Sardalleida

Arnau Tordera, premi Rotllana 2019

Arnau Tordera, premi Rotllana 2019
Autoria imatge: Arnau Tordera

El cantant del grup "Obeses" recollirà el guardó en el transcurs de la Nit de la Sardana

Arnau Tordera, cantant, guitarrista i compositor del grup de música moderna "Obeses" serà distingit per la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida amb el premi "Rotllana". El cantant rebrà el guardó en el transcurs de la Nit de la Sardana que tindrà lloc el pròxim dissabte 16 de novembre en la vila de Bellcaire d'Urgell.

El premi Rotllana és un guardó únic que la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida atorga a persones o entitats vinculades o no directament al món sardanista però que, amb les seves activitats quotidianes, col·laboren a difondre i normalitzar la sardana, i alhora, contribueixen a projectar el món sardanista fora del seu àmbit d'actuació.

El primer contacte amb la sardana i la cobla va ser de petit en el seu poble natal, Tona. Però l'estreta i molt productiva relació amb la sardana i els instruments de cobla fa el gra pas amb l'estrena de la seva primera sardana "La Ben Plantada" l'any 2011 i que és una de les composicions del segon disc del grup musical Obeses que porta per nom "Zel". Tordera inclou la sonoritat de la tenora i el flabiol en l'espectacle d'en Jordi Lara "Els nàufrags feliços" l'any 2014. L'any següent, participa en l'obra col·lectiva "Trencadís", escrita per a cobla i estrenada amb motiu del 75è aniversari de l'assassinat del president Lluís Companys. 

Conjuntament amb l'intèrpret de tenora, en Magí Canyelles, porten a l'escenari l'espectacle "Les cançons seran sempre nostres" amb l'ús de la tenora en expressions tímbriques molt característiques de la música contemporània.

Sens dubte però, el gran ressò de tota aquesta experimentació arriba al seu cim amb el gran concert d'Obeses amb la Cobla Berga Jove i el Cor d'Obeses estrenat en el prestigiós festival de música "Amb so de cobla" que es va celebrar a Palamós del 7 a l'11 d'agost d'aquest 2019. Un espectacle en el qual el so de les tres formacions es mescla per crear una sonoritat única i innovadora. Al llarg del concert, els temes de la discografia d'Obeses, arranjades per Arnau Tordera per l'ocasió, se li sumen els timbres característics de la cobla. A la contra, també en el concert, es van interpretar icòniques sardanes reinterpretades pel conjunt de la formació.

La cerca de nous sons, amb la cobla com formació base, amb mescles amb altres grups d'estils musicals diferents és una clara aposta per part de nous músics i compositors per portar més enllà la formació catalana, fora de les tradicionals audicions i valorar uns instruments amb una sonoritat i timbre tan especial com la tenora o el tible.

L'èxit assolit pel concert ofert en el certamen musical "Amb so de cobla" de Palamós va propiciar el fet d'exhaurir les entrades pocs dies després de posar-se a la venda pel concert ofert l'11 d'octubre en el marc de la Fira Mediterrània de Manresa, esdeveniment que al llarg dels seus 23 anys de trajectòria s'ha convertit en el mercat estratègic de les propostes artístiques que utilitzen l'arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu.

Arnau Tordera, nascut a Tona, és llicenciat en Filosofia per la UAB i format com a compositor a l'Escola Superior de Música de Catalunya i en el Taller de Músics o rep una formació transversal com arranjador i instrumentista de guitarra.

De la seva trajectòria musical destaquen els cinc discs amb el grup "Obeses", l'òpera-rock "Verdaguer, ombres i maduixes", "Les cançons sempre seran nostres" premi Teresa Rebull com millor projecte de producció musical en cultura popular i tradicional conjuntament amb el tenora Magí Cañelles. Com a compositor ha escrit obres per encàrrec de l'Orquestra Simfònica de Barcelona, l'Orquestra de Cambra de Terrassa 48 i el Cor de Cambra del Palau de la Música entre altres.

EN les últimes edicions, els guardonats amb el premi Rotllana han estat l'escriptor i periodista Martí Gironell, la il·lustradora Pilarin Bayés, la periodista Pilar Rahola o l'actor Toni Albà. 
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA