Sardalleida

75 anys de l'Agrupació Sardanista de Juneda

75 anys de l
Autoria imatge: Joaquim Fabrés

L'entitat manté l'activitat sardanista des de la seva creació fins als nostres dies.

L'Agrupació Sardanista de Juneda celebra, a cavall entre els anys 2018 i 2019, els actes de commemoració del 75è aniversari de l'entitat que culminaran amb el lliurament del Premi Capital de la Sardana a la Continuïtat, atorgat per la Confederació Sardanista de Catalunya i que rebran el pròxim 14 de desembre en la ciutat de Perpinyà, en la Catalunya Nord, en el marc de la Capital de la Sardana 2019.

Els Premis Capital de la Sardana suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional.

Hem de destacar que l'Agrupació de Juneda, conjuntament amb l'Agrupació sardanista de Tàrrega, són les entitats sardanistes en actiu amb més antiguitat a la demarcació de Lleida. L'agrupació ha consolidat una agenda d'activitats anual i de forma  ininterrompuda al llarg de la seva trajectòria.

L'any 1943 es constituïa l'Agrupació Sardanista de Juneda de la mà d'en Salvador Julià. Altres noms al capdavant de l'entitat han estat Ramon Vallés, Ramona Guiu i Joan Carles Saltó, predecessors de l'actual junta formada per Miquel Soria, com a president, Joan Vallverdú com a tresorer, Remei Vilardosa, secretaria i les vocals, Montse Lahuerta i Enriqueta Garcia.

Una de les colles sardanistes destacades de la localitat i que va participar en nombrosos concursos del Campionat de Colles Sardanistes de la territorial de Lleida va ser la colla "Pep Ventura" formada en els seus inicis per M. Carme Santandreu, Jaume Torrent, Marisa Otto, Joan Cornudella, Ramona Pons, Ramon Cornudella, Ramona Guiu, Carme Rosinach i Claudi Mateus.

La Vila de Juneda va acollir l'any 1960 el primer concurs de colles sardanistes a la vila, puntuable pel campionat de la Territorial de Lleida, el qual es va dur a terme en més d'una trentena d'ocasions.  

Altes colles sardanistes amb les quals va comptar l'entitat van ser "Saltirons de joia" nascuda l'any 1974 i formada per joves de la vila, i "Arcs de Sant Martí" de l'any 2003 i formada per com a colla infantil.

Juneda, seu de les primeres jornades "Enganxa't"

L'agrupació de Juneda també s'ha caracteritzat per la seva voluntat participativa i organitzativa en activitats d'àmbit provincial i inclús d'arreu del país. La vila va ser la primavera del 2015, seu de les 1es Jornades Enganxa't, trobades de divulgació de la sardana organitzades per la Confederació Sardanista de Catalunya amb la participació de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida i l'Agrupació de Juneda. Les jornades, enfocades a tots els àmbits del sardanisme i gràcies a l'èxit de participació van repetir la segona edició el 5 i 6 de març de 2016 també a Juneda.

Ensenyament sardanista

La vila de Juneda també va ser la seu de la trobada Comarcal del Saltem i Ballem del curs 93-94 i la Trobada Intercomarcal del curs 2006-2007. També en l'ensenyament de la sardana als casals de la gent gran, la Trobada de Sardanistes Adults de l'any 2002 es va desenvolupar a Juneda.

L'Agrupació va col·laborar i en va ser la seu de l'organització de la 6a i 7a edició de les Jornades per a la formació de monitors sardanistes del programa Saltem i Ballem l'octubre de l'any 1995 i 1996.

Saltem i Ballem és el programa d'ensenyament de la sardana promogut per la Federació de Lleida per tal de difondre i promoure la sardana sobretot en nens i nenes en els centres escolars i a la gent gran en el Casals.

Altres esdeveniments destacats

Gràcies a l'empenta de l'Agrupació Sardanista, la vila de Juneda  es va proclamar Ciutat Pubilla de la Sardana el 9 de maig de 1975, entrant a formar part del llistat de Ciutats Pubilles que deixaren pas el 2013 al nou concepte de Capital de la Sardana.

Juneda també va ser la seu en dues ocasions de la Nit de la Sardana, concretament els anys 2001 i 2010. Aquesta trobada és l'acte cabdal de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida a les nostres contrades i aplega entitats, agrupacions, colles, monitors, jurats i resta obert a tot el món sardanista. Un acte, en el transcurs del qual es lliuren els premis del Campionat de colles sardanistes organitzat per l'Acstell i els dos màxims guardons de la federació, els premis Sardalleida i Rotllana.

L'any 2010, la Federació de Lleida va distingir amb el Premi Rotllana a la família Soria- Guiu i A l'Agrupació Sardanista de Juneda amb el Premi Rotllana als Aplecs.

Una data rellevant de la història de l'Agrupació, és sens dubte el 20 de novembre de 2010. En aquesta data, la vila va estrenar el Monument a la Sardana ubicat a la Plaça Catalunya i obra de l'escultor A. Borrell. Un gran monument en el qual la sardana és el cor de Catalunya.

39è Aplec de la Sardana Vila de Juneda

El pròxim diumenge 7 de juliol a partir de les 7 de la tarda la Pista Parc Alegria acollirà una nova edició de l'aplec de la sardana, Memorial Ramon Vallés i Ramona Guiu, organitzat per l'Agrupació i amb el suport de l'Ajuntament de Juneda i la col·laboració de nombrosos comerços de la vila. L'organització ofereix la possibilitat de sopar a tots els assistents en el transcurs de l'aplec així com sorteig de productes i regals. 

L'aplec de la sardana comptarà en la part musical amb la Cobla Jovenívola d'Agramunt i amb la participació de la colla veterana de competició Somnis del Pla de Mollerussa.

El primer aplec de la sardana, que es va organitzar a Juneda, data de l'any 1981.

Agenda d'activitats

L'Agrupació Sardanista de Juneda manté una activa agenda d'activitats al llarg de l'any. Un cop celebrat l'aplec, l'agenda continua amb la "Ballada de Sardanes a la Fresca" que se celebrarà el divendres 9 d'agost a les 9 del vespre en la Plaça de l'església amb la Cobla Lo Castell de Bellpuig. 

El 10 de setembre, vigília de la Diada nacional de Catalunya, se celebrarà una ballada i sopar a partir de les 9 del vespre.

Amb motiu de la celebració dels 75 anys de l'Agrupació, es va organitzar, el mes de novembre de 2018 un  concert de música amb la Cobla Contemporània. Gràcies a la bona acollida del concert, l'Agrupació es planteja una segona edició a una data per determinar en el mes de novembre d'aquest any 2019.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA