Sardalleida

Premi Capital de la Sardana per l'Agrupació Sardanista de Juneda

Premi Capital de la Sardana per l
Autoria imatge: Capital Sardana

Els premis es van lliurar el dissabte 14 de desembre a Perpinyà

El teatre l'Archipel de Perpinyà, va ser las eu de la presentació de la Guia Sardanista 2020 i del lliurament dels premis Capital de la Sardana 2019. Les entitats i personalitats lleidatanes distingides amb un d'aquests premis van ser per l'Agrupació Sardanista de Juneda, Premi Continuïtat, pels seus 75 anys de trajectòria. EL guardó va ser recollit per Miquel Sória, president de l'entitat. També es va distingir en la categoria "Foment d'Estudis Sardanistes" a l'Ajuntament de Bellpuig per la Beca Josep M. Bernat i Colomina per a joves instrumentistes de cobla que atorga conjuntament amb l'Associació Músics per la Cobla. Aquesta beca es va convocar per primera vegada fa 25 anys per iniciativa de l'Ajuntament i de l'Associació Amics de Josep M. Bernat.

En la mateixa categoria també va ser premiat, Josep Maria Simón i Aubernipel pel seu estudi "La sardana en el currículum escolar, com fer-ho possible?" que descriu la possibilitat de dur a terme un treball interdisciplinari i cooperatiu en el cicle superior d'educació primària per mitjà de l'aprenentatge de la sardana.

Els Premis Capital de la Sardana es divideixen en dues categories: Medalles al Mèrit i Premis. En la categoria de Medalla al Mèrit Sardanista per Santi Ferrerfàbrega i Estradera, la Medalla al Mèrit Musical per a  Marc Timón i Barceló, i la Medalla al Mèrit de la Dansa per a Josep Clos i Blanco.

Els premis Capital de la Sardana 2019 van distingir en la categoria "A la Dedicació", a Ramon Julià i Massaguer, Jaume Pagès i Canaleta i Rosa Maria Soler i Olivella. Els premis a la "Continuïtat" van ser per: l'Agrupació Sardanista de Juneda pels seus 75 anys, l'Agrupació d'Aplecs de les Comarques Gironines pels seus 50 anys, l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu pels seus 50 anys, l'Aplec de Badalona pels seus 75 anys,  l'Aplec de Primavera de Torelló pels seus 50 anys, al concurs de colles de Palamós pels seus 75 anys, el concurs de colles de Vilanova i la Geltrú pels seus 50 anys i el concurs de colles de Lloret de Mar pels seus 50 anys.

En la categoria que distingeix la tasca de difusió en els Mitjans Audiovisuals, els premiats van ser: Josep Loredo i Moner, pel seu blog  http://fotosformacionsmusicalsdecatalunya.blogspot.com/.

Al cineasta Ventura Pons i Sala, director de la pel·lícula Miss Dalí, en la qual es pot veure dues vegades una ballada de sardanes i en altres escenes la banda sonora també és de sardanes.

I al disc "Perfum mediterrani" de la cobla Mil·lenària, fruit de la tria pedagògica amb què actua habitualment aquesta cobla per tal de no oblidar els grans autors catalans i donar suport a la creació, Interpretant noves composicions de qualitat que es projecten cap al futur.

Els reconeixements a la "Promoció i Difusió" per Jordi Prat i Coll, per l'adaptació i direcció de Jocs Florals a Canprosa, en què s'inclou la sardana És la Moreneta, cantada i ballada amb una coreografia lliure. I per "Iniciatives Renovadores" a l'Agrupació Cultural Folklòrica Olesa Sardanista per la renovació, transversalitat i manera de tractar i difondre els nombrosos actes sardanistes que organitza.

Els Premis Capital de la Sardana suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La Comissió Capital de la Sardana és l'encarregada d'atorgar-los segons unes categories establertes després de recopilar, proposar i analitzar les diverses propostes presentades.

Sant Cugat del Vallès serà la Capital de la Sardana 2022

En el transcurs del lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2019 es va donar a conèixer que, Sant Cugat del Vallés serà la Capital de la Sardana 2022. Les anteriors edicions es van celebrar en Arenys de Munt (2013), Barcelona (2014), Calella (2015), Mollerussa (2016), Figueres (2017), Montblanc (2018), Perpinyà (2019) Sant Feliu de Guíxols (2020) i Balaguer (2021). En aquest sentit, la comissió de Capital de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols 2020 ha presentat el projecte en què hi destaca la figura dels compositors Juli Garreta, Lluís Lloansí i Josep Maria Vilà i Gandol; del president de la Generalitat de Catalunya a l'exili, Josep Irla o del mecenes Josep Patxot. L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ha destacat que estan treballant per portar la sardana a les escoles i els barris de tota la ciutat per "passar l'examen amb nota". De la seva banda, l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, ha remarcat que el projecte l'han encapçalat tres dones i, en aquest sentit, ha demanat més dones a les cobles i més homes ballant sardanes. També ha indicat que ser Capital de la Sardana "és un reconeixement de ciutat compartit per tots" i que "la sardana i la cobla cal que tinguin també el reconeixement que es mereixen".

Presentació de la Guia Sardanista 2020

En el mateix acte es va presentar la Guia Sardanista 2020, llibret de referència del món sardanista amb les activitats més destacades que tindran lloc al llarg del 2020. A la Guia Sardanista d'enguany hi consten fins a 155 aplecs de sardanes, 54 concursos de colles de sardana esportiva i 4 concursos individuals de sardanes revesses, escampats per Catalunya, Andorra i el Nord de Catalunya. La Guia Sardanista també inclou un llistat ordenat per territoris amb d'altres esdeveniments sardanistes d'interès com poden ser ballades, concerts, diades del soci, etc. Malgrat tot, s'hi recull només una petita part dels més de 3.000 esdeveniments sardanistes que se celebren cada any al llarg de tot el territori. Així mateix, la Guia Sardanista 2020 proporciona informacions d'interès com ara el contacte de 46 cobles en actiu i 6 colles sardanistes de competició perquè qui vulgui les pugui contractar per a les seves activitats.

A l'esdeveniment hi ha assistit la tinent d'alcalde de Perpinyà, Danièle Pages; l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas; l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla; la Directora de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Blasco; el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, entre d'altres autoritats municipals i representants del món de la sardana.

Informació publicada en el www.portalsardanista.cat
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA