Sardalleida

Primera reunió presencial de la junta de la Federació

Primera reunió presencial de la junta de la Federació
Autoria imatge: Joaquim Fabrés

L'assemblea general ordinària de l'entitat i sectorials tindrà lloc el diumenge 19 de juliol

EL passat dilluns 29 de juny va tenir lloc la primera reunió presencial de la junta de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida en la seu de l'entitat després del llarg període de confinament provocat per la pandèmia de la Covid-19.

En la reunió, amb la presència dels representants de la resta de sectorials, Associació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes (Acstell), la Coordinadora d'Aplecs de la Sardana de les Comarques de Lleida i del programa d'ensenyament Saltem i Ballem, es va fer balanç de què ha significat la crisi sanitària i la represa de l'activitat en el món sardanista lleidatà.

Aplecs de la sardana en la demarcació de Lleida

La publicació del decret d'estat d'alarma va coincidir amb l'inici del gruix de l'agenda sardanista, la qual coincideix amb l'arribada de la primavera i el bon temps. Aquest fet ha provocat la cancel·lació d'onze aplecs de la sardana fins a mig agost i la transformació en concert d'altres tres. Segons Ester Llovera, presidenta de la Coordinadora d'Aplecs, encara no s'ha pogut celebrar cap trobada sardanista en el seu format tradicional aquest any 2020, amb el consegüent cost econòmic i social que representa.

A data d'avui s'han suspès els aplecs de la sardana de Preixana, Tàrrega, Mollerussa, Almacelles, Torres de Segre, Alpicat, Agramunt, Andorra la Vella, Juneda, i Organyà. Les trobades sardanistes de Rosselló, Bellvís, Arbeca, s'han transformat en format concert i queda pendent la decisió de l'Agrupació Sardanista de Bell-lloc respecte a la seva trobada. Des de la Coordinadora s'estarà atent a les noves normes sobre la realització d'esdeveniments que publiquin els diferents departaments de la Generalitat i també en el PROCICAT, per tal d'informar de manera puntual a les agrupacions i entitats organitzadores d'aplecs.

Es mantenen en l'agenda els aplecs de Ponts, Alguaire, Bellpuig, Lleida i Vilanova de Bellpuig.

Els concursos de colles sardanistes

El campionat de colles sardanistes de la territorial de Lleida organitzat per l'Acstell també s'ha vist afectat per l'estat d'alarma amb la suspensió de nombrosos concursos.

Aquest anys només s'han pogut realitzar els concursos de Ponts i Almacelles, ja que van tenir lloc abans de la propagació del virus i el decret d'estat d'alarma. S'han vist afectats els concursos de Mollerussa, Lleida, Linyola, Agramunt, Ivars d'Urgell i Golmés. 

Albert Massagué, president de l'Acstell, creu que, amb les mesures actuals i les noves que es vagin publicar, fan pensar a poder organitzar els concursos que arrancaran de nou el mes de setembre, respectant totes les mesures sanitàries i de seguretat pertinents.

Massagué confirma que ha rebut respostes molt positives en els primers contactes mantinguts amb les entitats de Vilanova de Bellpuig, Tàrrega, Les Borges Blanques i Cervera, pel que fa a la valoració de la realització dels concursos en les respectives poblacions. En l'àmbit nacional, recordar que es va cancel·lar el Campionat Bàsic de Catalunya i es manté el Campionat de Punts lliures el 29 de novembre però sense confirmar la seu de l'esdeveniment.

Pròxima edició del programa d'ensenyament de la sardana "Saltem i Ballem"

La Federació va informar amb anterioritat de l'enviament i publicació de les noves bases per participar en els cursos i tallers d'ensenyament de la sardana promoguts per la sectorial del Saltem i Ballem responsable de l'ensenyament sardanista de la Federació.

En aquesta edició s'han hagut de cancel·lar la Trobada Intercomarcal Escolar prevista pel 25 d'abril a Vilanova de Bellpuig i la suspensió de la 27a edició de la Trobada de Sardanistes Adults que estava programant pel diumenge 21 de juny en el marc del 3r. Aplec de la Sardana d'Alpicat.

Montse Carulla, en representació de Saltem i Ballem, comenta que, amb el tancament de les escoles no es va poder dur a terme el programa en el qual participaven més de 1.400 alumnes. Aquesta assenyalada edició, la trentena, volia ser quelcom més que una trobada sardanista tradicional i per aquest motiu, el programa es complementava amb grups d'animació i teatrals.

A principis de setembre, amb l'inici del curs escolar es farà una primera aproximació al nombre de centres i alumnes que participaran aquest any. Les entitats sardanistes i els ajuntaments de Vilanova de Bellpuig i Alpicat han manifestat el seu interès a revalidar la seva opció a ser les seus de les trobades sardanistes pel 2021. També s'espera la continuïtat del programa i Trobada Sardanista de Centres Educatius de Mollerussa. 

Assemblea general programada pel diumenge 19 de juliol

La junta de la Federació va decidir convocar l'assemblea general ordinària pel diumenge 19 de juliol a les 11 del matí a la Sala Polivalent de l'Amistat de Mollerussa. El fet de realitzar la trobada en diumenge es va decidir per tal de no coincidir amb el concert de Bellvís previst el dia 18 o el d'Arbeca el dissabte 25 de juliol. 

Segons Carles Vall, president de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, el format serà el mateix dels últims anys amb la inclusió també de les assemblees de l'Acstell, la Coordinadora d'Aplecs, Saltem i Ballem i Federació. També es preveu disposar d'informació més detallada pel que fa a l'organització d'esdeveniments i les mesures que s'hauran d'aplicar. 

Vall va comentar els canvis originats en el si de la Confederació arran de les últimes eleccions amb el relleu al capdavant de l'entitat i altres vocalies i presidències.  
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA