), Montblanc (2018), Perpinyà (2019) i Sant Feliu de Guíxols (2020)




0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA