Sardalleida

45 anys del Grup Sardanista Montserrat

45 anys del Grup Sardanista Montserrat
Autoria imatge: Joaquim Fabrés

El grup clou l'efemèride amb una Gran Festa de Germanor

Dansaires, familiars, amigues i amics del Grup Sardanista Montserrat de Lleida,  es trobaran el dissabte 16 de març en l'Espai Miravall (Juneda) per tal de celebrar, tots plegats, els 45 anys de la fundació de l'entitat sardanista en una diada festiva i participativa. La trobada clourà els actes de celebració d'aquest i important aniversari.

La festa s'iniciarà a 2/4 d'1 del migdia amb la rebuda i benvinguda als participants, i es perllongarà al llarg de tota la jornada amb tot un seguit d'activitats pensades i dissenyades perquè tothom trobi el seu espai participatiu. Un còctel de benvinguda fomentarà la dinàmica de coneixença entre els assistents els quals gaudiran d'un dinar de germanor a partir de 2/4 de 3 del migdia.

A les 5 de la tarda, els dansaires del Grup Montserrat, desfilaran amb els vestits que el grup ha lluït en algun moment de la seva trajectòria. Vestits de les colles de l'entitat, vestits d'assaig, de colònies i altres els quals recordaran a través de la vestimenta les diferents èpoques viscudes pel Grup.

Seguidament es procedirà a lliurar un record a tots els dansaires del grup com a reconeixement i agraïment per la tasca feta al llarg de l'any i per la seva participació en els concursos de colles sardanistes, tant del campionat organitzat per l'Acstell a la Territorial de Lleida, com en el d'àmbit català organitzat per la Uní de Colles sardanistes de Catalunya.

Inflables per als més petits i concert dels grups Pastorets Rock i Contraban posaran la nota festiva i musical. Entre concert i concert s'oferirà un refrigeri. Paral·lelament s'han organitzat un parell d'exposicions; una d'elles recull les pancartes del grup i dels aplecs de Lleida i una segona de fotografies de les persones que han passat per l'entitat al llarg de la seva història. Imatges que cada participant que ho desitgi, la pot portar a la festa per aquesta especial i emotiva exposició.

El Grup, entitat sense ànim de lucre, té com a objectius principals difondre i promoure la sardana i la cultura catalana, principalment entre els joves i infants, per tal de fomentar el seu coneixement i pràctica activa. Educar des del vessant de la difusió de la cultura popular i la sardana permet atansar els joves a una part important de la riquesa cultural i alhora, una manera diferent de gaudir dels temps de lleure. El grup es caracteritza per restar obert a tota mena de projectes i iniciatives tant d'àmbit local, provincial com nacional. 

El grup s'organitza com a esplai de lleure en el qual, l'ensenyament de la sardana, és l'eix vertebrador de les activitats. Els més petits, alhora que realitzen jocs i activitats d'esplai, aprenen a ballar sardanes i també, hàbits de participació en els concursos de colles.

Les actuals colles del Grup Sardanista Montserrat que participen en el Campionat de Colles Sardanistes de l'Acstell són: Dolç Infern en categoria gran, Guspira en categoria juvenil, Escarlata en categoria infantil i Dimoniets i Petits Dimoniets, els més petits del grup. Les colles també participen en els diferents concursos d'arreu del territori puntuables pel Campionat de Catalunya.


Fer menció que les colles Dimoniets, Escarlata, Guspira i Dolç Infern, són les actuals campiones del concurs de colles sardanistes del Campionat de la territorial de Lleida 2018 organitzat per l'Acstell. Colles que treballaran concurs a concurs per tal de mantenir el lideratge del campionat un any més.

El Grup Sardanista Montserrat va ser distingit amb el "Premi a Entitat Social" el passat 6 d'abril, en un acte institucional en el palau de la Llotja, organitzat per la Jove Cambra Internacional de Lleida en el marc de la setena edició dels Premis Lleidatans.

El grup sardanista està dirigit per una junta encapçalada per Adrià Romero com a president, Sara Queralt com a vicepresidenta, Marc Fillat, tresorer, Laia Bonjoch com a secretaria i amb el suport d'altres membres del grup com a vocals.

Els divendres a la nit és el torn d'assaig de la colla gran del grup i el dissabte a la tarda i en diferents horaris, assagen la resta de colles des dels més petits, alevins,  passant pels infantils i acabant a última hora de la tarda amb l'assaig dels juvenils.

El grup Sardanista Montserrat, a banda de les activitats setmanals d'assaig i aprenentatge de la sardana, cada colla organitza una sortida de cap de setmana individual i en indrets diferents de les altres. També organitzen les Colònies d'Estiu en diferents grups. Així els nens i nenes de 5 a 8 anys gaudeixen a l'estiu de 5 dies de connivències. Els d'edats compreses entre els 9 i 13 anys la durada de les colònies s'allarga a 10 dies, i els més grans participen en un camp de treball també de 10 dies de durada. El Grup Sardanista Montserrat és una entitat participativa en els actes de ciutat, com el Carnestoltes, la Castanyada, Sant Jordi, la Festa Major o el Cucalocum. 

Cal destacar també la participació de dansaires de les colles més grans en aplec sardanistes de les nostres contrades, amb exhibicions de sardanes de punts lliures i com a dinamitzadors de les trobades sardanistes. També les nombroses exhibicions de les colles més petites de l'entitat per tal de donar visibilitat al món sardanista en escoles i altres manifestacions.

El Grup Sardanista Montserrat es va fundar l'any 1973 encara que els seus inicis tenen lloc l'any 1971 amb la posada en marxa d'un curset d'ensenyament de sardanes en el col·legi Maristes Montserrat de la ciutat de Lleida. L'any 1972 es celebrava en el pati del mateix col·legi, el 1r. Campionat Sardanista Escolar. Aquest mateix any van participar en el concurs de Ponts i en la Festa Major de Lleida.

Agraïment

Des de Comunicació de la Federació volem agrair a la Laia i a la Rosa les atencions rebudes per tal de poder redactar aquest article i a les monitores, monitors, i als joves sardanistes que estaven assajant en el moment de l'entrevista, fer una pausa en la seva rutina d'assaig per poder plasmar en imatges el treball que realitzen. 

Com apunt final, la Rosa i la Laia ens van explicar que les deus ballen sardanes des de molt petites. La Rosa perquè a casa seva la sardana ja hi era present i la Laia perquè els seus pares la van apuntar a l'esplai sardanista. També la Rosa, com a sardanista veterana, ha ballat en diferents colles d'altres poblacions i la Laia sempre amb les colles del Grup Montserrat. I pels gustos a l'hora de ballar, la Rosa es decanta pels Punts Lliures i al Laia ho deixa amb un "depèn" .






0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA