Sardalleida

Homenatge a Pilar Torrades

Homenatge a Pilar Torrades
Autoria imatge: Joaquim Fabrés

Inaugurat un mural dedicat a les tradicions populars de Vilanova de Bellpuig

Pilar Torrades, sardanista i activista cultural de Vilanova de Bellpuig, va rebre un sentit homenatge per part dels veïns i veïnes de la població el passat divendres 24 de juliol en el marc del projecte Concert de l'Estelada Viladona impulsat per l'ajuntament de Vilanova de Bellpuig.

Torrades és la figura central i destacada d'un gran mural dedicat a les tradicions populars vilanovenques de les quals ella ha estat la promotora des de fa més de quaranta-tres anys. L'acompanyen en el mural els sardanistes de Sol Ixent i nens i nenes amb el vestit tradicional català representant la tradició de les danses d'esbart i les populars Caramelles.

Pilar Torrades i Andrés (Vilanova de Bellpuig 1943), modista de professió, va crear l'Agrupació Sardanista de Vilanova de Bellpuig l'any 1977. Des d'aquesta data ha estat al capdavant de l'entitat de forma ininterrompuda, impulsant la sardana i les tradicions populars. L'Agrupació també promociona els balls d'esbart i activitats com el teatre, els pastorets i la "moixiganga" entre altres.

La figura de Pilar Torrades però va més enllà de les fronteres del seu poble i es converteix en una de les persones motores del sardanisme a les nostres contrades. L'any 1975 amb el suport d'altres sardanistes funden l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes (Acstell), entitat promotora del Campionat de colles sardanistes a la demarcació de Lleida i dels concursos que si celebren. Uns anys més tard, el 1989, es crea el Saltem i Ballem, secció encarregada de l'ensenyament de la sardana en les escoles i en els casals de la gent gran, de la qual actualment és la presidenta. En aquests anys també va formar part de la Federació Sardanista de Catalunya, actual Confederació, en representació de les comarques lleidatanes.

Per tal de coordinar les diferents entitats sardanistes creades al llarg dels anys, i amb l'augment d'activitat, conjuntament amb en Josep Ramon Fontanet, van impulsar la Territorial de les Comarques de Lleida de la Federació Sardanista de Catalunya, de la qual en Fontanet en va ser el president (1992-1995). L'any 1995 la Territorial es converteix en la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida amb la finalitat d'aglutinar a totes les agrupacions de la demarcació i així poder fer accions conjuntes en la promoció de la dansa i de suport a les entitats. 

Pilar Torrades va ser distingida amb la Medalla al Mèrit Sardanista l'any 2014 en el marc dels actes de Barcelona Capital de la Sardana. La Confederació va voler guardonar a la sardanista vilanovenca en reconeixement a la seva tasca realitzada en la seva població, per l'impuls en la creació de colles sardanistes i com coautora del llibre "Vint-i-cinc anys de sardanisme" entre altres. Anteriorment, l'any 2003, va ser guardonada amb "Premi a la dedicació" atorgat per l'Obra del Ballet Popular en el marc en què en aquells anys es coneixia com a "Premis del Dia de la Sardana". A casa nostra va ser distingida amb el Premi Rotllana l'any 1998. 

A banda de sardanista de la Colla Sol Ixent en els seus inicis i de professora dels dansaires que han format part de la colla de competició al llarg dels anys, Torrades ha impulsat, aquests últims anys, noves colles sardanistes que han donat els seus fruits amb la presentació de les colles "Saltirons" en categoria Alevina i "Noves Branques" en categoria Infantil. 

La constància, les ganes i la força són els trets característics de la Pilar Torrades. Aquesta força i amor per la dansa, la cultura i les tradicions catalanes queden ben reflectides en el mural homenatge que podreu contemplar si visiteu Vilanova de Bellpuig.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA