Sardalleida

L'any 2019 tanca amb un positiu balanç sardanista

L
Autoria imatge: Federació Sardanista de les Comarques de Lleida

La consolidació de noves activitats reafirma l'estabilitat del món sardanista en les contrades lleidatanes

Més de 150 actes sardanistes s'han dut a terme al llarg de l'any 2019 en les comarques de Lleida. Una xifra que es manté en els últims anys i que, malgrat el tancament d'alguna agrupació, es recupera amb noves entitats i activitats.

Aplecs de la Sardana, concursos de colles emmarcats en el Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma, ballades, concerts i l'ensenyament de la nostra dansa amb cursos organitzats per les agrupacions o dins del programa Saltem i Ballem reafirmen l'interès per mantenir i difondre la dansa catalana per part d'un important  sector de la població.

Fem balanç anual en aquesta última publicació de la pàgina sardanista d'aquest any 2019. Entrevistem a en Carles Vall, president de la Federació Sardanista de les Comarques Lleidatanes. 

Pregunta:

Carles, arribem a fi d'any i és obligat mirar un xic enrere per fer balanç d'aquest any que acomiadem. Quin seria el fet més destacat?

Carles:

N'hi ha uns quants però jo destacaria el manteniment de les activitats, les noves colles joves que s'han incorporat al campionat i el salt qualitatiu de la comunicació amb la nova pagina web, el manteniment de las pàgines Sardanejant i Sardalleida i la gran tasca en xarxes socials.

Pregunta:

Parlem una a una de les seccions de la Federació. Comencem pel Saltem i Ballem. Els últims anys marca una tendència a l'alça tant en el nombre d'alumnes participants com en escoles. Creus que es consolidarà aquesta tendència?

Carles:

El Saltem i Ballem es un sector que s'ha de treballar molt cada any i que no és fàcil mantenir els alumnes inscrits. Enguany s'han incorporat escoles noves i a hores d'ara sóc optimista. Vull destacar el treball realitzat per professionalitzar els monitors.

Pregunta:

Aplecs de la Sardana. Malgrat que s'ha produït alguna baixa aquest 2019, també es contemplen noves trobades.

Carles:

I tenim alguna població nova interessada en fer aplec. S'està treballant en la manera de dinamitzar-los per poder engrescar gent jove i per evitar duplicitats.

Pregunta:

Concursos de colles sardanistes. També el Campionat manté el nombre de concursos per aquest 2019. Sembla però que la manca de dansaires masculins pot condicionar el futur d'aquestes activitats?

Carles:

Es un sector amb molt enrenou. S'han de buscar nous jurats, intentar espaiar els concursos i aclarir i unificar conceptes. Des de l'ACSTELL s'han de mimar mes les colles i saber motivar-les i animar-les a participar en els punts lliures. Tanmateix el futur sembla assegurat.

Pregunta:

Tot just fa un més, celebràvem la Nit de la Sardana 2019. Una festa que va comptar amb una important participació i nombroses novetats. Quin balanç en feu des de la junta de la Federació.

Carles:

Certament positiu amb les novetats incloses enguany que van aconseguir que participessin tots els assistents al sopar i que prèviament va aplegar un nombre important de joves que van gaudir de jocs i van animar la festa. Vull destacar la participació de la colla Flama Catalana de Bellcaire i dels nens de la població. I també l'actuació del Sextet de cobla que va ser extraordinària.

Pregunta:

Sembla però que un tema que no s'acaba d'entendre per un sector sardanista és els paràmetres per escollir el Premi Rotllana. Ens pots explicar-los?

Carles:

Des de fa uns anys es va fixar els criteris d'aquests premis que s'han anat repetint les darreres Nits de la Sardana i que són que el premi Sardalleida és per una persona o entitat de les nostres terres que hagi destacat en el seu àmbit amb aportacions innovadores i el Rotllana és per una persona o entitat mediàtica i amb carisma que contribueixi a donar una projecció nacional al sardanisme lleidatà encara que no pertanyi a les nostres comarques.

Pregunta:

Quina relació manté la Federació de Lleida amb les institucions de la província? I amb altres entitats sardanistes d'àmbit nacional?

Carles:

Al meu entendre són bones o, si mes no, ho intentem. Estem sempre oberts a qualsevol consulta i assessorament i ells, en general, tenen la predisposició de col·laborar.

Pregunta:

Un petit al·legat final?

Carles:

Abans voldria donar les gràcies a tots els sardanistes pel comportament exemplar que han tingut durant l'any, continuant fidels i constants setmana rere setmana participant en les nombroses ballades, aplecs, concursos i cursets a tot el territori, disposats sempre a gaudir de la Sardana i a reivindicar l'amor al país. Des de la Federació ens hem esforçat molt en mantenir i incrementar les activitats i en general ho hem aconseguit però això no exclou que hem d'intentar millorar en molts aspectes i per això la nostra voluntat és fer autocrítica permanent per aconseguir aquesta millora.

................................................

La Federació Sardanista de les Comarques de Lleida és una entitat de 2n grau que actua com a paraigües de les 36 entitats o agrupacions sardanistes afiliades, dona suport en temes burocràtics, assessora en qualsevol tema relacionat amb el moviment associatiu i del món sardanista i fa de pont entre les entitats i institucions.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA