Sardalleida

Marcel·lí Teixidó i Rafel Calvet, 40 anys com a jurats sardanistes

Marcel·lí Teixidó i Rafel Calvet, 40 anys com a jurats sardanistes
Autoria imatge: Federació Sardanista de les Comarques de Lleida

L'equip de jurats de concursos de colles sardanistes a Lleida està format per 23 persones

Segurament que la tasca més feixuga en qualsevol concurs és la que porta a terme el jurat. Els concursos de colles sardanistes no en són una excepció i la tasca desenvolupada per aquestes 23 persones que conformen l'equip de jurats sardanistes a la terra Ferma no és gens fàcil i molts cops, no exempta de polèmica. Aquest fet però no afecta el respecte, des del món des de les colles de competició, cap aquesta figura necessària per qualificar i avaluar el treball i l'excel·lent nivell sardanista que demostren les colles lleidatanes concurs a concurs.

Un equip de jurats però que en aquesta edició, en alternança entre concursos, ha comptat amb la participació d'una quinzena del total del grup que forma el gruix de l'equip. 


Per parlar de l'àrdua tasca desenvolupada pels jurats, entrevistem a dues persones que han dedicat molts anys i molts esforços a la sardana, primerament com a sardanistes, integrants de colles i des de fa molts anys, encapçalant l'equip de jurats. Parlem amb en Marcel·lí Teixidó i en Rafel Calvet, responsables entre altres de la constitució de l'Acstell l'any 1975.

Pregunta: Marcel·lí i Rafel, quants anys porteu com a jurats sardanistes?

  • Rafel i Marcel·lí: Tots dos més de 40 anys cadascú.

P: Vosaltres veniu del món de colla, quins són els canvis més destacats en els últims anys?

  • R i M: Volem fer constar que ambdós venim de 9 anys de sardanes de carrer, uns 15 anys de colles i la resta com a jurats. Potser el canvi més rellevant és que abans les sardanes eren de 10 tirades i ara són de 7. Un altre aspecte a tenir en compte és la preocupant falta de colles i l'edat cada cop més gran dels dansaires.

P: Entrem en un tema molt espinós. En el moment d'avaluar una colla, que prioritzeu?

  • R i M: Tenim molt en compte tot el conjunt: la interpretació musical per part de la colla, les errades de repartiment, l'estil estètic (vestimenta, el port...), etc.

P: Quins consells podeu donar a una colla per poder-la puntuar millor?

  • R i M:- Tenim clar que els assajos són prioritaris per tal d'obtenir els resultats desitjats.

P: Considereu que  la tasca del jurat és prou reconeguda?(Entre mirades amb molta complicitat i rialles amagades...)

  • R i M: No, el contrari, sempre hi ha algú que s'enfada.

P: Amb la vostra experiència, quines millores creieu que s'haurien d'introduir dins els concursos de colles?

  • R i M: Aprofitar els cursos d'ensenyament de la sardana del pla "Saltem i Ballem", motivar als balladors i incentivar la creació de noves colles.

P: Hi ha relleu en l'equip de jurats?