Sardalleida

Més de 125 actes sardanistes programats en les comarques lleidatanes

Més de 125 actes sardanistes programats en les comarques lleidatanes
Autoria imatge: Josep Blasi

La demarcació de Lleida compta una seixantena d'entitats relacionades amb el món sardanista

El món sardanista a les comarques lleidatanes és un dels moviments culturals que organitza més activitats al llarg de l'any i aconsegueix mobilitzar a un important sector de població. Segons dades de la Federació Sardanista de les comarques de Lleida, entitat que aplega a tot al sardanisme a les contrades de ponent, en l'actualitat consten amb activitat 33 associacions o agrupacions, 21 colles sardanistes de competició, 8 formacions de cobla estables, una vuitantena de monitors sardanistes i una vintena de jurats de concursos de sardanes.

El teixit associatiu sardanista es caracteritza per una intensa activitat marcada sobretot entre els mesos de març a novembre. Aquesta activitat queda reflectida en una agenda que per aquest any 2019 recull, al dia d'avui, 125 actes sardanistes arreu de les contrades de Ponent. A tal d'exemple, des de primers d'any fins a finals de juliol, i només comptabilitzant ballades de sardanes, s'han dut  a terme 72 audicions en tota la demarcació lleidatana.

L'agenda de la federació també recull per aquest any els 14 concursos de colles sardanistes pertanyent al Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma organitzat per l'Acstell i els 21 Aplecs de la Sardana amb la col·laboració de la Coordinadora d'Aplecs de la Sardana de les Comarques Lleidatanes. També s'han dut a terme les trobades sardanistes de centres escolars a les ciutats de Lleida i Mollerussa, amb la participació de més de 800 escolars, i les dues trobades del programa d'ensenyament de la Sardana del Saltem i Ballem que en aquesta edició s'han celebrat a les viles de Bellpuig, en al trobada infanti, i Almacelles en la trobada d'adults.  

Les cobles també tenen un paper molt rellevant en la programació sardanista. A banda d'aportar la part musical en els aplecs i en la majoria de ballades, també ofereixen concerts de sardanes o de música adaptada a les característiques de la formació musical. Una desena de concerts amb La Cobla com a protagonista se celebraran al llarg de l'any. 

A principis de tardor es posa en marxa tot el programa d'ensenyament del Saltem i Ballem a les escoles amb la programació de les classes que es