L'efemèride coincideix en un gran moment del grup agramuntí
El grup Sardanista Estol d'Agramunt celebra aquest primer de maig els vint-i-cinc anys de la seva fundació. Uns anys en els quals el GSE, ha treballat en el desenvolupament de la sardana, la seva difusió i projectant el nom d'Agramunt i de les Terres de Ponent arreu del país i fora de les nostres fronteres..
Un grup format actualment per tres colles sardanistes, Estol-Espígol, Estelats i Esbarzer, amb un total de 65 dansaires en actiu amb edats compreses entre el 13 i 39 anys. Més de 115 dansaries, han format part del grup al llarg de la seva trajectòria. El grup agramuntí també compta amb 6 monitors/es acreditades en el programa Saltem i Ballem. En l'actualitat la Junta està formada per 11 persones amb en Jordi Llorens al capdavant.
Us convido a llegir el resum d'aquests vint-i-cinc anys de la mà del Grup Sardanista Estol:
L'1 de maig de 1995, una colla de nens i nenes debutaven al concurs que aleshores se celebrava a Anglesola. Ho feien de la mà de l'Antonieta Tella, ànima fundadora d'aquest Grup que ja arriba als vint-i-cinc anys.
Com a resultat dels cursos del Saltem i Ballem, i després de mesos i mesos d'assajos, els aleshores nens i nenes van començar amb il·lusió un projecte que a poc a poc va anar madurant. La il·lusió dels petits, la paciència de l'Antonieta i el suport dels pares i mares, van fer que el projecte anés creixent, i la colla s'anés convertint en el temps en un referent; per la seva forma de ballar, per la seva forma de veure la sardana, de fer els aires, per la potència d'aquelles cames joves, i com no, pel fet d'incorporar els punts lliures com a punt essencial, donant-los-hi una empenta definitiva a les nostres contrades i agafant un signe d'identitat que encara marca totes les colles del Grup.
Amb la primera colla ja consolidada, l'Estol, apareix el 1998 la segona colla del Grup, l'Espígol. La segona fornada s'emmiralla amb els seus "germans" grans i van fent també el seu camí, ple d'assajos i treball però també d'amistat i bons moments. L'Antonieta, amb alguna ajuda, n'és també la monitora i combina les dues colles durant uns anys.
Les dues colles participen en els campionats de colles, fan exhibicions per tot Catalunya, sortides, estades i viatges entre altres activitats. Alguns dansaires en van marxant, però altres de nous s'hi van incorporant. Aquesta ha estat sempre la tònica del Grup: gent que ho deixa per diversos motius (estudis, feina, residència, etc.) però que se supleix amb noves persones carregades de ganes de ballar sardanes, i formar part del GSE.