Sardalleida

Més de 150 aplecs sardanistes programats per aquest 2020 arreu del país

Més de 150 aplecs sardanistes programats per aquest 2020 arreu del país
Autoria imatge: Agrupació Sardanista Tàrrega

La demarcació de Lleida en celebrarà una vintena

Els aplecs de la sardana que se celebren en viles i ciutats són de ben segur, les manifestacions més populars del moviment sardanista arreu del país. Segons consta en l'edició per aquest any 2020 de la Guia Sardanista, se'n celebraran fins a 155 al llarg de l'any i del territori. 

Copsem el moment actual vers aquestes populars trobades sardanistes amb Joan Ventura, president de la Unió d'Aplecs de Catalunya i amb Ester Llovera, presidenta de la Coordinadora d'Aplecs de la Sardana de les Comarques Lleidatanes. 

Pregunta: 

Joan, 155 aplecs de la sardana programats per aquest 2020, és una bona dada?

Joan Ventura:

La veritat és que sí, doncs el nombre d'aplecs es manté similar si bé cada any hi ha alguna baixa, any rere any hi ha nous aplecs que sorgeixen i cobreixen les baixes.

P: Que ha aportat la Unió d'Aplecs en aquests primers mesos de la seva trajectòria en l'àmbit dels aplecs?

J: En els primers mesos hem canalitzat les ajudes de la Generalitat a les quatre demarcacions d'aplecs i ara treballem, entre d'altres, per sumar esforços amb la Confederació per aconseguir un major i millor finançament per als nostres actes.

P:Com a coneixedor del territori, quines són les diferències organitzatives més destacades entre demarcacions?

J: Sota el nom ‘Aplec de la Sardana' hi ha diferències evidents territorialment parlant, sobretot pel que fa al nombre de cobles participants. En el cas de Tarragona i Lleida, amb només una cobla ja es considera Aplec de la Sardana mentre que a Barcelona, en una de les sessions (matí, tarda o nit) , almenys hi han de participar tres cobles. A Girona, la normativa de la demarcació exigeix la participació de dues cobles al matí i tres més a la tarda. A Lleida hi ha també altres aspectes com oferir un sopar en aplecs de tarda i nit. 

P: Aquesta diversitat és positiva o hauria de tendir a una uniformitat territorial?

J: Seria interessant tendir a una major uniformitat territorial per aconseguir també una major participació interterritorial; això és que una persona per anar a un aplec o a un altre, no sigui un escull determinant el nombre de cobles, posem per cas. Però actualment, a nivell econòmic és impossible, si bé és cert que tendim poc a poc a una major uniformitat fruit del treball en conjunt.

P: Es parla molt de dignificar els Aplecs? A què es refereix?

J: Dignificar significa oferir qualitat, tan interna com externa. Això significa que qualsevol persona aliena a la sardana, si apareix en un aplec s'endugui una bona impressió. Parlem d'organització i d'imatge, en detalls com megafonia, serveis (wc, bar, cadires, taules) o senzillament en oferir una presentació acurada de l'acte (i curta!). Un detall que sovint se'ns passa per alt és que utilitzem sovint la Senyera, la nostra bandera nacional, com  a faldó d'escenaris o d'estovalles. Són coses senzilles de canviar que reverteixen en una imatge més digna.

P: Quines són les accions immediates per part de la Unió d'Aplecs?

J: Com he dit abans, aconseguir més finançament econòmic d'institucions i empreses diferents i  sobretot trobar un patrocinador que englobi els 155 aplecs. D'altra banda, estem treballant per tenir un conveni que ofereix als aplecs disposar del servei d'ambulància per evitar ensurts i mals majors i així organitzar i ballar amb tranquil·litat.

.....................................................

Pregunta:

Ester, una vintena d'aplecs per aquest 2020 en la demarcació de Lleida, quina valoració en podem fer?

Ester Llovera:

El nombre d'aplecs a les nostres comarques es va mantenint per això cal agrair la il·lusió i l'esforç que les agrupacions de cada localitat esmercen en l'organització dels seus actes sardanistes i la col·laboració de les institucions que ho fan possible . Ara bé, d'una banda ens preocupa que algunes agrupacions tenen dificultats per trobar relleu i això fa perillar la seva continuïtat. Enguany, per exemple, hem perdut l'aplec de Torregrossa havent assolit la vint-i-cinquena edició. Per altra banda ens satisfà poder anunciar que s'inicien noves convocatòries, com és per exemple l'aplec a Pons. 

P: Hi ha prevista alguna trobada d'organitzadors d'aplecs com en anteriors anualitats?

E.Ll: Les trobades que hem anat fent els darrers anys han tingut una bona acceptació per part dels organitzadors d'aplecs, i per això la nostra intenció és mantenir-les perquè és l'espai en el qual podem compartir inquietuds i posar en comú noves iniciatives.

P: La innovació és una assignatura pendent?

E.Ll: És veritat que les innovacions en el món de la sardana i, m'atreviria a dir que en el món de la cultura tradicional, troben reticències. Tot i així crec que cal anar repensant els models dels actes sardanistes i dels aplecs en particular per fer-los atractius al públic, especialment al jovent. 

P: Com a tresorera de la Unió d'Aplecs de Catalunya, quina visió en tens de la resta de trobades que s'organitzen arreu del país?

E.Ll: Tot i que som un país petit, cada territori és singular i manté la seva pròpia manera de fer. La diversitat és enriquidora i cada demarcació crec que ha de continuar amb la seva manera de fer. La Unió d'Aplecs segurament no ha de ser un ens uniformitzador sinó que ha de potenciar l'organització dels aplecs en cada territori i vetllar perquè siguin coneguts i valorats arreu com una important manifestació de la nostra cultura i les nostres tradicions.

P: Creus que seria bo desestacionalitzar el calendari d'aplecs? Perquè no se'n programa cap en la demarcació de Lleida els mesos de tardor i hivern?

E.Ll: És veritat que els aplecs es concentren en l'època de bon temps. En certa manera és lògic perquè, en tractar-se d'actes a l'aire lliure el que es vol garantir és que es puguin celebrar sense que la meteorologia ho impedeixi. Actualment les poblacions disposen d'equipaments que permetrien programar-los en temporada de tardor i fins i tot, a l'hivern. És un tema que estaria bé abordar amb els organitzadors d'aplecs!

Moltes gràcies a en Joan Ventura i a l'Ester Llovera. Totes les dates dels aplecs les podeu trobar en les pàgines web i xarxes socials de la Federació de Lleida i la Confederació de Catalunya.

Confederació Sardanista de Catalunya

Federació Sardanista de les Comarques de Lleida
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA